Tradera

 

Uppdaterad 6 augusti 2022 Nya böcker

Tradera  från 14 augusti 2022. Alias Laurin. 

 

INFO: Skriv några rader i GÄSTBOKEN, så svarar jag.

Krig, militaria, vapen, spioneri, flyg.


Andra världskriget, kommunism, nazism.

Anger Per (1913-2002)

Med Raoul Wallenberg i Budapest. Minnen från krigsåren i Ungern.

Faktapocket. 185 sid.
Norstedts 1985

Arnold-Forster, Mark              

En värld i krig 1939-1945.

Inb. Illustrerad. 371 sidor.

I boken ingår en kronologisk tabell över de politiska och militära avgörande händelserna under kriget. Från 15 mars 1939 då styckningen av Tjeckoslovakien genomfördes till 13 september 1945 då japanerna i Burma kapitulerade. 36 biografiska notiser om politiker och militära befälhavare, bl. a. Chamberlain, Churchill, Eisenhower, MacArthur, Montgomery, Rommel, Roosevelt, Stalin och Zjukov. Register över geografiska namn och personnamn. 6 politiska kartor, 20 kartor över militära operationer samt 66 fotografier.
Forum. 1974

Barker A J

Pearl Harbor.

Mjuk pärm. Illustrerad. 160 sid.
Aldus 1972

Bauer Eddy

Andra världskriget. Landstigningen i Normandie

Bokorama förlag Copyright 1983

Beevor Antony

Stalingrad.

Inb. Illustrerad. 480sid. Nära nyskick. Stalingrad är ett skakande tidsdokument om andra världskrigets kanske mest avgörande slag. Stalingrad innebar inte bara krigets psykologiska vändpunkt; det var också det första större slag i modern tid som utkämpades i en stad och som drog in civilbefolkningen i hänsynslösa strider. Antony Beevor blandar stilistisk briljans med dokumentära rapporter och gripande personskildringar. Som underlag för boken har han använt sig av opublicerade dagboksanteckningar, brev, förhörsprotokoll och medicinska rapporter. Han har intervjuat överlevande och använt sig av material ur tidigare stängda ryska arkiv.

Historiska Media 2005

Arnhem. Tysklands sista seger.

Inb. Illustrerad. 565 sid. Nära nyskick! Nytt storverk av vår tids ledande militärhistoriker! Antony Beevor kastar nytt ljus över ett av andra världskrigets mest mytomspunna slag. Tre månader efter D-dagen – de allierades dramatiska landstigningsoperation i Normandie – ville den brittiske fältmarskalken Montgomery tvinga fram ett snabbt slut på kriget med en våghalsig anfallsplan … Söndagen den 17 september 1944 luftlandsattes 10 000 allierade fallskärmssoldater bakom de tyska linjerna i Nederländerna. Målet var att säkra den viktiga bron över Rhen vid Arnhem, tillsammans med andra strategiska mål. Men Hitlers styrkor var avsevärt större än man räknat med, och kampen mot klockan blev ett faktum. Antony Beevor, tidigare brittisk officer, är vår tids ledande militärhistoriska författare. I sin nya bok, Arnhem: Tysklands sista seger, berättar han om den dramatiska operationen. Med inlevelse skildrar han fallskärmssoldaternas allt mer desperata situation samt de tyska belägrarnas och civilbefolkningens erfarenheter av de hårda striderna.

Historiska Media 2018

Bell P.M.H.

Andra världskrigets vändpunkter . Tolv avgörande händelser

Inb. Illustrerad. 337 sid.

Attacken på Pearl Harbor, slaget om Stalingrad och landstigningen vid Normandie är tre exempel på avgörande vändpunkter under andra världskriget. De representerar också mytomspunna historiska skeenden där utgången i efterhand tycks ha varit förutbestämd. Men som författaren visar i denna bok kunde många nyckelhändelser under mänsklighetens största krig lätt ha gått annorlunda. Det handlar om förhållanden och förutsättningar både på och utanför slagfältet. Militär strategi, ekonomiska åtgärder och diplomatiska toppmöten och mycket annat finns med som komponenter i de tolv vändpunkter som skildras.
På ett medryckande sätt avslöjar Bell hur de allierade och axelmakterna nådde sina största framgångar och mötte sina värsta misslyckanden, och kanske framför allt hur mycket kunde ha blivit precis tvärtom.
"Genom fokus på ett antal avgörande skeenden, lyckas författarens klarsynta och fascinerande analys belysa andra världskrigets osäkra faktorer, och visa att utgången vid många tillfällen var mindre förutsägbar än vad vi ofta antar."

Fischer & Co 2013

 

Bernadotte Folke (1895-1948)

Slutet. Mina humanitära förhandlingar i Tyskland våren 1945 och deras politiska följder.

Häftad. Illustrerad. 161 sid. Tolfte upplagan. Namnad. Illustrerad med foton av Himmler, Schellenberg, Kaltenbrunner, von Ribbentrop, Dönitz.

Folke Bernadotte mördades i Israel av den sionistiska organisationen Lehi.

Norstedts 1945

Bernadotte Folke (1895-1948)

I stället för vapen.

Häftad 283 sid. Andra upplagan. Naggad pärm. Andra världskrigets Berlin, London och Paris. Ryska krigsfångar i Norge. Ruinstädernas Tyskland och mycket annat!
Folke Bernadotte mördades i Israel av den sionistiska organisationen Lehi.
Norstedts 1948

Bergquist Lars

Stalin och hans tid.

Illustrerad pocket. 94 sid. Fint skick!

Pogo Press 1975

Bliven Jr Bruce

Den stora invasionen

Inb. 121 sid. Illustrerad med fotografier och teckningar. Den 6 juni 1944. Dagen D. De historiska ungdomsböckerna nr 20.
Lindblads 1966

Bolin, Sture (1900-1963)

Det ensidiga våldet. Spelet om krig och fred 1938-1939. Försök till en historisk skildring.

Häftad. 487 sidor. Namnad. Fläckad och med understrykningar och marginalanteckningar.

Lund Gleerups 1944

Borkin Joseph

Hitler & IG Farben. En studie över alliansen mellan den tyska krigsmakten och den multinationella kemijätten.

Inb. Illustrerad. 302 sid. Gott skick!

Skildrar hur militär, storindustri och statsmakt i Nazityskland samverkade i kampen för makt, profit och världsherravälde. En ohygglig beskrivning av plundring, slavarbete och massmord på koncentrationslägerfångar.

Tiden 1978

 

Brent Jonathan

Stalins arkiv. Sökandet efter det Nya Ryssland

Inb. Illustrerad. 302 sid.

Baksidestext: Jonathan Brent vid Yale University i USA är den första västerländska forskare som fått tillgång till Stalins personliga arkiv, material som aldrig tidigare publicerats varken i Ryssland eller resten av världen. Dokumenten från Stalinarkivet kastar nytt ljus på centrala händelser i den ryska historien under 1900-talet såsom mordet på Sergej Kirov 1934 som utlöste utrensningarna av miljoner partitrogna, författaren Isaak Babels död och inte minst diktatorns eget liv och arv. Arkivet innefattar Stalins personliga bibliotek där varje verk har lästs av Stalin själv och bär hans anteckningar i marginalen.

Ur arkiven kommer också ny information om den svenske diplomaten Raoul Wallenberg och den mytomspunna Kutuzov-akten som förseglade hans öde. Brent har gjort omfattande intervjuer med f.d. högt uppsatta KGB-tjänstemän och den KGB-general som tolkade vid Wallenbergs sista förhör. Stalins Arkiv är både en kulturhistorisk betraktelse av Ryssland efter Sovjetunionens fall och en resa djupt in i de sovjetiska arkivens mörkaste skrymslen.

Ekerlids 2009

Briscoe Paul/MacMahon Michael                   

Vän med fienden. En engelsk pojke i Nazityskland.

Inb. Illustrerad. 221 sid. Nära nyskick!

Den engelske pojken Paul växer upp i en vanlig familj på den tyska landsbygden. Han accepteras och älskas som om han är av familjens eget kött och blod. Han tänker på sig själv mer som tysk än som engelsk och på sin tioårsdag går han med i Hitlerjugend och är med i en tysk propagandafilm den blonde och blåögde Paul uppfattas som urtypen för det ariska barnet. Han längtar efter att få slåss för sitt land, Tyskland, och dö hjältedöden för Führern. Men 1945 slås hans dröm i spillror och han skickas tillbaka till ett krigshärjat England. Till ett land som han inte längre känner till, till ett språk han inte längre talar och till en mor som han inte längre kommer ihåg.                      
Historiska Media 2011

Carlberg Ingrid

"Det står ett rum här och väntar på dig ..." Berättelsen om Raoul Wallenberg.

Illustrerad pocket. 784 sid.

Raoul Wallenberg hade tänkt sig ett annat liv. Han sökte ingen hjälteroll och egentligen inget äventyr. Krigsvåren 1944 skulle han fylla 32 år och arbetade på en litet handelsföretag som importerade gäss, kalkoner och äggpulver från Ungern. Han var utbildad arkitekt, satsade på en karriär i näringslivet men hade svårt att hitta rätt. Så kom Förintelsen till Ungern. En amerikansk-svensk räddningsaktion för de sista resterna av Europas judiska befolkning diskuterades. Svenska regeringen uppmanades skicka någon, men vem? En serie tillfälligheter gjorde att allas ögon föll på livsmedelshandlaren Raoul Wallenberg. Ett halvår senare gick Raoul Wallenberg frivilligt de sovjetiska trupperna till mötes i ett utbombat Budapest. Han skulle aldrig komma tillbaka till Sverige.

Norstedts 2015

Cesarini David

Adolf Eichmann. Byråkrat och massmördare.

Illustrerad pocket. 531 sid. Nazisten Adolf Eichmann var en av nyckelpersonerna i förintelsen under andra världskriget. Han var direkt ansvarig för att över två miljoner judar transporterades till Auschwitz-Birkenau och andra dödsläger. Trots detta var han en relativt okänd figur ända tills den israeliska underrättelsetjänsten tog honom tillfånga i Argentina 1960. Eichmann har blivit en symbol för nazismens outgrundliga ondska. Hans kyla och avsaknad av medlidande eller moral gjorde honom till både en byråkrat och massmördare. Men vem var han egentligen? Hur kan man bli sådan? Och var han alltigenom ond eller var han ett offer för nazismens masspsykos?
Månpocket 2006

Churchill Winston S.

Fram mot segern. Tal hållna under krigsåret 1943.

Häftad. Frontespis: Porträtt av författaren. 356 sid. Naggat skyddsomslag.
Skoglunds Bokförlag 1944

Collins Larry / Lapierre Dominique

Brinner Paris?

Inb. Illustrerad. 294 sid. Naggat omslag.

Adolf Hitler hade dömt Paris till en undergång i eld, rök och död. Men staden räddas genom en serie fantastiska omständigheter. Vi får följa Paris tappra befolkning, motståndsrörelsens hjältar, de ansvariga för operationerna: general Leclerc, hans motståndare, den tyske befälhavaren över "Gross-Paris" general von Choltiz, svenske konsuln Raoul Nordling och givetvis general de Gaulle.
Tiden 1966

Collins Max Allan

Rädda menige Ryan.

Kartonnage. 279 sid. Baserad på Robert Rodats filmmanus. Om att rädda en saknad fallskärmsjägare under andra världskriget.
Richters 1998

Cruickshank Kerstin (1913-1998)

Min natt- och dagbok.

Inb. 344 sid + 24 illustrationssidor.
En annorlunda skildring från Hitlerväldets fasor. Som "Röda nejlikan" förde hon livshotade människor i säkerhet.
Tre Böcker Förlag 1993

Dahlberg Rasmus (1977-)

Dödliga uppdrag under andra världskriget.

Illustrerad, 192 sid.

Innehåll: Tjuren från Scapa Flow, U 47:s torpedanfall mot slagskeppet Royal Oak 1939. Självmordsuppdrag, Stormningen av fästningen Eben Emael 1940. Stålhanden från havet, Attentatsförsöket på den tyske överbefälhavaren i Afrika 1941 Den tionde flottiljen, Sänkningenav två slagskepp i Alexandrias hamn 1941. I lejonets kula, Den brittiska räden mot torrdockan i St Nazaire 1942. Den tysta segern, Erövningen av de tyska enigmakoderna 1942 Telemarkens hjälte, Sabotageaktionen mot tungvattenanläggningen i Rjukan 1943 Den studsande bomben, Anfallet mot dammarna i Ruhrområdet 1943 Davids kamp mot Goliat, Miniubåtsanfallet mot det tyska slagskeppet Tirpitz 1943. Befria Mussolini!, Otto Skorzenys fantastiska räddningsaktion på Gran Sasso 1943.
Historiska Media 2006

Dahlgren Eva F                           

Farfar var rasbiolog: En berättelse om människovärde igår och idag.

Illustrerad pocket. 319 sid.

Eva F. Dahlgren har gjort en fascinerande resa i spåren efter sin farfar, professor K V Ossian Dahlgren, som hon såg upp till i sin barndom. Hon visste inte då, att han pläderade för att man skulle bevara den nordiska rasen genom att skaffa många långa och blonda barn.
Varför gifte han sig själv med Greta, som var 1,47 lång och hade sydeuropeiskt påbrå? Farfar var rasbiolog är en djupt personlig släktuppgörelse. Ett litterärt reportage och en brinnande passionshistoria som angår oss alla. Vi får följa äktenskapet och de konsekvenser rasteorierna fick för hustrun och för de fyra barnen, som varken blev långa eller blonda.
Vi får också en inblick i det akademiska livet i Uppsala och 30- och 40-talens tyskvänlighet.
Det genomgående temat- vem är värdefull och vilka har rätt att födas - är lika aktuellt idag som på 30-talet. Eva F. Dahlgren fortsätter sin resa i nutid, till forskarna i dagens gentekniska laboratorier. Hon träffar också genetiska vägledare och människor som bär på anlag för svåra sjukdomar och därför inte får teckna privata försäkringar. Vad kommer våra barnbarn att skriva om oss? 
Wahlström & Widstrand 2004

Dobschiner, Johanna-Ruth

Utvald att leva - En judeflickas upplevelser under nazisternas ockupation och hennes väg till Jesus Kristus.

Inb. 211 sid. Nära nyskick!

En judisk familj arresteras av nazisterna och förs bort till koncentrationslägren. Vid razzian lyckas den tonåriga dottern gömma sig för Gestapo. Hon lyckas undkomma de tyska soldaterna och få uppleva freden 1945.
I den holländska motståndsrörelsen får den unga judinnan kontakt med kristendomen. Ett nytt liv kan börja.

Den Kristna Bokringen, 1979 .

Dowswell Paul                           

Sanna historier om andra världskriget.

Inb. Illustrerad. 160 sid. 1 upplaga.

Ur innehållet:
”Världens smutsigaste hantverk” Introduktion till kriget.
Bismarcks första och sista resa. 1940
Enigma. Tysklands hemliga kod 1940-1941
En butikflickas död. Violette Szabo 1940-1945
Stalins falkar. Rysslands kvinnliga piloter 1941-1945
Bokhållarens förvaringsproblem. Adolf Eichmann och Wannseekonferensen 1942
Råttornas krig. Stalingrad, augusti 1942- 1943
Hjälten som försvann. Raoul Wallenberg i Ungern 1944-1945
”... som att springa i regn utan att bli våt”. Iojima, februari?mars 1945
Världsförgöraren. Manhattanprojektet 1945
Alias Farbror Ricardo. Jakten på Adolf Eichmann åren 1945-1961
Efter krigsslutet..                      
Historiska Media 2005

Drakenlordh Rikard                  

Andra världskrigets aktörer.

Inb. Illustrerad. 189 sid. Ett unikt uppslagsverk!

De flesta av oss vet vad som hände under andra världskriget, men hur många av oss känner till alla aktörer bakom händelserna? Tidigare har den kunskapstörstige varit hänvisad till engelsk litteratur, men nu finns det ett uppslagsverk på svenska. Andra världskrigets aktörer är den första svenska uppslagsboken om krigets ledande personligheter, rikt illustrerad med fotografier som visar personerna i deras rätta miljö. Boken innehåller texter om mer än 400 personer och avslutas med en ordlista samt en detaljerad kronologi där läsaren kan följa krigets händelseförlopp månad för månad.                            
Historiska Media 2002

Egleton Clive

Oktoberkomplotten.

Mjuk pärm. 275 sid. Gott skick. Om en operation 1944 som kunde ändrat det andra världskrigets förlopp.

Berghs 1975

Elling Henrik (Chefredaktör) 

Världen står i lågor.

Inb. Rikligt illustrerad. 126 sid.  Andra upplagan. Japan går ut i krig. Blixtkrig besegrar Europa. Slaget om England. Kampen om koderna. Kriget under havet. Frankrike bjuder motstånd. Slaget om Stalingrad. Fronterna. Invasionen i Normandie. Attentatet mot Hitler. Judarna utrotas. Berlins fall. Japan slåss till döden.                             
Bonniers 2013

Fabricius Johan Wigmore

Riddarfejden.

Häftad. Illustrerad med teckningar av författaren. 263 sid. Sliten lagad pärm och med fläckade sidor.
Skoglunds Bokförlag 1935

Frankson Anders /Zetterling Niklas

Slaget om Kursk. Historiens största pansarslag

Inb. Illustrerad. 301 sid. Fint skick!

Baseras på ny forskning och berättar bakgrunden till drabbningen, om ryskt och tyskt pansarvapen, om den enskilde soldaten liv i fält och mycket mer. En mängd fotografier och kartor från krigsskådeplatsen samt detaljerade ritningar av de viktigaste stridsvagnstyperna ( Panzerkampfwagen VI Tiger IE, Panzerkampfwagen IV Ausführung G, Panzerkampfwagen V Ausführung D Panther, Jagdpanzer Tiger (P) Ferdinand, M 3 Lee, T-34/76 modell 1942, KV-1 modell 1942)

Norstedts 2002

Frankson Anders (Red.)

Avgörande ögonblick under Andra Världskriget.

Inb. Illustrerad. 287 sid. Fint skick!

Semic 2012

Gyllenhaal Lars / Gebhardt James F.
Slaget om Nordkalotten. Sveriges roll i tyska och allierade operationer i norr. 

Illustrerad pocket. 184 sid.

Det är fascinerande och häpnadsväckande läsning om bland annat SS-soldater i Luleå, Röda armén i Nordnorge, partisaner i finska Lappland och allierade specialförband i norra Sverige.                 
Historiska Media 2004

Güettler, Kalle

Frivilliga. Två unga människors kamp under andra världskriget.

Inb. Illustrerad. 184 sid. .Nära nyskick.

I dunklet före gryningen den 16 juli 1944 rycker en norsk löjtnant fram mot tyska ställningar i Normandie. Strax efter följer hans pluton i The King’s Own Scottish Borderers. Så träffas löjtnanten av eld från en kulspruta och stupar, men framryckningen fortsätter tills höjden är erövrad. Vem var denne man som aldrig fick uppleva sin tjugosjunde födelsedag? Kalle Güettler berättar här den allt igenom dokumentära historien om sin farbror Jan och hans älskade hustru Liv. Ingen roman kunde vara mer spännande eller gripande. För att placera in Jans och Livs upplevelser i ett större sammanhang, har boken försetts med faktauppslag om vad som hände samtidigt i Norden och övriga Europa. I slutet finns bilagor som fördjupar faktadelarna och vidgar perspektivet mot vår tid. Valda dokument visas i faksimil, flera av dem för första gången i tryck. De bär bland annat vittnesbörd om telefonavlyssning, brevcensur och svensk säkerhetstjänsts samarbete med Gestapo. Efterforskningarna om vad som verkligen hände Jan och Liv tog tolv år och ledde Kalle Güettler till hemliga arkiv på Rikspolisstyrelsen, Riksarkivet och MUST/SÄK (Den militära underrättelsetjänsten). Han läste krigsdagböcker och andra dokument i Krigsarkivet och brittiska Public Record Office, besökte slagfält i Norge och Frankrike och intervjuade många personer som var med. De flesta som har delat sina minnen med författaren är nu borta, men deras vittnesmål lever vidare. Så lever också deras tid i vår och deras dilemman flätas samman med våra.

Stockholm. Bonnier Carlsen 1997.

Hastings Max

Harmagedon-Slaget om Tyskland 1944-1945.

Inb. Illustrerad. 773 sid. Mycket gott skick. Första Svenska upplagan.

I september 1944 trodde de allierade att kriget skulle vara över till jul. Så blev det inte. Några av de bittraste kapitlen i historien om det våldsamma 1900-talets skrevs under krigets sista sex månader - då slaget om Tyskland utkämpades. I september 1944 trodde de allierade att kriget skulle vara över till jul. Men en sällsynt oskicklig brittisk luftlandsättning i Holland och den tyska motoffensiven i Ardennerna satte käppar i hjulet för en snabb seger. Militärhistorikern Max Hastings skildrar i Harmagedon - slaget om Tyskland krigets sista omvälvande månader detaljrikt och ingående. Hastings kombinerar det stora strategiska planerandet med den enskilda människans kamp för att överleva. Till grund för den här skildringen av de apokalyptiska krigsmånaderna då Europas öde avgjordes ligger intervjuer med närmare 200 ögonvittnen från alla sidor av kriget, tillsammans med delvis helt nytt arkivmaterial. Höll de allierade avsiktligt tillbaka sin offensiv för att få ryssarna att göra grovjobbet? Varför var de ryska och tyska soldaterna bättre och effektivare än amerikaner och engelsmän? Var det verkligen nödvändigt att bombkriget mot tyska civilbefolkningen pågick ända fram tills de sista veckorna i april? Förutom en rad porträtt av krigets huvudpersoner, Eisenhower, Montgomery m.fl. innehåller boken många ögonvittnesskildringar som ger perspektiv och levandegör det historiska faktamaterialet. Rikligt illustrerad med kartor och foton.

Norstedts 2005

Hastings Max 

Harmagedon Slaget om Tyskland 1944-45.

Pocket. Illustrerad. 773 sid. Ryggen med läsveck.

I september 1944 trodde de allierade att kriget skulle vara över till jul. Efter den framgångsrika landstigningen i Normandie avancerade styrkorna med god fart mot den tyska gränsen, österifrån pressade Röda armén på. Tyskland var inringat och snart under belägring. Det var bara en tidsfråga innan Hitlers rike skulle falla samman. Men efter katastrofen vid Operation Market Garden och tyskarnas sista kraftansamling i Ardenneroffensiven kom förhoppningarna på skam. Vägen till seger skulle bli lång och mycket blodig           
Månpocket 2006

Holland James

Förtvivlans timme. Jack Tanner i Frankrike 1940.

Pocket. 415 sidor. Illustrerad med kartor. Med små bruksspår.

I maj 1940 skickas sergeanten Jack Tanner till ett träningsläger på Englands sydöstra kust. Men tyskarnas blixtkrig i Europa avbryter abrupt Tanners träning och hela kompaniet ansluter omedelbart till kriget. Snart är Tanner insnärjd i en reträtt till franska kusten, tätt följd av de fanatiska nazisterna i SS dödskalleförband och den ökände generalen Rommel. Samtidigt kämpar Tanner mot ett förgörande förräderi. Fienden bland de egna visar sig nämligen vara farligare än tyskarna och riskerar att eliminera Tanners chanser att överleva Dunkerques fasor.

Historiska Media. 2012

Howarth David

Dagen D. Den allierade invasionen i Normandie den 6 juni 1944. Världshistoriens största invasionsföretag.

Inb. 286 sid. Fint skick. Av de tiotusentals män som var med under de allierades invasion i Normandie den 6 juni 1944, har förf. valt ut 30 - engelsmän, amerikaner, tyskar och en norrman. Parallellt med händelseförloppet före och under invasionen får läsaren följa dessa män under de dramatiska och kanske mest avgörande timmarna i mänsklighetens historia.

Prisma 1984

Höhne Heinz

Hitlers SS och Gestapo.

Inb. Illustrerad. 404 sid. Fint skick! Små nagg i omslaget. 2:a upplagan.

Historiskt mycket väldokumenterad skildring av SS:s pch Gestapos historia.

Berghs 1968

Jones Dustin

Journey to the Giant. The story of a top secret mission into the heart of Hitler’s Third Reich.

Soft cover. 324 p. 

In the year 1944, as World War Two rages onward in Europe a squad of highly trained and skilled soldiers from the United States Army embark on a covert mission to dismantle Hitler's most secretive and sinister of experiments. As the group of men travel to Hitler's secluded underground facility, dubbed Der Riese or 'The Giant', will they have what it takes to stop Germany's dictator once and for all, or will they succumb to the dangers of the undead, ravenous “blitz” wolves, and savage mutated soldiers? Follow the harrowing adventures of Sergeant James Jacobs, Joseph "Doc" Wolfwood, Privates Kevin Killian, Jonathan Flynn, Jack Evans, Stephen Quinn, Teddy Stacy, and Greg Walter as they race to save the lives of millions, and history itself in this action packed story of war, friendship, treachery, and the will to survive. Look for book two of this three part series in late 2014!               
Dustin Jones 2013

Jungk Robert (utgivare)

Samvete förbjudet. Brevväxlingen mellan Hiroshima-piloten Claude Eatherly och Günter Anders.

Pocket 138 sid. Originalupplaga. Lite sliten!
Aldus Aktuellt 1962

Kemp, Ross

Churchills elitsoldater. De sex mest vågade kommandooperationerna 1940-45.

Inb. 289 sid. Gott skick. .

*Operation Judgement - Ett av andra världskrigets mest spektakulära anfall, där omoderna brittiska biplan attackerade den italienska flottstyrkan i Taranto.

*Operation Archery - En framgångsrik attack mot ett norskt fiskeläge som fick Hitler att inse att de allierade planerade en invasion av större slag.

*Operation Biting - Erövringen av en tysk radaranläggning i Bruneval i norra Frankrike.

*Operation Gunnerside - Det dramatiska sabotaget mot tungvattenstationen i norska Rjukan.

*Operation Chariot - Anfallet mot den tungt befästa torrdockan Saint-Nazaire i det tyskockuperade Frankrike.

*Operation Deadstick - Historien om de första allierade soldaterna på fransk mark, som inför D-dagen fick i uppgift att besätta två broar för att förhindra ett tyskt motanfall.

Fischer & Co, 2015.

Kerr Judith (1924-)

När Hitler stal den skära kaninen.

Illustrerad med teckningar. 196 sid. Tredje upplagan.
Tänk dig att det händer stora förändringar i det land där du bor. Det är vad som hände med Anna i Tyskland år 1933. Hon var 9 år när det började. Från plakaten stirrade ett hårt ansikte - det var Hitler, mannen som skulle förändra hela Europa och även kom att ingripa i Annas liv. Roman för ungdom med starka själbiografiska drag. Det som händer i boken har hänt i verkligheten.
Berghs 1987

Knopp Guido (1948-)

Hitlers krigare.

Illustrerad pocket 355 sid. Fint skick!
I boken presenteras sex av Nazitysklands högsta militära ledare. Erwin Rommel, Wilhelm Keitel, Eric von Manstein, Friedrich Paulus, Ernst Udet och Wilhelm Canaris.
Historiska Media 2003

Hitlers krigare.

Inb. Illustrerad. 355 sid. Nära nyskick!

I boken presenteras sex av Nazitysklands högsta militära ledare. Erwin Rommel, Wilhelm Keitel, Eric von Manstein, Friedrich Paulus, Ernst Udet och Wilhelm Canaris.              
Historiska Media 2003

Lévai Jenö (1892-1983)

Raoul Wallenberg – hjälten i Budapest. Autentisk skildring av Kungl. Svenska Beskickningens i Budapest räddningsaktion 1944-1945.

Häftad. Illustrerad. 263 sid. Ganska fin! Namnad!

Den ungerske journalisten Jenö Lévai publicerade 1948 boken Raoul Wallenberg: hjälten i Budapest, först på ungerska, sedan på svenska. Lévai hade räddats av Wallenberg och mycket god kunskap om förhållanden kring honom. Boken anser också att RW mördats av pilkorsare, nazister. Trots att denna passus censurerades bort i den svenska utgåvan tvingades förlaget Saxon & Lindström att dra tillbaka och makulera de resterande böckerna.
Saxon & Lindström 1948

Liddell Hart B. H.                       

Andra världskrigets historia 1-2 1939-1942. 1942-1945.

Inb. Illustrerade. 350 + 394 sid.

Basil Henry Liddell Hart räknas som en av vår tids främsta militärhistoriker. Hans stora tvåbandsverk Andra världskrigets historia är en mycket grundlig och väl underbyggd redogörelse för krigets hela förlopp. Den bygger på ingående intervjuer med ledande politiker och militärer, och på ett mångårigt insamlande av dokument. Liddell Hart skildrar det strategiska och taktiska spelet med objektiv skärpa, men han uttrycker också sin egen uppfattning om de stundom prestigeladdade och ödesdigra beslut som fortfarande i hög grad ligger bakom dagens politiska spänningar.           
Natur och Kultur. 1985-87

Lorents Maj (1896-1998)

England i krig.

Häftad. 206 sid. Första upplagan! Naggad och sliten pärm.
Maj Lorents var delvis ofrivilligt i England under våren 1940, och rapporterar om landets inre front. Bland dem hon träffat finner man Archibald Sinclair och Arthur Greenwood, Harold Nicolson och Anthony Eden.
Natur och Kultur 1940

Lugovskaja, Nina                       

Jag vill leva! En skolflickas dagbok under Stalintiden.

Inb. 325 sid. + 8 illustrationssidor. Fint skick.

I KGB:s arkiv hittade man för några år sedan en dagbok skriven av en ung flicka i Stalintidens Moskva. Hon hette Nina Lugovskaja och var tretton år gammal när hon 1932 påbörjade sin dagbok. Eftersom henne far är kritisk till bolsjevikernas politik bevakas han ständigt av säkerhetspolisen, till och med barnen förhörs med jämna mellanrum. Dagboken blir Ninas enda förtrogna. Den är lika mycket ett porträtt av Ninas inre värld som av den sovjetiska yttre - präglad av lögner och orättvisor. 1937 arresteras Nina och, med dagboken som bevis, döms hon för "kontrarevolutionär aktivitet"., följt av sju års exil i Sibirien. Jag vill leva är en gripande och skrämmande berättelse, en rysk motsvarighet till Anne Franks dagbok.                            
Wahlström & Widstrand 2005

Löfgren Svante.

Heydrich - Slaktaren från Prag.

Inb. Illustrerad. 189 sid. Nära nyskick!

Reinhard Heydrich. Illustrerad pocket. 164 sid. Biografi. Det var en nyck att Reinhard Heydrich blev massmördare och inte konsertviolinist. Han kom sent till nazismen och sålde sig mer till dess möjligheter än dess idéer. Han arbetade länge i det fördolda som terrorns brutale organisatör. Han var maktmänniskan som förvandlade anhopningen av grå, dilletantisk ondska till blodig handling.

SMB, 2011

Manvell Roger                            

SS och Gestapo: härska genom terror. 

Häftad. Illustrerad. 160 sid. Originalutgåva i Aldus. Titelsidan saknas och några sidor har släppt från inbindningen.

SS och Gestapos historia, från tjugotalet till krigsåren. Här presenteras ”Herrefolkets” vanvettiga elit och deras offer, förödmjukade, torterade, likviderade. Är det förflutna besegrat? Eller finns det ännu en latent grogrund för nazismen?               
Aldus /Bonniers 1971

Martin Alf (1897-1985)

Och bomberna de föll.

Illustrerad. 214 sid.
Memoarer Del 2. London under andra världskriget.
Signerad: Med Londonhälsningar. Alf Martin
Askild & Kärnekull 1980

Maxim Leo

Röd kärlek. En östtysk familjehistoria.

Inb. Illustrerad. 285 sid.

Maxim Leo växer upp i ett Östberlin där inga frågor är tillåtna. Det enda han känner till är att hans rebelliska föräldrar, Wolf och Anne, grälar om den stora saken och om morfaderns socialistiska åsikter. De en gång så djupt förälskade föräldrarna glider allt mer isär. Maxim upplever en skrikande pappa, en mamma som gråter i smyg i köket och en morfar som förvandlas till en främling. Drygt tjugo år senare, när Berlinmuren är ett minne blott, beslutar sig Maxim för att hitta svaren på de frågor han aldrig fick ställa som barn. Historien som växer fram är sprängfylld av hopp, lögner, grymhet och svek. Men också kärlek. Maxim Leos gripande familjehistoria blir en fascinerande skildring av ett Östtyskland i miniatyr. Maxim Leo är född 1970 i Östberlin. Han studerade statsvetenskap i Berlin och Paris. Sedan 1997 är han redaktör på Berliner Zeitung. 2002 nominerades han till Egon-Erwin-Kisch-priset, samma år fick han det tysk-franska journalistpriset och 2006 hedrades han med Theodor-Wolff-priset. 2011 fick han det Europeiska bokpriset för Röd kärlek. Maxim Leo bor med sin familj i Berlin och genom sitt fönster har han utsikt över sitt barndomshem.

Historiska Media 2014

Moorhouse Roger

Uppdrag: Döda Hitler.

Inb, Illustrerad. 368 sid. Nära nyskick.

Många känner till det så kallade 20 juli-attentatet mot Hitler i Wolfsschanze 1944, där Claus von Stauffenberg placerade ut en portfölj med en tidsinställd bomb i. Men det få vet är att detta bara var ett av flera misslyckade försök att döda Fürern.

Fisher & Co 2009

Niléhn, Nils

Det andra världskriget i text och bilder. En bokfilm

Halvfranskt band. Rikligt illusterad. 367 sid. Tredje omarbetade och utökade upplagan. Fint skick!

En sammanfattning av text och bilder från det andra världskriget av pressklipp, citat av statsmannatal, krigsrapporter o.s.v.

Man kan följa kriget nästan dag för dag.

Svenska biblioteksförlaget 1948

Norén Karl-Gunnar (f. 1943)

El Alamein 1942. Vändpunkten i Nordafrika under andra världskriget.

Inb. Illustrerad. 336 sid. Särskild upplaga för Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek. Nära nyskick.

Slaget vid den lilla järnvägsstationen El Alamein i norra Egypten är en av de stora berättelserna i vår tid. Här skildras för första gången på svenska hela förloppet från Tobruks fall till då Rommels trupper i slutet av 1942 drevs på flykt. Hitlerriket fick nu en första föraning om det ännu avlägsna nederlaget. El Alamein var ett av de stora vändpunktsslagen under andra världskriget och utgången betydde mycket för den hårt prövade brittiska hemmafronten. Citatet av Winston Churchill: Före El Alamein ingen seger, efter El Alamein inget nederlag är kanske inte helt sanningsenligt men ger en vink om slagets betydelse. Med en omfattande research och besök på platsen skildrar Karl-Gunnar Norén både de taktiska striderna i öknen och det strategiska sammanhanget kring Medelhavet före slaget. Hans intervjuer med veteraner från både den tyska Afrikakåren och det brittiska imperiets 8. armé kompletterar faktabilden med soldaternas minnen från slaget. Männens villkor, den känsliga logistiken och ökenkrigets gentlemannamässiga karaktär sätts under luppen tillsammans med myten om Erwin Rommel, ökenräven. Kriget i öknen var ett utpräglat materielslag, och Joaquim Forasettos detaljrika teckningar av stridsvagnar, artilleri och fordon underlättar jämförelsen mellan de olika arméernas arsenaler. Officiella brittiska och tyska frontfotografers bilder samt soldaters privata arkivbilder ger tillsammans med autentiska dokument från slaget läsaren en förståelse utöver det vanliga. Två stora utvikningspanoramor av Per Lindroos och ett omfattande kartmaterial gör det lätt att i detalj följa den nära halvårslånga utvecklingen.

Nielsen & Norén Förlag 2005

Parker Matthew

Slaget vid Monte Cassino.

Illustrerad pocket. 447 sidor.

Klostret på Monte Cassino är en mäktig symbol. I århundraden låg det på sin bergstopp som ett fäste för kristen tro. Men för många som genomlevde striderna i dess skugga innebär det något helt annat: mänsklig offervilja och försakelse nästan bortom vår föreställningsförmåga.
Monte Cassino var, kan man påstå, den mest perfekta försvarsställningen i Europa. Dess ointagliga höjder blockerade de allierades framryckning mot Rom i början av 1944.
Det var här tyskarna fattade posto och det var här som ett blodbad med en kvarts miljon döda och sårade utspelade sig.

Månpocket. 2006.

Parssinen Terry

Die vergessene Verschwörung. Hans Oster und der militärische Widerstand gegen Hitler.

Inb. Illustrerad. 282 sid.

Tysk bok om en grupp kring general Hans Oster försöker störta Hitler med våld. I sista minuten motverkades planen av den överraskande sammankallade fyrmaktkonferensen i München som räddade freden i Europa och kuppen måste avbrytas. Ett år senare börjar Hitler andra världskriget.
Den amerikanska historikern Terry Parssinen har rekonstruerat den fascinerande historien om detta i stort sett okända kuppförsök på grundval av många dokument och beskriver den dramatiska händelsen på ett gripande sätt, som en thriller.

(General Oster var också en av de ledande krafterna bakom det misslyckade attentatet mot Adolf Hitler i Rastenburg den 20 juli 1944. Han arresterades följande dag och internerades. I andra världskrigets slutskede hängdes han i Flossenbürg tillsammans med Dietrich Bonhoeffer och Wilhelm Canaris.)

Siedler 2008

Perwe, Johan

Livräddare. Bombprästen Erik Perwe på uppdrag i krigets Berlin.

Inb. Illustrerad. 429 sid.

Baksidestext: Under andra världskriget ledde bombprästen Erik Perwe en organiserad hjälpverksamhet vid svenska kyrkan i Berlin för förföljda judar och politiska flyktingar. Dag som natt hjälpte församlingen desperata och jagade människor med mat, skydd, logi och omtanke. Identitetshandlingar förfalskades och flyktingar gömdes i kyrkans lokaler, och i största hemlighet samarbetade Erik Perwe med tyska motståndsmän.
Författaren Johan Perwe skildrar sin morfars dramatiska år i krigets Berlin. Det är en berättelse om motstånd och hjälpnätverk under svåra förhållanden, om engagerade Berlinsvenskar och tyskar som osjälviskt valde att göra livsviktiga insatser för att hjälpa människor på flykt. Kyrkoherde Erik Perwe fick aldrig fullfölja sin gärning. Han omkom den 29 november 1944 när trafikflygplanet mellan Berlin och Stockholm sköts ned strax utanför Falsterbo.

Carlssons 2018

Pick Hella

Simon Wiesenthal. Ett liv i rättvisans tjänst.

Inb. Illustrerad 374 sid. Hörn lite intryckt.

Om Wiesentahls jakt på nazizter.

Simon Wiesenthal (1908-2005) österrikisk författare och ledande kraft i dokumentationen av nazistiska krigsförbrytelser. Bl. a. Om jakten på Adolf Eichmann och Josef Mengele.

Rabén/Prisma 1997

Pringle Heather

Härskarplanen. Himmlers jakt på det ariska ursprunget.

Illustrerad pocket. 479 sidor. Nära nyskick.

Om hur ledande forskare och vetenskapsmän lät sig värvas till den nazistiska organisationen SS. Under ledning av Heinrich Himmler organiserade dessa män och kvinnor expeditioner i Europa och Asien för att söka efter arkeologiska lämningar som kunde »bevisa» idén om ett ariskt herrefolk. Därmed skulle den nazistiska rasideologin rättfärdigas.
En av dessa SS-expeditioner gick till svenska Bohuslän 1936. Himmler hyste även en annan förhoppning. Han trodde att det rena ariska blodet likt ett magiskt elixir hade skänkt de forntida arierna en enastående intelligens och kreativitet. Med hjälp av historisk och arkeologisk forskning skulle en arisk guldålder återskapas.

Pocketförlaget 2010

Red.

Detta hände i Europa. Härtagna länder 1938-1941. Radioprogram i serien ”Dokument och ögonvittnen”.

Häftad. Illustrerad. 198 sid. Dåligt sprättad. Radiobiblioteket 8.

Radiotjänst 1945

Red.

Det eviga hatet. Om nynazism, antisemitism och Radio Islam.

Limhäftad. 220 sid. Med några illustrationer.

Med bidrag av Per Ahlmark, Henrik Bachner, Maria-Pia Boëthius, Jerzy Einhorn, Peter Englund, Håkan Holmberg, Jackie Jakubowski, Georg Klein, Stieg Larsson, Agneta Pleijel, Jörgen Weibull och Per Wästberg.
Albert Bonniers förlag, 1994

Red.                   

Churchill War Rooms. Guidebook.

Häfte. Illustrerat. 40 sid. Mycket fint skick! Iwm.org.uk                      
Imperial War Museum, London 2013

Ryan Cornelius (1920-1974) Krigskorrespondent 1943-45.

Den längsta dagen. Den 6 juni 1944, Dagen D.

Illustrerad 299 sid. Naggat omslag!
Bonniers 1962

En bro för mycket. Slaget vid Arnhem.

En av andra världskrigets mest dramatiska episoder. Inb. Illustrerad. 363 sid.
Bonniers 1998

Den längsta dagen. D-dagen. Den 6 juni 1944

Inb. 251sid. Fint skick!                 

Bonniers 2004

Salisbury Harrison E.

De ryska revolutionerna 1900-1930.

Inb. Rikt illustrerad. Stort format, 30x21cm. 287 sid. Gott skick. Skyddsomslaget naggat och lagat.

Rabén & Sjögren. 1979

Salisbury Harrison E

Den Långa Marschen.

Inb. 387 sid, Fint skick.

Den långa marschen var en serie reträttmarscher som den kinesiska Röda armén genomförde mellan 16 oktober 1934 och 19 oktober 1935 för att undkomma den Nationella revolutionära armén

Wiken, 1989

Schroeder Christa (1908-1984)                         

Hitler var min chef. Hitlers sekreterare 1933-1945.

Inb. Illustrerad. 389 sid. Fint skick!

Baksidetext: Otaliga är biografierna över Hitler, likaså de politiska och militärhistoriska analyserna kring nationalsocialismen och Tredje riket. Mindre vanliga är ögonvittnesskildringarna från dem som själva var med detta eftersom de flesta ur Hitlers närhet inte överlevde kriget. Christa Schroeders memoarer utgör därför en av de viktigaste källorna till information om Hitler och hans närmaste krets. Hennes text ger oss inte bara inblickar i det vardagliga livet runt Führern, utan låter oss också se Hitler som privatperson. Schroeder berättar om kvinnorna kring Hitler och om festerna på Obersalzberg men också om fälttågen i Polen, Frankrike och Ryssland och om den sista tiden i bunkern. Schroeder började sin anställning hos Hitler 1933, efter att hon av en slump sett ett anslag om en sekreterartjänst. Hon var då 25 år gammal och inte medlem i nazistpartiet. Schroeder har senare sagt att hon lika gärna kunde ha börjat hos kommunisterna. Arbetslösheten var utbredd. Under sina tolv år som Hitlers sekreterare kom Schroeders tillvaro att alltmer avskärmas från yttervärlden. Hennes vardag präglades av chefens besynnerliga vanor, av det avgränsade området i Rikskansliet, Berghof eller i de olika högkvarteren. Dag som natt tillbringades ständigt med samma människor. Under krigsrättegångarna i Nürnberg beskrev hon sin tjänstetid som en korsning mellan kloster och koncentrationsläger.             
Fischer & Co. 2009

Smith Danny

Raoul Wallenberg (Försvunnen hjälte)

Pocket. 228 sid. Ganska fin.             
Livets Ords Förlag 1991

Steffensson Jacob

Runöborna och deras invandring till Sverige.

Häftad, Illustrerad med en karta över Runö. 137 sid.

Skildrar de sista decenniernas händelser på ön före den stora invandringen till Sverige under andra världskriget, samt deras problem och svårigheter som mötte Runöborna i det nya hemlandet.

Verdandi, 1972

Ståhlberg, Knut

De Gaulle. Generalen som var Frankrike.

Inb. Illustrerad. 575 sid. Mycket gott skick.

Under trettio år dominerade general Charles de Gaulle fransk politik och var den man som i omvärldens ögon kom att förkroppsliga Frankrike.

Norstedts 2004

Söder Per-Eric

I morgon Stalingrad.

En mörk, intensivt hållen roman som spänner över delar av tio års tysk erfarenhet - från det nazistiska maktövertagandet 1933 fram till den militära katastrofen i Stalingrad 1943. Romanen skär med sin språkliga egg igenom nazismens offeraltare och blottlägger såväl den enskilda människans lidande som attacken mot begreppet människa.

PS. Förlag 2006

Tamelander Michael (1960-)

Malta. Kriget i Medelhavet 1940-1942

Inb. Illustrerad. 443 sid. Nära nyskick!

Mitt emellan Italien och Nordafrika ligger ön Malta. Dess strategiska läge i Medelhavet skulle leda till en av andra välrdskrigets största belägringar. Malta. Kriget i Medelhavet 1940-1942 handlar om denna belägring och om kriget runt försörjningslederna till Nordafrika samt om de effekter som den historiska öns motstånd hade på Rommels krigföring i Nordafrika.

I Krigets centrum stod truppernas försörjningsläge för att slå motståndarna - tekniska , operativa och taktiska omständigheter spelade också in. Men om någon sida misslyckades med att underhålla sina trupper, skulle denna även bli oförmögen att besegra motståndaren. Författaren Michael Tamelander väver samman den militära och politiska utvecklingen och redogör för varför och hur detta hände.

Utöver underhållsfrågan, påverkades planläggningen av kriget i Medelhavet av ytterligare en faktor - oljan. Medan de väldiga slagen i Väst- och Östeuropa främst gick ut på att förstöra motståndarens väpnade styrkor och industrier, kom kriget i Medelhavet och Mellanöstern att handla om vem som kontrollerade de livsviktiga oljekällorna.

Historiska Media 2003

Thour Arne (1918-2001)

Med döden för ögonen.

Inb. 384 sid. Nära nyskick.

Skildring av bland annat militära tjänstehundar, som under Andra Världskriget tjänstgjorde i amerikanska fältjägarförband på de av japanerna invaderade öarna i Stillahavsområdet.

Bokförlaget Dokumentär 1991

Wahlbom, Håkan M. (1930-)

Stalingrad. De sista veteranerna berättar. En bok om överlevare.

Inb. Illustrerad. 286 sid. Nära nyskick!

Denna bok skildrar händelserna från den enskilde soldantens och fronbefälets synvinkel. I slutet av boken finns kapitlet ”Slaget en samlad bild” skrivet av Jan Forsberg samt ett omfattande kartmaterial.

Håkan M Wahlboms Förlag 2015

Whiting Charles

Patton.

Mjuk pärm. Illustrerad. 160 sid.
Aldus 1975

Tiden 1958

Whiting Charles

Hitlers krigare. SS sista strid.

Inb. Illustrerad. 275 sid. Nära nyskick.

Hitlers elitsoldater i Leibstandarte SS skulle utgöra den tyska krigsmaktens spjutspets. Men där striderna rasade som värst blev också förlusterna som störst. Många gick under när nazisterna på front efter front tvingades retirera från amerikanska, brittiska och sovjetiska trupper. Och i takt med att SS-soldaterna drog sig längre tillbaka, eskalerade deras grymhet i en allt bittrare kamp. Hitlers krigare SS sista strid ger en detaljerad inblick i andra världskrigets blodiga slut. Boken beskriver den mörka baksidan av det som vi oftast får se som de allierades segerkamp och fredshopp. Hur upplevde de tyska elitsoldaterna det tredje rikets undergång? Och vad drev dem till att slåss allt hårdare ju närmare slutet de kom? Hitlers krigare SS sista strid ger svar i en fascinerande och fasansfull skildring av de män som var beredda att dö, men inte att besegras.

Fischer & Co. 2008

Whiting Charles

Hitlers fallskärmsjägare. Elitförband i strid 1940-45.

Illustrerad pocket. 249 sid. Text skrivet på försättsbladet.

Fischer & Co 2009

Zedong Mao (1893-1976)

Den långa marschen. Mao Zedongs 38 dikter.

Häftad. Två illustrationer. 160 sidor. Gott skick. Originalupplaga i W&W-serien.

Ur bakside texten: När Mao 1957 lät publicera en del av sin poetiska produktion fullföljde han en tusenårig kinesisk tradition och blev ytterligare en i ledet av stora kinesiska statsmän som även varit framstående diktare. Tolkade och kommenterade av Göran Malmqvist,

Wahlström & Widstrand 1973

Ziemke Earl F.

Slaget om Berlin. Tredje rikets fall.

Illustrerad. Inb. 160 sid. Fint skick!      
Bonniers 2002

Åsbrink Elisabeth (1965-)       

Och i Wienerwald står träden kvar.

331 sid. Första pocketupplagan. Augustpristagare 2011.

Baserad på 500 brev skrivna till en pojke som kom till Sverige 1939 på flykt undan nazisterna, från hans föräldrar i Wien. Boken väckte stor uppmärksamhet på grund av de nya uppgifterna om att IKEA-grundaren Ingvar Kamprad var övervakad av Allmänna Säkerhetspolisen, som 1943 upprättade en akt över honom med rubriken "nazist", samt att Kamprad i en intervju med Åsbrink 2010 visade sig lojal med fascistledaren Per Engdahl.                        
Natur & Kultur 2012

 

Ockupationerna i Danmark och Norge. Beredskapsåren i Sverige och Finska vinterkrigen

Andersson Holger Axel / Alfredsson Hans (1931-2017)                                   

Attentatet i Pålsjö skog. En historia om några sabotörer och Sverige under andra världskriget.

Inb. 315 sid.
En s.k. kontrafaktisk historieskrivning, där välkända personer flimrar förbi.
Gedins 1998   

Andersson Karl-Olof (1942-)

Vårt dramatiska sekel. Beredskapsår och efterkrigstid.

Inb. Rikligt illustrerad. 272 sid.
Utbildningsförlaget Brevskolan 1997

Björklund Eric

En mur mot öst. Svenska arbetskåren i Finland 1940.

Inb. Illustrerad. 176 sid. Nära nyskick.

Boken handlar om hur 1 000 svenska civila arbetare reste till Finland under vinterkriget för att bygga en ny försvarslinje längs gränsen mot Sovjetunionen. Initiativet till den svenska insatsen togs av LOs ordförande August Lindberg efter ett besök vid fronten. Tillsammans med SAF lyckades man få regering att satsa 25 miljoner kronor för befästningsarbetena. Det motsvarar i dag drygt en halv miljard kronor.
För arbetarna i Svenska Arbetskåren blev det en chock att komma till det krigshärjade Finland. Många klarade inte de fysiska och psykiska påfrestningarna.
Arbetskårens insats i och för Finland ansågs också vara till gagn för Sveriges skydd. Det svenskarna påbörjade fullföjdes sedan under flera år av finsk arbetskraft. Som mest arbetade 35 000 man samtidigt med den 1 200 kilometer långa försvarslinjen, som fick namnet Salpalinjen och är Finlands största byggprojekt någonsin.

Åkeriförlaget 2007.

Bjørnsen Bjørn (1937-)

Norge 9 april 1940. Tyska invasionen timme för timme.

Illustrerad 320 sid.
En levande bild från enskilda norrmäns ögonvittnesskildringar och officiella dokument av ett otroligt dygn i ett oförberett och skakat land.
Atlantis 1978/1979 

Boëthius, Maria-Pia

Heder och samvete. Sverige och andra världskriget.

Inb. Illustrerad. 240 sid Skyddsomslaget saknas.

Ett slags ABC över vad varje svensk bör känna till om Sveriges roll under kriget. Särskilt behandlar boken de många skamfläckarna på den svenska neutralitetens fana: rättsrötan, hemmanazisterna, censuringripandena, interneringslägren, åsiktsregistreringen, behandlingen av judar i Sverige och skapandet av en säkerhetspolis utan riksdagens vetskap.

Stockholm: Ordfront 1999

Dahlberg Hans (1930-)            

I Sverige under 2:a världskriget

Illustrerad 331 sid. Fjärde tryckningen. Utkom första gången 1983.

Ur innehållet: Det blev ensammare … och kallare. Ett folk i cellull. Köttfri biff och kaffesurr. Härdade till hälsa. Fem kor och en häst. Krigarliv. Vindsröjt och mörklagt. Kunglig värnplikt. På väg mot folkhemmet. Järnpengar och smyghandel. Ved- och havremotorer. Sanningsdrog och censur. Från buskis till crazy. Politiskt mögel och menlös enighet. Grå lappar och glödande nyheter. Långivare i miljoner. Folkspänst och världsrekord. Drabbade grannar och hemlösa främlingar. Två egna krig. Regeringen i London och makten i Berlin. Idyllen som exploderade. Flykten över Östersjön. Om det fanns telefon. Inte så svenskt längre. Konvojfartyg och vita bussar. I dag.       
Bonniers 1989

Danielsen Ann-Maj

Att inte höra till - ett finskt krigsbarn berättar.

Inbunden. 244 sid. Nära nyskick.

Som små kollin med adresslapp runt halsen skickades nästan 70 000 finska barn till Sverige under de år då andra världskriget rasade som värst. Ett av dessa barn var femåriga Ann-Maj som tillsammans med sin lillasyster fördes bort från bombanfall och misär. Men hon fördes också bort från sin familj och sitt språk - sin identitet... Efter fem trygga år hos sin nya familj tvingas hon återvända till det forna hemmet…
B. Wahlströms 2000

Danielsson Tage (1928-1985) / Alfredsson Hans (1931-2017)

Å vilken härlig fred! AB Svenska ords beredskapsrevy 1966.

Limhäftad. Illustrerad. 127 sid.
W & W 1967

Donner Jörn (1933-2020)

Angelas krig.

Inb. 302 sid. Namnad.
Angelas krig utspelar sig i Finland under det sista krigsåret, som slutade med vapenstilleståndet i september 1944 och de hårda striderna mot tyska trupper i Lappland.
Vid julen 1943 är finländare och tyskar alltjämt officiellt bundsförvanter, trots att det allt allmännare talas om Tysklands kommande nederlag.
Angela Anders har fått lämna sina studier och arbetar som sjukvårdslotta. På grund av sina språkkunskaper placeras hon på ett tyskt krigslasarett i Lappland. Hon har överlevt kriget oskadd och helt, tror hon. I denna skärningspunkt träffar Angela på lasarettet en tysk löjtnant som blivit lätt sårad. Hon samtalar med honom, han söker upp henne. Hon vill inte ha med honom att göra. Ändå grips hon av en passion som hotar att förtära henne och allt hon står för. Hennes liv förändras.
Angelas smärta och kris är bara en del av de moraliska avgöranden som beskrivs i romanen. Angelas krig handlar inte om striderna vid fronten, utan om den så kallade hemmafronten, men också om den farsot kriget är. Angelas krig handlar om levande människor i en tumultuarisk tid, om deras upplevelser, förhoppningar och tragedier. Filmatiserad 1984.
Wahlström & Widstrand 1978

Ehrensvärd Carl August

Arméchef i orostid. Carl August Ehrensvärd. Dagboksanteckningar 1938-1957.

Inb. Illustrerad. 419 sid. Andra upplagan. Hel och fin!    
SMB 2005

Enckell Olof

Krigaren och bonden.

Efterskrift till "Vakt i öster". Om Karelen efter Vinterkriget.

Häftad. Illustrerad. 146 sid. Fint skick!

Natur och Kultur 1940

Ericson, Gillis (red)                  

Sverige i vapen. En skildring i ord och bild av vår samling för frihet och fred.

Häftad. Illustrerad. Opaginerad. C:a 80 sid. Ganska risig med fuktfläckar.                           
Stockholm. Redaktionskommittén för Sverige i vapen : 1940.

Frankson Anders (redaktör)

Sveriges andra världskrig och kampen mot Hitler och Stalin i Norden

Inb. Illustrerad. 181 sid. Nåra nyskick!

Andra världskriget inleddes 1 september 1939 när Tyskland invaderade Polen. Finland anfölls av Sovjet 30 november medan Norge och Danmark anfölls av tyskarna 9 april 1940.

Här får du läsa om svenska frivilliga i Finland, om den norske kungens flykt från tyskarna, om Oslogänget, som hyllades som hjältar i London och sågs som terrorister i Berlin, om de vita bussarna och om tysktågen genom Sverige.

Semic 2021

Guillou, Jan

Blå stjärnan.

Inb. 479 sid. Fint skick!

Den nya generationen Lauritzen kliver fram. I centrum står äldsta dottern Johanne. Redan i början av kriget arbetade hon som kurir åt den norska Hjemmefronten. Nu befinner hon sig i Stockholms illegala värld av spioneri, svek och förräderi, rekryterad av den brittiska spionorganisationen SOE. Hon befordras till kaptens grad i den brittiska armén. Efter en rad spektakulära sabotageinsatser får hon ansvar för den största och viktigaste operationen: att rädda Norges judar på flykt undan Förintelsen. Britternas kodnamn för Johanne Lauritzen är Blå stjärnan. I den femte delen av berättelsen om familjen Lauritzen gör Jan Guillou ett gästspel i sin mästargenre spionromanen                            
Piratförlaget. 2015

Gullers KW (Karl-Werner) (1916-1998) / Nycop CA (Carl-Adam) (1909-2007)

Då 1939-1945 Våra beredskapsår 1939-1945.

Illustrerad. Opaginerad.
En bok för dem som var med DÅ - och för dem som lever NU.
Bra Böcker 1975

Isacson, Gunnar                   

1945 års män

Inbunden 287 sid.

Om grabbarna på ett logemente som gör sin värnplikt året efter kriget     
Tiden 1982

Johansson, Alf W.

Per Albin och kriget. Samlingsregeringen och utrikespolitiken under andra världskriget

Illustrerad storpocket. 480 sid. Fint skick!

Stockholm Tiden 1995

Järv Harry

Oavgjort i två krig. Finland - Sovjetunionen 1939-1944.

Inb. Illustrerad. 232 sid. Nära nyskick!

Innehåll: Bilder ur ett färgstarkt liv; Inledning av Harry Järv; Företal av Jan Linder; Förord av Richard Hjelt; Av bondestam; Ribbentrop-Molotovpaktens hemliga tilläggsprotokoll; Vinterkriget och dess följder; Stödjepunkten Dammen 1942-43. Tjugo fotografier; Patrulledaren; Omorientering med förhinder; Tienhaara - Finlands Thermopyle; Finlands efterkrigsdebatt; Kekkonen - beundrad och omstridd; Civilkurage; Separatkrigstesen aktualiseras; Personregister.

Infomanager förlag Jan Linder.
Samfundet Sverige-Finland. 2006

Kielland Axel (1907-1963, Norsk journalist, författare och skådespelare)

Om ett folk vill leva. Tidsbild från Norge i 3 akter.

Illustrerad med fotografier från föreställningen. Häftad 84 sid. Lite skavd pärm med glipa och skada i ryggens nederkant!

Urpremiär på Nya Teatern i Stockholm den 1 september 1943 Den 3 september förbjöd den svenska regeringen pjäsens vidare framförande. I förordet beskriver pjäsens regissör Per-Axel Branner händelseförloppet som ledde fram till UD:s förbud för pjäsens "förargelseväckande" innehåll
Trots Allt 1943

Lillas Bengt

En kämpe utan vapen.

Inb. 160 sid. 7:de upplagan. Fint skick!

En vapenvägrares upplevelser 5 år under finska vinterkrigen. Fängelser, Straffläger. Fronten.

Harriers 1948

Malmi, Timo / Järvelä, Ari

Slaget om Tammerfors. Ögonvittnen från finska inbördeskriget.

Inb. Illustrerad. 258 sid. Nära nyskick.

År 1918, när Finland frigjort sig från Ryssland, var sympatierna i landet så delade att det ledde till ett blodigt inbördeskrig. De obarmhärtiga striderna mellan regeringstruppernas 'vita' och de revolutionära gardernas 'röda' åstadkom djupa sår.
'Slaget om Tammerfors' tar fasta på de avgörande sista veckorna i kriget. Staden var rödas starkaste fäste och blev helt omringad av de vita. Sammanlagt deltog omkring 30 000 män - och kvinnor - i striderna, varav ett tusental kom som hjälptrupper från Sverige. In i det sista försvarades Stadshuset av rödgardister, såväl manliga som kvinnliga, men till slut måste de ge sig och de vita kunde hissa segerflagg. Tanken om ett rött Finland begravdes tillsammans med tusentals röda fångar, som hänsynslöst avrättades.
I 'Slaget om Tammerfors' har författarna Timo Malmi och Ari Järvelä låtit mer än 200 människor komma till tals. Den svenska truppen berättar i brev och dagböcker om sina skrämmande upplevelser, men också om hur man äter skållvarm soppa utan skål eller sked. Man får läsa om både kämparanda och skörlevnad på den röda sidan, om vedermödorna på improviserade sjukhus och om livet på ett hotell där teaterfolk gömmer sig - och läser Shakespeare till tonerna av kanonernas dunder".

Fischer & Co. 2009

Mattsson Set

Ondskans pris.

Inb. 415 sid. Fint skick!

Spännande kriminalroman som bygger på verkliga händelser i 1940-talets Malmö!
Våren 1945 ligger Europa i ruiner. Till Malmö anländer tiotusentals flyktingar som på olika sätt har drabbats av ondskan i de nazistiska förintelselägren. Den svenska folkhemsidyllen öppnar famnen för dem, men även här lurar ondskan. Ett mord på en polsk flykting utlöser ett händelseförlopp som sprider sig likt ringar på vattnet och får oanade konsekvenser.

Historiska Media. 2012

Meinander Henrik

Finland 1944. Krig, samhälle, känslolandskap

Inb. Illustrerad. 428 sid. 428 sidor. Gott skick.

Finland 1944: Den unga nationens självständighet och demokrati står på spel. Stalins flyg bombar Helsingfors, samtidigt som Hitlers Tyskland pressar på för att hålla Finland i krig. I bakgrunden finns Storbritannien och USA, som inte förstår sig på den komplicerade balansakten. Finland står inför ett avgörande vägval.
Historikern Henrik Meinander skildrar de dramatiska händelserna månad för månad och redogör för de politiska, militära och diplomatiska processerna. Vi får också ta del av vittnesmål om vardagslivet bakom fronten, om matransonering och barn som evakueras till Sverige.
Finland 1944 ger en levande och insiktsfull bild av ett år som präglar Finland än idag.

Helsingfors: Söderström ; Stockholm: Atlantis. 2009. 

Mosjtjanskij, Ilja

Karelska näset 1944. Slutstriden

Inb. Illustrerad. 138 sid. Nära nyskick.

Den ryska offensiv som i juni 1944 avslutade ställningskriget och som senare skulle tvinga fram freden. Författaren börjar dock innan dess med att beskriva situationen före offensiven med tyngdpunkt på de sovjetiska och finländska förbandens resurser. Därefter följer den Röda arméns genombrott och anfall mot Viborg innan parterna genom förhandling sluter fred.

Svenskt militärhistoriskt bibliotek 2008

Mäkelä Jukka L. (1917-1977)

Strider i Fjärrkarelen. OsKus fjärrpatruller. Rök över Aunus.

Inb. Illustrerad. 358 sidor. Nära nyskick.

Löjtnanten och sedermera majoren Into Kuismanen skapade sin fjärrspaningsavdelning (OsKu) praktisk taget ur intet. Han valde sitt manskap bland soldater som var vana vid ödemarksliv och umbäranden. Under krigets lopp sammansvetsades OsKu till en enhet med en enastående anda. I de karelska ödemarkerna genomförde dessa hårdföra karlar patrullfärder bakom fiendens rygg. De samlade viktiga upplysningar om fiendens trupper, genomförde sabotage och eldöverfall.

Sommaren 1944 inledde ryssarna sitt storanfall längs hela fronten. Under reträtten från Svir kämpade de finländska styrkorna envetet om varje stödjepunkt. Slutligen lyckades man hejda de ryska trupperna vid den gamla riksgränsen. I denna berättelse står den enskilde soldaten i centrum. men Mäkelä ger också en eloge åt det finländska artilleriet som på ett avgörande sätt lyckades bromsa upp anfallet.

Denna upplaga är en samlingsvolym av Jukka L. Mäkeläs böcker "OsKus fjärrpatruller" och "Rök över Aunus" publicerade 1969 respektive 1977.

Helsingfors Schildts 2003

Naess Ragnar

Marschen till Märkäjärvi. En berättelse om svenska frivilliga i Finland.

Inb. Illustrerad. 224 sid. Nära nyskick!

Finlands sak är vår! Över 12 000 man anmälde sig som frivilliga till Svenska Frivilligkåren, SFK 1939 -1940. En av dem var Ragnar Naess som vid tidpunkten var på rymmen från ett fängelsestraff. Han var veteran från det finska inbördeskriget 1918 och enrollerade sig på nytt för att bistå de finska soldaterna i deras kamp mot det väldiga Sovjetunionen. Efter krigsslutet den 13 mars 1940 återvände Naess till fängelset för att avtjäna återstoden av sitt straff. Med en hyrd skrivmaskin började han att författa sina minnen och erfarenheter från första gruppens jägarkompani. Minnen som ännu var färska blev till sist en hel bok. Den första upplagan av boken som kom 1940 ansågs vara för frispråkig varpå förläggaren drog in samtliga exemplar utom ett. Nu 66 år senare publiceras den ocensurerade versionen för första gången. Följ de svenska frivilligas fotspår i Marschen till Märkäjärvi.

Leandoer & Co Förlag 2006

Outze Börge  (1912-1980) / Svendstorp Aage (Redaktörer)                           

Danmark i bojor. 

Illustrerad. Inb. 464 sid. Första omslag medbundet.Gulnad pärm.

En objektiv skildring av de mest upprörda och olyckliga år Danmark någonsin genomlevt. 

Ur innehållet: Händelserna kring den 9 april 1940. Historiska utvecklingen 1940-45. Folkstrejkerna - ett enigt folks motstånd. Kungahuset och ockupationen. Hären och flottan. Polisen under ockupationsåren. Danskt sjöfolks insats. Frihetsrådet. Sverige hjälper. Illegala transportorganisationen. Illegala pressen. Gestapo. Bombardemang och sabotage. Förhörsmetoder och tortyr. Danskar i tyska koncentrationsläger. Tyska mord. Förrädarkårerna. Frihetshären. Mot ljusare tider. Kaj Munk. Den danska flyktingströmmen sedda med svenska ögon. Bidrag från Malmö om flykten över Öresund. 
Fritt Nordiskt Förlag 1945   

Paronen Hannu, Toivonen Pentti                   

Kaakon kuriiri - Kuvauksia Kaakkois-Suomen sotilaallisista vaiheista.

Mjuk pärm. Rikligt illustrerad både med bilder och kartor. 165 sid. Finsk text.

Kaakon kurir - Beskrivningar av militärfaserna i Sydöstra Finland från 1700-talet till och med andra världskriget.              
Julkaisija Pohjois-Kymenlaakson Kadettipiiri (1992) 

Porvali, Mikko

Bakom fiendens linjer - Den första finska fjärrpatrullen på Karelska näset sommaren 1941.

Inb. Illustrerad. 322 sid. Nära nyskick!

När fortsättningskriget bröt ut var ett av Finlands mest angelägna mål att återerövra Karelska näset, som var ockuperat av Röda armén. Först ut bakom fiendens linjer där blev åtta unga män, från patrull Tolvanen, som vuxit upp på näset och väl kände till området.
De återvände genom skogarna till sina hemtrakter - den här gången beväpnade med sabotageutrustning. Operationen blev en strategisk framgång, men männen pressades till sitt yttersta. Såväl värme som kyla och regn, och bristen på mat, plågade dem. Bara fem av dem återvände levande.
Efter återkomsten intervjuades soldaterna för radion. Syftet var att använda den lyckade operationen som en del i krigspropagandan på hemmafronten, men intervjuerna kom aldrig att sändas - högkvarteret utfärdade publiceringsförbud och inspelningsbandet begravdes i radions arkiv under årtionden. Det visade sig att den historia som berättades var långt ifrån den perfekta propaganda som krigsledningen hade tänkt sig.
Intervjuerna, tillsammans med omfattande arkivforskning, ligger till grund för denna spännande och sällsynta skildring av fortsättningskrigets början.

Fischer & Co. 2015

Prytz Ingrid
Våra norska barn.

Inb. Illustrerad. 139 sid. Båda omslag medbundna.

Norska krigsbarn. En barnbok för vuxna, illustrationer av Birger Lundquist.
Ljus 1943                                      

Red.

Dikterna om Finlands kamp.

Häftad. 165 sid. Pärmen mycket lagerfläckad. Förord av Hembygdsfronten.
Bonniers 1940

Talgre Maarja

LEO ett estniskt öde.

Pocket. 290 sid. Namnad!
1944: Om en estnisk motståndsman på hemligt uppdrag. Med spår som leder till USA, England, Tyskland, Grekland, Kaukasus och Sverige. Han fick en våldsam död bara 25 år gammal. Hans öde levandegör förhistorien till det drama i Baltikum som nu utspelas inför våra ögon.
Månpocket 1998

Tamelander Michael (1960-) / Zetterling Niklas (1963-)

Den nionde april. Nazitysklands invasion av Norge 1940

Pocket. Illustrerad med 35 kartor över de olika krigsskådeplatserna. Ganska fin!
Historiska Media 2004

Zetterberg Karl

Livet på landet förr – Krigsåren. Unika bilder från tidningen Lands läsare.

Inb. Rikligt illustrerad. 160 sid. Pärmen med bruksspår.

Innehåll: Förord. Närkriget kom. Gränsvakterna. Krigsvintrarna. Beredskapen. Vardagslivet. Äntligen fred!. Ortsregister. Namnregister.

Boken ger en bild av de vedermödor som vanligt folk fick utstå under de svåra krigsåren. Bilderna vittnar om glädje, gemenskap men också om den lättnad många kände över att aldrig behöva dras in i krigets helvete. Mobiliseringen ryckte männen från familjen, ransoneringarna rensade matbordet och mörkläggningen blev en del i vardagsbestyren. Fotografierna är alla vardagsnära bilder inskickade från läsare av Minnenas Journal och Land.

LRF-Media AB 2013

Flyktskildringar. Fångläger. Ghetton. Koncentrationsläger.

Appleman-Jurman Alicia (1930-)

Alicia. Min historia. Dokumentärroman.

Inb. 364 sid. Karta med Alicias färd genom Europa 1942-1947.
Börjar 1938 i den polska staden Buczacz, då Alicia var åtta år. Hon berättar om sin familjs och många andra judar öden under denna fasans tid. Hon förlorar hela sin familj under kriget. Själv överlevde hon och är i dag bosatt i Kalifornien.
Wahlström & Widstrand 1990

Better Julian
Jag var barn i Gulag.

Inb. Illustrerad. 194 sid. Fint skick.

Gripande ögonvittnesskildring av Stalins yngsta offer. Julian Better föddes i det ökända: Butyrkafängelset under Stalins värsta utrensningar.
Bonniers 2013

Bor Josef (1906-1979)

Requiem i Theresienstadt.

Häftad. Ett par illustrationer av Matheo Yamalakis. Oläst. Ouppsprättad. Tillskrift på försättsbladet. 124 sid.

Josef Bor, den tjeckiske författaren och advokaten, var 36 år gammal när han år 1942 fördes till koncentrationslägret Theresienstadt tillsammans med hustru och två barn. I krigets slutskede förflyttades han till Auschwitz och senare till Buchenwald, men som genom ett under undgick han att föras till gaskamrarna, ett öde som drabbade hela hans familj och nästan alla hans medfångar. Requiem i Theresienstadt är den gripande berättelsen om andens triumf över barbariets ondska, dubbelt gripande eftersom den är grundad på en fasansfull verklighet.

Koncentrationslägret Theresienstadt Terezín, Theresienstadt på tyska, ligger cirka sex mil från Prag. Under Nazitysklands ockupation omvandlades staden till getto för judar.

LTs Förlag | 1968

Bosshardt Alfred (1897-1993) under medverkan av Gwen och Edward England

Dödsdömd av Röda Armén – räddad av Gud.

Inb. 173 sid. Engelsk missionär i Kina togs till fånga av Röda Armén 1934.
Den kristna bokringen 1976

Börsum Lise (Milly Elise "Lise" Børsum 1908-1985, var medlem I norska motståndsrörelsen under andra världskriget)

Spegelbilder.

Häftad. 85 sid.
Reflektioner som fånge i Ravensbrück, ett av tyskarnas största koncentrationsläger för kvinnor.
Kooperativa Förbundets Bokförlag 1948

Fenelon Fania (1922-1983)

Kvinnoorkestern.

Inb 289 sid. Första upplagan. Fult naggat omslag. Lite sned rygg.

1944 deporterades Fania Fenelon, en ung parisisk kabaretsångerska av judisk börd, till utrotningslägret Birkenau vid Auschwitz. Där kom hon, tillsammans med ett fyrtiotal andra kvinnor, att spela i lägrets orkester. Det skulle bli hennes räddning. Hennes bok är ett fullständigt unikt dokument över nazisternas ogärningar.
Prisma 1978

Gottfarb Inga

Den livsfarliga glömskan.

Inb. 346 sid. Fint skick.! Inklistrad lapp på titelsidan: Premium.

Den livsfarliga glömskan är en gripande berättelse om livet och döden för de miljontals människor som föll offer för den tyska regimen före och under andra världskriget. Vi får ta del av enskilda fångars skrämmande berättelser om tiden som fångar i koncentrationslägrens Tyskland och Polen, och av en täckande historieskrivning över de politiska strömningarna under dessa decennier.

Wiken Förlag. 1986

Gottfarb Suzannah

Hamna i helvetet. Om Leon, andra världskriget och Förintelsen.

Inb Illustrerad. 173 sidor.

Leon, överlevande efter Förintelsen, bosatt i Sverige, berättar om sitt liv. Dessutom lättläst, tankeväckande översikt av den samtida historien: antisemitismen, nazismen, de politiska ledarna, kriget. En bok som skapar sammanhang men också får dig att ställa frågorna: Varför? Hur kunde det ske?          
Rabén & Sjögren 1999

Keneally Thomas

Schindler's list.

Inb. 393 sid.
Dokumentärroman om Oskar Schindler, en mångbegåvad och motsägelsefull man. Han var en driven affärsman och sorglös vivör som gladde sig åt mäktiga vänner, goda viner och vackra kvinnor. Han var en krigsprofitör och medlöpare i nazistpartiet. Och likafullt offrade han sin förmögenhet för att med djärvhet och list och stora personliga risker ensam rädda fler judar än någon annan under andra världskriget.
Norstedts 1994

Kertész Imre (1929-)

Mannen utan öde.

Pocket 207 sid.
Roman, en av världslitteraturens starkaste skildringar av koncentrationslägrens verklighet. Auschwitz, Buchenwald, Seitz. Är inte självbiografisk i vanlig mening utan visar med skrämmande allmängiltighet upp själva den totalitära strukturen. Kertész fick Nobelpriset i Litteratur 2002.
Pan 2002/2003 

Knopp Guido (1948-)

Krigsfångarna.

Illustrerad pocket 408 sid. Fint skick!

Andra världskriget är ökänt för sina många och fasansfulla krigsläger och nazisternas förintelseläger har skakat om efterkrigstidens människor. Några som ofta glöms bort i sammanhanget är de elva miljoner tyska fångar som fördes till läger runtom i världen. Omkring en miljon tyska fångar återvände aldrig och än i dag räknas fortfarande hundratusentals som saknade. Deras öde kommer antagligen för alltid att vara höljt i dunkel. I Krigsfångarna berättar Guido Knopp om dessa fångar. Han beskriver även dödsmarscherna till öst och om fasorna i de sovjetiska lägren. Det var inte bara soldater som tvingades gå igenom helvetet, även hundratusentals civila tyskar fördes bort vid krigsslutet för att sona de brott som förövats i tyskt namn. Guido Knopp beskriver fångarnas upplevelser, men berättar också om kvinnorna och barnen hemma i Tyskland, om deras hopp och deras oro. Han skildrar spektakulära flyktförsök, där få lyckades nå friheten. Knopp skriver även om dem som hamnade i tysk fångenskap; fler än tre miljoner sovjetiska fångar dog i tyskt förvar. Femtio år efter krigsslutet låter Guido Knopp de sista samtidsvittnena komma till tals. Det är ett omskakande dokument. Men samtidigt som boken är fylld av tragedi, finns här historier om vänskap och kärlek mellan fiender och nationaliteter. Boken är rikligt illustrerad med samtidsfoton som illustrerar lägrens våndor. Fotona tillsammans med samtidsrösterna skapar en stark närvaro och skildrar många olika öden.

Pocketförlaget 2010

Lagnado Lucette Matalon / Dekel Sheila Cohn

Eldens barn. Sanningen om doktor Josef Mengele och tvillingarna i Auschwitz.

Inb. Illustrerad. 341 sid.

Josef Mengele (1911-1979) var läkare i Auschwitz och utgav sig att forska i genetik. Hans stora intresse var tvillingar. Han utförde experiment på levande människor. I boken får några av de överlevande komma till tals.

Richters 2003 .

Pausewang Gudrun (1928-)

Resa i augusti.

Kartonnage. 151 sid.

Detta är en bok om Förintelsen. Det är augusti 1943. Ett tågsätt rullar genom Tyskland. Alice finns på tåget tillsammans med sin farfar och många andra. Det enda som lyser upp vagnen är stjärnorna som skimrar i mörkret - sexuddiga gula stjärnor, fastsydda på jackor och fickor.
Berghs 1993

Persson Sune (1938-2014)     

"Vi åker till Sverige" De vita bussarna 1945.

Inb. Illustrerad. 544 sid.

I andra världskrigets slutskede sänder den svenska regeringen ut en rödakors-expedition under ledning av Folke Bernadotte för att rädda norska och danska fångar ur de tyska koncentrationslägren. Under livsfarliga omständigheter lyckas några hundratal svenska män och kvinnor från det sammanstörtande tyska helvetet hämta ut tiotusental s lägerfångar till friheten i Sverige. Om detta spännande skede i historien handlar boken ”Vi åker till Sverige”    
Fischer & C:o (2002)

Rashke Richard (1969-)

Flykten från Sobibor.

Inb. Illustrerad. 395 sid. Gott skick!

Sobibor var ett nazistiskt förintelseläger i östra Polen. Mer än 600 judiska fångar revolterade, ledda av en rysk officer från röda armén och genomförde andra världskrigets största massflykt. Ett trettiotal av dem som överlevde finns fortfarande i livet. Här är deras egen berättelse.

Bonniers 1991

Red.                   

Concentration Camp Dachau 1933-1945.

Illustrerad Katalog till Dachau Memorial museum. 229 sid. 10:e upplagan. Engelsk text.  Mjuk pärm.             
Comité International de Dachau 1978.

Rosnay Tatiana de                    

Sarahs nyckel.

Pocket 388 sid. Paris 1942.

Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer VeldHiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer.

VeldHiv: Vélodrome d’Hiver-räden (franska: La rafle du Vélodrome d'Hiver) var en massarrestering av judar genomförd av den franska polisen i Paris den 16 och 17 juli 1942. Den tyska ockupationsmakten och Vichyregimen kallade aktionen Operation Vårvind (Vent Printanier). Under räden arresterades 13 000 judar varav över hälften tvingades tillbringa fem dygn i sporthallen Vélodrome d'Hiver (Vél d'Hiv) under mycket svåra förhållanden. De fördes därefter till franska interneringsläger för vidare deportation till tyska koncentrationsläger. Det var den största massarresteringen av judar som genomfördes i Frankrike under andra världskriget.  
Bazar 2011

Schimmel Betty (1928-) Gabriel Joyce           

Att åter se dig. Betty Schimmels historia.

Inb. Illustrerad 246 sid.

Andra världskriget rasar. De bor i gettot i Budapest. 1944 tvingas Betty och hennes närmaste tillsammans med många tusen andra i väg på en dödsmarsch till ett av nazisternas koncentrationsläger Mauthausen, cirka 20 kilometer öster om Linz i Österrike. Som genom ett mirakel överlever Betty och hennes familj och efter kriget flyttar de till Amerika...     
Forum 1999

Sennerteg Niclas

Warszawas bödel. Ett tyskt öde.

Illustrerad pocket 413 sid.
Den forne SS-officeren Heinz Reinefarth anklagades för svåra nazistiska krigsförbrytelser efter kriget, men dömdes aldrig. Boken speglar Reinefarthaffären och historien om nazisternas återkomst.
Historiska Media 2005

Steiner Jean-Francois (1911-1983)

Treblinka. Revolt i ett utrotningsläger.

Inb. 389 sid. Lite nagg i omslaget.

Treblinka var inget koncentrationsläger utan ett utrotningsläger. Det låg på en ödslig sandslätt öster om Warszawa och under 13 månader 1942-43 avlivades 800. 000 människor i lägrets 13 gaskamrar. I Treblinka fanns till synes inget hopp men så småningom började de dödsdömda en revolt mot bödlarna. 600 judar lyckades undkomma, de flesta av dem dukade senare under men 40 av dem överlevde och kunde vittna. Treblinka är deras rapport.

Bonniers 2002

Tardell Rolf

Varför har du ritat siffror på din arm farmor?

Inb. Illustrerad. 191 sid. Fint skick!

Berättelsen om Annette är ingen roman. Det är en verklig skildring om ett av alla de familjeöden som tillsammans utgör Förintelsen. Men också om livet i Frankrike före och under andra världskriget. Om Vichyregimen som spelade under täcket med nazisterna. Och om flykten undan förföljelserna av judar.

Ekerlids 2014

Uris Leon (1924-2003)

MILA 18. 

Inb. 576 sid.

Detta är historien om Mila 18 den underjordiska bunkern där judarna i Warszawas ghetto 1943 höll stånd mot de nazistiska bödlarna under 42 dygn. Boken skildrar händelserna i Polen från den tyska ockupationen 1939 till 1943.
Författaren har samlat material till boken genom att intervjua överlevande från ghettot. Miljöer och händelser är autentiska. Figurerna är diktade men har många gemensamma drag med de människor som en gång levde i Polen.

Forum 1987

Silberstein, Margit

Förintelsens barn.

Inb 190 sid. Som ny.

Baksidetext: Auschwitz, själva symbolen för nazisternas dödsmaskineri, befriades den 27 januari 1945. Men Förintelsen slutade inte där. Den gick i arv och sipprade in i blodomloppet hos Förintelsens barn. Det här är en bok om det tunga arvet, om känslan att finnas till istället för alla de som slutade sina liv i gaskamrarna. I barnen skulle en förlorad värld återuppstå. Vem kan leva upp till det?

Men det är också en berättelse om två människospillror, mina föräldrar, som möts igen efter kriget, i Norrköping. Om deras strävan att i skuggan av de döda, bygga ett nytt liv i det svenska folkhemmet. Den handlar också om min egen historia i två världar, den judiska och den andra stora världen. Till dem som tvivlar: Det går alldeles utmärkt att vara både jude och svensk!

Bonniers Förlag 2021.

Weiss Helga   

Helgas dagbok. Flickan som överlevde förintelsen.

Illustrerad pocket. 222 sid. Fint skick!

När Helga Weiss börjar skriva dagbok 1938 är hon nio år gammal och bor i Prag. Hennes familj drabbas hårt av nazisternas invasion, och det dagliga livet blir alltmer märkt av nya lagar, ofrihet och tvång. När dagboken avslutas är Helga femton år och har mirakulöst överlevt de fruktansvärda förhållandena i koncentrationslägren Theresienstadt och Auschwitz.
Helgas dagbok är ett skrämmande och gripande dokument över Förintelsens fasor. Likt Anne Franks dagbok är den en unik och viktig ögonvittnesskildring, men med skillnaden att Helga överlevde och lever än idag. Efter kriget blev hon en av Tjeckiens mest erkända konstnärer.    
Historiska media 2014

Williams Eric (1911-1983)

Trähästen

289 sid. Limhäftad. Illustrerad med teckningar. 116:e tusendet.
Detta är historien om tre krigsfångar som rymde från Stalag-Luft III ett tyskt fångläger i Sagan under andra världskriget och tog sig tillbaka till England över Sverige. Filmatiserad 1950 (The Wooden Horse) Eric Williams var bombflygare under andra världskriget. Han blev nedskjuten 1942 och hamnade i tysk fångenskap.                     
Lindqvists 1975

Marint

Ellsén Jarl / Ohrelius Bengt (Red.)                   

Vår Marin 1964.

Inb. Illustrerad 64 sid. Marinens årsbok    

Rabén & Sjögren 1963

Ellsén Jarl / Westermark Hans

Främmande ubåt sänks på svenskt vatten. Dramatisk händelseutveckling i andra världskrigets slutskede.

Inb. Illustrerad. 192 sid. Utan omslag!

U3503 anfalls utanför Göteborg. Andra världskriget närmade sig sitt slut. Tyskland planerar att samla sina kvarvarande ubåtar i Norge för ett sista motstånd. Plötsligt dyker en ny typ av tysk superubåt upp på svenskt vatten vid Göteborg. Krig eller fred? Hur ska inkräktaren behandlas?

Ehrenblads 1998

Hellberg Anders / Jörle Anders                        

Ubåt 137. Tio dagar som skakade Sverige.

Illustrerad. 317 sid. 27 oktober 1981. En av efterkrigstidens märkligaste politiska och militära drama i Sverige.

Atlantis 1984

Heinämies Vilho

Sju minuter på havet. Pansarbåten Ilmarinens undergång.

Illustrerad. Häftad. 188 sid. Tillskrift. Gulnad och sliten pärm.
Finska pansarskeppets Ilmarinens minsprängning och tragiska undergång 1941. Ilmarinen sjösattes 9 juli 1931 och togs i tjänst 3 september 1933.

Söderströms 1946

von Hofsten Gustaf & Waernborg Jan

Örlogsfartyg. Svenska maskindrivna fartyg under tretungad flagg.

Inb. Illustrerad. 335 sid. Fint skick!

Ett referensverk över svenska maskindrivna örlogsfartyg från det propellern och ångan togs i bruk, till dags dato.
Här ges en imponerande exposé över vad svensk skeppsbyggnadskonst och svensk varvs och vapenindustri lyckats åstadkomma under nästan två sekel.
I en historisk översikt i bokens inledande del får läsaren fartygen tidsmässigt inplacerade mot bakgrund av den militärtekniska och säkerhetspolitiska utvecklingen. Även de olika fartygstypernas operativa och taktiska utnyttjande berörs.
Över 700 maskindrivna fartyg och båtar som seglat eller seglar under tretungad flagg presenteras med såväl skeppstekniska som vapentekniska data.
Detta sker bland annat med hjälp av närmare 600 fotografier i svartvitt och färg samt över 100 fartygsskisser.
Boken är en guldgruva för alla kalenderbitare, men också en rik källa för alla som har ett marint intresse och för alla de som tjänstgjort i marinen eller på annat sätt deltagit i utvecklingen av de svenska sjöstridskrafterna.

Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek/ CB Marinlitteratur 2003

von Hofsten Hans (1931-1992)

ULVEN. Redovisning av de faktiska omständigheterna kring ubåten Ulvens förlisning.

Illustrerad. Häftad 64 sid. Nära nyskick!

Ulven sjösattes 1930 och förliste 1943.

Pennan och svärdets klassiker.

SMB 2016 .

Holzhausen Carl Johan            

Achilles häl.

Häftad. 251 sid. Första upplagan.

Achilles är en hypermodern ubåt, utrustad med alla de finesser som finns i dag, jämte en del som måhända ligger inom nära räckhåll. Den anses lika trygg som den jord vi vandrar på. Ändå förliser fartyget - går under men krossas inte. Och ombord går livet vidare. Det går vidare i dödens skugga. Men dödens skugga följer oss alla, var vi än befinner oss. Även på havets botten kan man anpassa sig, så länge vilja till liv finns. Även här finns rum för vardag och fest, vänskap och hat, för glädjeämnen och bekymmer, för ljusa framtidsplaner och mörk förtvivlan. Jämsides med denna berättelse löper en annan - berättelsen om fregatten Achilles som ett par hundra år tidigare förliste medan besättningen räddade sig i land på en öde ö. Men även här fanns viljestyrkan. I sekvenser dras parallellen mellan de två besättningarnas öden och kamp.                      

Nautisk Litteratur AB / Tre Tryckare 1964

Jacobsen Alf R.

Ett slagskepps undergång. Scharnhorst.

Några illustrationer. Kartonnage. 283 sid. Fint skick!

Slagkryssaren som inte kunde sjunka. När hon i storm och mörker annandag jul 1943 sänktes av en överlägsen allierad styrka utanför Nordkap var det en stor seger för de allierade och en tragedi för den tyska marinen.
Endast 36 ur besättningen på 1 986 unga män överlevde granatexplosionerna och det väntande iskalla havet. Jacobsens bok är spännande som en deckare, med en mästerlig skildring av slaget som det upplevdes från norskt, tyskt och brittiskt håll.

Natur och Kultur 2007

Kvarning Lars Åke/Ohrelius Bengt                 

Regalskeppet Wasa.

Klammerhäftad. Illustrerad., 36 sid.

Macmillan Leisure Books 1974

Lundin Walter (1915-xxxx)

Hård Sjö.

Häftad. 315 sid. Lite solkig pärm som har ett lagat hack.

Skildrar livet på hav och i hamn under krigstid. Författaren får oss att uppleva livsfarliga resor i minspäckade vatten, torpederingar och flyganfall, ett slagsmål i Bergen, en sejour i Casablanca, det moraliska och fysiska förfallet i Marseille 1940, där han ”frös fast” efteren torpedering. I den dramatiska skildringen blandar han också in beska reflexioner över sjömanslivet och sociala och politiska förhållanden i samband därmed.

Norstedt 1946

Lundgren Kurt

Regalskeppet Stora Cronan. Byggandet, slaget och undergången 1676.

Inb. Illustrerad. 261 sid. Nära nyskick.

Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Cronan under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Skeppet kantrade i den hårda sydvästvinden när man skulle vända mot fienden, sannolikt beroende på att man förde för mycket segel.
Cronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Av den 850 man starka besättningen överlevde endast ett fyrtiotal. Det som slutligen kom att föra Cronan mot sin undergång var felaktiga bedömningar, det vi med modernt tal skulle kalla "den mänskliga faktorn".

Svenskt militärhistoriskt bibliotek. 2014.

Monks Noel

That day at Gibraltar. The first complete account of the dramatic, controversial dismissal of Admiral Sir Dudley North. G.C.V.O.

Hardcover. Illustrated. 192 p. Dust jacket damage. Sir Dudley North was relieved of his command for letting 6 French warships pass the Rock of Gibraltar shortly before the abortive Anglo-Free French assault on Dakar in 1940.

Frederik Muller 1957

Preston Antony

Cruisers.

Inb. Illustrerad. 64 sid. Engelsk text.

Bison Books Limited 1988

Destroyers.

Inb. Illustrerad. 64 sid. Engelsk text.  

Bison Books Limited 1989

Red.                   

Vasamuseet. Galärvarvet Djurgården Stockholm. Upplev regalskeppet Vas och 1600-talets Sverige. Vägledning.

Illustrerat häfte. 23 sid.             

Vasamuseet (1994)

Thorén Ragnar ( 1895-1992. Svensk marinattaché i Helsingfors 1942-45)

Ryska ubåtskriget i Östersjön 1941-1945.

Häftad. Illustrerad+ 2 kartor. 59 sid. Andra oförändrade upplagan.

Meddelande från Militärhistoriska avd. vid Militärhögskolan Nr 6 2004

Trew Antony

Två timmar före mörkret.

Inb. 283 sid. Debutbok. 1:a upplagan.

Det är 1964. En brittisk atomdriven ubåt befinner sig på örlogsbesök i Stockholm, klar att lätta ankar för västmaktsövningar i Nordsjön. H M S Retaliate bär amerikanska Polarisraketer och är en stridsenhet i nyckelposition, om något skulle hända...

Norstedts. 1963

Två timmar före mörkret.

Häftad. 149 sid. Sammandrag av ”two hours of darkness”.

Det är 1964. En brittisk atomdriven ubåt befinner sig på örlogsbesök i Stockholm, klar att lätta ankar för västmaktsövningar i Nordsjön. H M S Retaliate bär amerikanska Polarisraketer och är en stridsenhet i nyckelposition, om något skulle hända...

Readers Digest Stockholm 1970

Wingate John

Katastrof i djupet.

Inb. 251 sid.

Atomubåten HMS Mars, på spaningsuppdrag i ryskt territorialvatten utanför Novja Zemlja, går till botten. Ett internationellt samarbete krävs för att rädda de överlevande. Kommer ryssarna att hjälpa en uppenbarligen fientlig ubåt? Kommer de att tillåta amerikanarna att använda en miniubåt för att genomföra en räddningsaktion. En i högsta grad verklighetsnära bok.

Bokförlaget Plus 1976

Övriga krig

Appelberg Bertel (1890-1977)

De fyra musketörerna. Enligt Alexandre Dumas och i verkligheten.

Illustrerad. Mjuk pärm. 120 sid.

Lindqvists 1969

Arwe Carl E. (1888-1981)        

N:R 405 PETTERSSON.

Häftad. 160 sid. Några sidor dåligt sprättade.

Ett i bästa och uppriktigaste avsikt skrivet försvar för s.k. värnpliktsvägrare med framhållande särskilt av de religiösa motiv, som kunna ligga bakom dessas uppfattning. Kristendomens nya inställning till krig och militärväsen under de två sista decennierna (Under och efter 1:a världskriget)                         

Dagens Bokförlag 1932

Beevor Antony

Spanska inbördeskriget.

Storpocket. Rikligt illustrerad. 560 sid. Gott skick men läsveck i ryggen.!

I juli 1936 utbröt en militärrevolt mot den spanska regeringen under ledning av general Franco. Striderna övergick snabbt till ett regelrätt inbördeskrig som av många anses vara en av de våldsammaste konflikterna under 1900-talet. Spanska inbördeskriget har även setts som upptakten till andra världskriget.
Striderna var hårda. I mars 1939 vann rebellerna en avgörande seger och Franco blev det fascistiska Spaniens diktator. Spanska inbördeskriget var en av de våldsammaste konflikterna under 1900-talet. Antalet döda gick upp mot en halv miljon, många av offren var civila.
I denna oerhört uppmärksammade bok som toppat försäljningslistorna runtom i världen berättar Antony Beevor detta hänsynslösa och passionerade krigs historia. Han gör det på beevorskt manér: med berättartekniken på topp, briljant beskrivning av de militära operationerna och gripande personöden.

Historiska Media 2007

Bengtsson Ingvar (1940-)

Kapet av Skåne. Stormaktssveriges viktigaste triumf.

Inb. Rikligt illustrerad i färg och s/v. 389 sid. Nära nyskick!

1658 satte kung Karl X allt på ett kort. Det våghalsiga fälttåget över svaga isar kom att rita om Nordens karta. 350 år senare är Roskildefredens svenska vinster de enda som återstår av det stormaktsvälde som då nådde sin kulmen. Boken berättar också om den brutala "försvenskningen" av Skåne och snapphanarnas gerillakrig mot de inkräktande svenskarna.

Prisma 2008

Björkman-Goldschmidt Elsa (1888-1982)

Jag minns det som i går.

Häftad. Illustrerad. 290 sid. Andra upplagan.

Innehåll: I. Det var en gång. II. Harriet Löwenhjelm och verkligheten. III. Om hermeliner på Ulfåsa och Gripenberg. IV. Ryssland. V. Elsa Brändström - Porträtt tecknat ur minnet.

Norstedts 1962

Crane Stephen

Tapperhetens röda tecken.

Inb. 144 sid. Nyskick.

En roman från amerikanska inbördeskriget på 1860-talet. Crane kunde uppenbarligen inte ha upplevt kriget, han föddes några år efter krigsslutet. Sitt material fick han från andra författares skildringar och detaljerade genomgångar av strategi och truppförflyttningar, tillsammans med en äldre bror. Cranes bok blev någonting helt annat än de heroiska krigsromaner han tidigare läst. Den väckte omedelbart stort uppseende på grund av den osminkade skildringen av inbördeskriget, när den kom ut i USA 1895. Den unge Henry lämnar sin mor och skolan och tar värvning med en diffus dröm om att bli hjälte, och som sådan känner han sig under den korta utbildningen. Annorlunda blir det inför fienden med krigets vardag och rädslan. Crane berättar om den lille mannens upplevelser och ger i romanen uttryck för fruktans innersta väsen, när Henry ställs inför sitt första möte med den anfallande fienden. "Tapperhetens röda tecken" kan sägas vara den första moderna krigsromanen. Den kom också att gå till litteraturhistorien som en av de stora krigsskildringarna.

Fabel Förlag 1994

Englund Peter                            

Ofredsår. Om den svenska stormaktstiden och en man i dess mitt.

Inb. Illustrerad. 632 sid. Naggat skyddsomslag.

Behandlar åren 1625-1656. skildrar det kaotiska 1600-talet när Sverige steg upp från att vara en obetydlig stat i Europas utkant till att bli en av de stormakter som styrde kontinentens öden. Här skildras de kända fälttågen och bataljerna som Breitenfeld och Lützen men också mängder av mindre bekanta händelser. Boken berättar om de mäktiga krafter och stora tilldragelser som formade epoken och tecknar samtidigt en bild av hur det var att leva på 1600-talet: här diskuteras så vitt skilda ämnen som förlossningskonst, matvanor, kvinnornas villkor, kärlek, nöjen och städernas nattliga ljud. Rakt genom denna myllrande gobeläng av stora och små händelser, kända och okända personer, får läsaren följa en enskild man, Erik Dahlbergh, den blivande konstnären, krigaren och arkitekten, och hans upplevelser i Europa.                            

Atlantis 1993

Ericson Wolke Lars, Larsson Göran, Villstrand Nils Erik

Trettioåriga kriget. Europa i brand 1618 - 1648.

Inb. Illustrerad. 416 sid. Nära nyskick.

I fokus står Sveriges roll men även det spanska och danska agerandet följs. Personporträtt av regenter, politiker och generaler samt om hur soldater och deras familjer hade det.

Historiska media 2006 / SMB

Fall Bernard B. (Krigskorrespondent, historiker, statsvetare och expert på Indokina under 1950- och 1960-talen.Han dödades av en landmina när han följde med United States Marines på en patrull 1967).

Vittne i Vietnam 1953-1966.

Pocket. Illustrerad med några kartor. 352 sid. Gott skick.

Pan/Norstedts 1967

Fisk Robert     

Det stora kriget för mänskligheten. Kampen om Mellanöstern.

Mjuk pärm. Illustrerad med några kartor. 1176 sid.

I trettio år har Robert Fisk bevakat Mellanöstern. Han har sett krig bryta ut och fred slutas, levt med flyktingar i lägren och på nära håll sett människor dö i Bagdad, Libanon och Jerusalem. Alltmedan ledarna och medlarna har kommit och gått. Det här är hans berättelse. Aldrig har ögonvittnesrapportering och historieskrivning varit så intimt sammankopplat som i Robert Fisks episka skildring av Mellanösterns historia, en tragisk historia fylld av våld, svek och hopplöshet. Robert Fisk, som har mött Usama bin Laden vid tre tillfällen, första gången redan 1979, har i trettio års tid rapporterat från olika krigshärdar och är numera en av världens mest kända och aktade reportrar. I takt med att hans historieskrivning, en enda lång räcka våldsamma och grymma händelser under 1900-talet, rör sig från Irak, Afghanistan, Algeriet, Iran, Israel och Palestina får händelserna den 11 september 2001 och det efterföljande kriget mot terrorn nya fasansfulla dimensioner. Det finns ingen kronologi i Mellanösterns historia. Bara en cirkel av våld som dag efter dag sänder hundratusentals soldater och civila; män, kvinnor och barn; araber, kristna och judar; in i döden. Det stora kriget är ett gediget och fasansfullt stycke nutidshistoria, en skakande personlig memoar och en kärleksfull och osminkad skildring av krigsreportrarnas vardag.

Norstedt 2007

Fåhræus Rudolf

Magnus Gabriel de la Gardie.

Häftad. Illustrerad med 8 planscher. 323 sid,

Magnus Gabriel de la Gardie (1622-1686)

Hugo Gebers Förlag 1936

Gleditsch Nils Petter (Urval)

Kamp utan vapen. Berömda exempel på ickevåldsmotstånd från olika länder och tider.

Originalpocket. 231 sid. Första svenska upplagan.

Prisma 1971

Goldsworthy Adrian

Puniska krigen. Kampen mellan Rom och Karthago

Inb. Illustrerad med kartor. 476 sidor. Mycket gott skick. De tre puniska krigen, 264-146 f. Kr. utkämpades mellan Rom och Karthago om herraväldet i och runt Medelhavet. Boken beskriver krigens förlopp där de avgörande slagen illustreras med kartor och skisser. Författaren är brittisk militärhistoriker.

Historiska Media 2003

Hasek, Jaroslav

Den tappre soldaten Svejks äventyr under världskriget 1-2. i kassett.

Inb. 939 sid. Illustrationer av Josef Lada. Mycket gott skick. Nyöversättning av Karin Mossdal.

Denna utgåva är första översättningen till svenska direkt från det tjeckiska originalet. Band 1: Bakom fronten./Vid fronten. Band 2: Det ärorika sammanbrottet./ Fortsättning på det ärorika sammanbrottet

Brutus Östlings bokförlag Symposion. Symposion

Stockholm/Stehag 1994.

Franzén Nils-Olof (1916-1997)  

Undan stormen. Sverige under första världskriget.

Illustrerad med mer än 350 bilder. 381 sid. Lite naggat omslag.

Innehåll: Baltiska utställningen. Idéer och opinioner. Neutralitetsvakten: Lantförsvar och landstorm. Flotta och flyg. Jobbare och gulaschbaroner. Kriget i böckernas spegel. Krigets krönika från alla åren.                                              

Bonniers 1986 

Guevara Che (1928-1967)

Vi ska segra! Politiska tal och skrifter i urval av Fracisco J Uriz.

Med förord av Peter Weiss.

Pocket. 160 sid. Originalutgåva i Tema-serien. Fint skick!

Tema/Rabén & Sjögren 1968

Harrison Dick

Mannen från Barnsdale. Historien om Robin Hood och hans legend.

Illustrerad storpocket. 336 sid. Fint skick!

Har Robin Hood verkligen existerat, är den legendariske fredlöse en påhittad myt eller namnet på en verklig person av kött och blod?
Har Jungfru Marian funnits?
Är de grönklädda muntra männen i Sherwoodskogen enbart en litterär fiktion eller har de en motsvarighet i form av en senmedeltida liga eller gerilla?
Det är några av de frågor Dick Harrison ställer i sin nya bok. Den handlar om sökandet efter en historisk hjälte, men också om utvecklingen av legenden om Robin Hood och om den engelska medeltid som han har blivit förknippad med. Författaren låter oss möta såväl legendfigurer som verkliga banditer, sheriffer och kungar. Förvånansvärt ofta visar det sig att verkligheten är lik dikten, att det finns en klar länk mellan samhälle och fiktion.

Pan 2006

Isacson Claes-Göran                

Karl X Gustavs krig. Fälttågen i Polen, Tyskland, Baltikum, Danmark och Sverige 1655 – 1660.

Illustrerad pocket. 286 sid.   

Historiska Media 2004 

Jeppsson Gert

Vintern när svenskarna eldade upp Ystad. Ystad och Ystadbygden under Gustaf Horns krig 1644-1645.

Inb. Illustrerad. 78 sid. Nära nyskick! Ovanlig

Gert Jeppsson / Sällskapet V.V 2008

Junger Sebastian                      

Krig. Rädsla. Död. Kärlek

Inb. 271 sid. Verkar oläst. Stämplad: Recensions ex i övre snittet. 

Under femton månader 2007-08 följde Sebastian Junger en pluton amerikanska soldater stationerade i Korengaldalen, en avlägsen dalgång i östra Afghanistan där krigets hårdaste strider just då utspelade sig. Hans mål var både enkelt och ambitiöst: att förmedla vad soldater upplever - hur krig faktiskt känns. Handlar inte bara om Afghanistan, eller om "kriget mot terrorismen", det är en bok om en generell sanning som gäller alla krig. Det är en gripande bok om de som befinner sig vid fronten, om hur krig upplevs av och påverkar dem som utkämpar det.                 

Ica Bokförlag 2011

“Mustafa“ Alexis Kuylenstierna (1862-1947)

Äventyr bland turkar och araber.

Inb. Illustrerad med bilder och karta. 301 sid.

Norstedt 1912

Knightley Phillip / Simpson Colin

Lawrence av Arabien. Hans hemliga liv.

Häftad och illustrerad. 318 sid. (Thomas Edward Lawrence 1888-1935) Några små hack på de första sidorna.

Norstedts 1969

Konow Jan von

Svenska försvarets grövsta kanoner.

Inb. Illustrerad. 95 sid, Fint skick! Oläst.

Innehåll:
Förord:
Artilleriet - slagfältets drottning!
Författarens förord
Inledning
21 cm haubits m/1917
AKV 151 blir 15,5 cm bandkanon 1A
38 cm skeppskanon m/1865
28,3 cm skeppskanon m/1912
21 cm kustartillerikanon m/1942
30,5 cm kusthaubits m/1916
Internationell utblick - samt lite kanonhistoria
Tysk 80 cm kanon Schwere Gustav
Japansk 46 cm skeppskanon
Bilaga 1: Operation Rädda Danmark
Bilaga 2: Framtidens artilleri - från Haubits 77B till Archer
Bilaga 3:15,5 cm Haubits 77 och 77B
Bilaga 4:15,2 cm kustartillerikanon m/37
Bilaga 5: Övriga grova artilleripjäser vid kustartilleriet

SMB 2013

Laidre Margus

Segern vid Narva. Början till en stormakts fall.

Inb. Illustrerad. 238 sid. Nära nyskick!

För första gången och med perspektiv från andra sidan Östersjön skildras ingående Karl XII:s fälttåg i Estland och Livland åren 1700-01. Stora Nordiska Kriget 1700-1721.

Natur och kultur/SMB 2001

Liljegren Bengt

Karl XII. En biografi.

Illustrerad pocket. 442 sidor.

Femton år gammal blev Karl XII 1697 envåldshärskare över det svenska stormaktsväldet. Han vann storslagna segrar, försökte avsätta kung August II av Polen, ledde fälttåg mot tsar Peter I av Ryssland och regerade Sverige från Turkiet i fem år. När han stupade vid Frerikstens fästning 1718 var Sveriges tid som stormakt förbi.

Historiska Media. 2002

Lindorm Erik (1889-1941)       

Världen i brand. En bokfilm över det stora kriget 1914-1918. 

Inb. Illustrerad. 216 sid.  

Åhlén & Åkerlunds förlag Albert Bonnier. 1935

Lulofs Madelon (1899-1958) 

Hungerpatrullen.

Häftad. 311 sid.

Handlar om efterdyningarna av Aceh-kriget (1873-1914). Bygger på patrullrapporten från Löjtnant Nutters, som ledde en katastrofal expedition 1911 i de då knappt kartlagda skogarna i Aceh i Nord-Sumatra.
Militärkolonnen gick vilse och hittades, efter nästan en månad utan mat. Nitton män dog av svält. Expeditionen gick in i militärmanualerna som ett exempel på hur saker inte ska göras.
Tjugo år senare skickade Nutters de ursprungliga patrullrapporterna till Madelon Lulofs med begäran om att göra den till en roman. Detta resulterade i en spännande roman som var korrekt ner till minsta detalj.                         

Norstedts 1936

Mayling Song Chiang (1897-2003) & Chiang Kai-shek (1887-1975)

Marskalkens fångenskap. Historien om statskuppen i Sian. (Xi'an Incident 1936) Med inledning av Knut B. Westman.

Häftad. 169 sid. Illustrerad med 12 planscher.
Ur Biblioteksbladet 1938: Man får här lära känna de närmare omständigheterna i den hart när otroliga historien om Chiang Kai-Sheks räddning ur fångenskapen hos en upprorisk general tack vare hans makas behjärtade ingripande. Framför allt bli huvudpersonerna psykologiskt belysta. Chiang Kai-Shek framträder i sin dagbok som en enastående modig, principfast och idealistiskt sinnad men också envis och i sitt sätt kärv personlighet. Den vackraste dagern faller över hans hustru, som förefaller att ha åtskilliga beröringspunkter med Jeanne d’Arc i sin djupa religiositet, sin djärvhet, sin förmåga att förena glödande fosterlandskärlek med vek mildhet mot fienderna. H. Sg.

Lindblads 1937

Moore Michael

Brev från en krigszon. Soldater och anhöriga skriver till Michael Moore.

Inb. 282 sid.
Här återges några av de brev Moore fått från dem som berörs mer direkt av kriget - soldater som strider i Irak eller är på väg dit, deras familjer där hemma och veteraner som stridit i tidigare krig.
Fler och fler amerikaner ifrågasätter att trupperna överhuvudtaget har skickats till Irak och undrar om de kanske utnyttjas för andra syften. Många av soldaterna stödjer inte George W. Bush och de hatar inte irakierna. De vill bara åka hem.
Det är en stark upplevelse att höra soldaternas enskilda röster som tillsammans målar upp en bild av USA idag och av det moderna krigets vardag. Men ännu mer skakande är breven från soldaternas familjemedlemmar och vänner, där vi inte bara möter oro och ilska utan också hjärtskärande sorg över en död bror, make eller vän.

Ordfronts förlag 2005

Nilson Elow

Svensk frivillig vid Verdun 1916: Stred och dog i Frankrike.

Inb. Illustrerad, 155 sid. Nära nyskick!

Första världskriget. Franska främlingslegionen.

Svenskt militärhistoriskt bibliotek, 2014

Nils Ludvig (Nils Ludvig Olsson 1893-1974)   

497 3/14ä Olsson. Minnen från 1914-1918.

Inb. Illustrerad. 156 sid.            

Gleerups 1958

Nyström Gunnar (1877–1964, professor i kirurgi)

Där stridens sår läkas. Skildringar från Tyskland och västra krigsskådeplatsen.

Inb. 167 sid. Nära nyskick! Faksimilutgåva kompletterad med illustrationer och kartor av utgåvan från 1915. Skildrar ett annat första världskrig än det gängse. Gunnar Nyström fick chansen att studera den tyska fältsjukvården - av många ansedd som den främsta i världen – under första världskriget.

Svenskt Militärhistoriskt

Bibliotek 2008

Ramel Stig

Gustaf Mauritz Armfelt 1757-1814 Dödsdömd kungagunstling i Sverige. Ärad statsgrundare i Finland.

Inb. Illustrerad. 399 sid. Nära nyskick!

Armfelt blev krigshjälte under Gustaf III:s krig mot Ryssland, avancerade till generalmajor och blev kungens fredsförhandlare.

Atlantis 1997

Regler Gustav (1898-1963)

Spansk revelj. Roman om en internationell brigad.

Inb. 374 sid. I det närmaste oläst. Förord av Ernest Hemingway.
Boken handlar om Reglers egna upplevelser under spanska inbördeskriget. Den kom ut första gången 1940.

Berghs Förlag 1978

Rystad Göran

Nordamerikanska inbördeskriget.

Illustrerad. Originalpocket. 232 sid. Mycket gott skick.

Gleerups Tema 1968

Skoglöw Jan

Erik XIV:s favoritknekt Charles de Mornay.

Limhäftad. Illustrerad. 82 sid.

Charles de Mornay, fransman som kom att spela en stor roll i Sverige på 1500-talet. Han tjänade tre svenska kungar; Gustav Vasa, Erik XIV samt Johan III, var svensk befälhavare och krigshjälte i Nordiska sjuårskriget mot Danmark 1563-70.

Jan Skoglöw 2004

Stjernswärd Hodder

Balaklavasyndromet.

Inb. Illustrerad. 166 sid, Gott skick!

Chefens order ifrågasattes inte av Lätta brigaden vid Balaklava under Krimkriget. Oförväget red man döden till mötes. Det stolta kavalleriförbandet förintades. Hur kunde det ske? Vilka var katastrofens orsaker?
Han också upp tre flagranta fall, vilka, liksom fallet Balaklava, ägnas ingående studium vad avser orsaker och följder.
De tre fallen är: Little Bighorn den 25 juni 1876, då en amerikansk kavalleribataljon nedgjordes till sista man av indianer i Montana, samt två fall från andra världskriget: Operation Goodwood i Normandie i juli 1944 samt Operation Market Garden i september samma år - en luftlandsättningsoperation av gigantiska mått med bron vid Arnhem som slutligt mål. Förhoppningen var att kunna avsluta andra världskriget före årets slut. Men som skildrats i många böcker och i den berömda Hollywoodfilmen "En bro för mycket" blev det ett misslyckande.

Probus 2001

Strömbäck Stig (Redaktör)

Försvar för frihet och fred - Svensk säkerhetspolitik och totalförsvar, tillbakablick - framtid.
Allmänna försvarsföreningens 100-årsjubileum.

Inb. Illustrerad. 372 sid. Naggat omslag. 6 p. Summary in english.

Allmänna Försvarsföreningen 1990

Szulc Tad

Fidel, ett kritiskt porträtt.

Inb. 660 sid, Illustrerad med en karta över Kuba. Nära nyskick.

Fidel Castro (1926-2016).

Legenda 1987

Taylor, A.J.P.

Världskriget 1914-1918.

Inb. Rikligt illustrerad. 288 sid. Mycket gott skick.

Prisma 1967

Thompson Julian

1916 blodbadets år. Verdun och Somme.

Inb. Illustrerad 66 sid. I förvaringskassett. Nära nyskick!

Fotografier, ögonvittnesskildringar, kartor, dagböcker, telegram, militära dokument, en parlör, propagandaaffisch, skisser och brev. Tillsammans ger de en förfärande inblick i livet och döden i skyttegravarna under första världskriget.

Över 30 faksimilföremål, som hittills bara visats på museer eller legat dolda i arkiv, skildrar tillsammans med korta texter huvudmomenten i utvecklingen på västfronten 1916

Ett litet, mycket talande, stycke modern krigshistoria.

Albert Bonniers Förlag 2006

Tuchman Barbara W. (1912-1989)

Augusti 1914.

Häftad. Illustrerad. 512 sid.
En fascinerande och välskriven skildring av hur världen ändrades under en kort sommarmånad 1914 av hela bakgrunden till det länge förberedda kriget och händelserna under den första avgörande tiden fram till slaget vid Marne som stoppade tyskarna frammarsch.

Holger Schildts Förlag 1963

Wallach Janet

Öknens drottning.

Inb. Illustrerad. 431 sid. Fint skick.
Gertrud Bell (1868-1926) äventyrerska, spion, rådgivare till kungar, Lawrence av Arabiens förtrogna.

Rabén Prisma 1997

Welin Gustaf -Ekelund Christer - Von Horn Johan (Översättning)

The U.N. in Cyprus. The Swedish peace-keeping operations 1964-1993.

Inb. Illustrerad, 274 sid. Nära nyskick!

Hurst & Company 2004

Åberg Alf (1916-2011)

Svenskarna under stjärnbaneret. Insatser under nordamerikanska inbördeskriget 1861-1865.

Inb. Illustrerad. 251 sid.
Den här boken handlar om ett trettiotal svenska officerare, underofficerare, och unga kadetter, som under kriget anmälde sig som frivilliga i nordstatsarmén. Flera av dem har berättat om sina upplevelser i brev och uppteckningar, som är mycket personliga och innehållsrika. De skildrar sina upplevelser i fält, livet i fältlägren, de långa marscherna, och fältslagen. Flera hamnade i fångläger, andra på fältsjukhus. Några dog. De skriver om sin ensamhet och sin längtan hem.

Natur och Kultur 1994

Öhman Christer / Ahlbom Jens / Nyberg Anders

Barnens världshistoria. Del VI: Skyttegravar & bildskärmar.

Inb. Illustrerad. 60 sid. Nyskick.

Sista och sjätte delen av Barnens Världshistoria handlar om krig och konflikter och börjar med det dramatiska skottet i Sarajevo. Och historien rullar vidare. Aldrig har förändringarna varit så många och så snabba som under 1900-talet. Människorna får det materiellt bättre. De får mer kunskap, mer information ? grunden för all demokrati. Vi måste tro på en mänskligare värld!

Rabén & Sjögren 2000

Militaria

Artéus Gunnar (red.)

Svenska officersprofiler under 1900-talet.

Inb. Illustrerad. 515 sid. Gott skick.
Innehåll: Förord. Introduktion. Fredrik Centervall, Knut Bildt, Lars Tingsten, Jockum Åkerman, Olof Thörnell, Torsten Friis, Archibald Douglas, Axel Rappe d.y., Gösta Ehrensvärd, Helge Jung, Axel Gyllenkrok, Helge Strömbäck, Bengt Nordenskiöld, Alf Meyerhöffer, Carl-August Ehrensvärd, Torsten Hagman, Viking Tamm, Nils Söderberg, Stig H:son Ericson, Axel Ljungdahl, Nils Swedlund, Om författarna; Personregister.

Militärhögskolan & Axel Abrahamsons Förlag1996

Braunstein Christian

Officershandledning.

Klammerhäftat. 52 sid. Illustrerad med teckningar. Titelsidan saknas och därmed är sista sidan lös.

Försvarsmakten, 1996?

Carlén Anders / Falk Mattias

Svenskar i strid – Veteranernas Historier 1943 – 2011.

Inb. Illustrerad. 314 sid. Fint skick! Här möter du nio svenska soldater som tjänstgjort i strid på några av världens mest krigshärjade platser, från Kongo och Tchad till Bosnien, Libanon, Afghanistan och Vietnam. De berättar om sina personliga erfarenheter av att delta aktivt i en väpnad konflikt, om att leva under extrema förhållanden och ständigt dödshot, om kamratskapet och rädslan och om att skjuta för att döda.

Bonniers 2012

Cederblad Carl/ Wennerström-Hartmann Eva

Beväringssvenska. Uppsatser och brev.

Häftad. Ouppsprättad. 367 sid. Fint skick!

Natur och Kultur, 1940.

Connor Ken

Elitstyrka SAS. Från ökenkrigare till Ghost Force.

Illustrerad med kartor.  464 sid. Fint skick.

Innehåll: Ökenkrigare 1941-45. Malaya 1950-58. Jabal-al-Akhdar 1958-59. Tillbaka till väst 1958-1963. Brunei och Borneo 1962-66. Mordet på Kennedy 1963. Aden 1964-67. Operation Storm, Dhofar 1970-77. Nordirland 1968-97. Terrorism 1968-98. Iranska ambassaden 1980. Falklandskriget 1982. Afghanistan 1982-89. Det kalla kriget 1945-1990. Gulfkriget 1990-91. Framtiden.

Historiska Media 2006

Darman Peter

Surprise Attack. Lightning Strikes of the World´s Elite Forces.

Inb. Illustrerad. 178 sid. 31x24 cm. Skyddsomslaget med veck på baksidan.

This title features over 100 of the most famous and decisive actions by specific units, such as the Parachute Regiment, US Marines and Royal Marines, in conflicts such as World War II, Korea, Vietnam and the Middle East. Each action is illustrated by means of a detailed colour map that shows movements and decisive incidents, with accompanying text providing background information and aftermath. It is a large format book which allows the maps to be shown to maximum effect.                            

Brown Books. 1993

Davies Barry (1944-2016, a British Army infantry soldier who served with the Welsh Guards and the Special Air Service regiments.)    

SAS Rescue.

Inb. Illustrerad. 192 sid. Fint skick! 

This work on the SAS includes: training for rescue, including latest skills; hostage rescue; Princes Gate; Gulf War and dealing with human shields; rescuing Allies, including in Malaya and Oman; dealing with counter-insurgency; and rescuing SAS comrades, such as Mirbat; SAS in blue berets - behind the lines in Yugoslavia; and rescuing VIPs. The family of President Jawara of Gambia was captured by rebels when he was attending Diana's wedding. This book features the story of how the SAS rescued the family. It also includes when rescues goes wrong, how problems are solved, and rescue kit and equipment, including the famous pods on Harriers.                     

Sidgwick & Jackson 1996

David Saul

Militära misstag.

Pocket. Illustrerad med kartor. 288 sid. Lite veck på pärm och sidor.

Saul David beskriver skarpsinnigt ett urval av de värsta militära missbedömningar som gjorts. En del katastrofer är välkända, andra är det inte. Men de har alla ett gemensamt: de var till största delen självförvållade. Här ges en historisk överblick men också en psykologisk och taktisk analys kring varför katastroferna inträffade. Olika kategorier av misslyckanden: – Befälhavare som genom inkompetens eller bristande erfarenhet lett sina soldater mot undergång. – Politiker som lagt sig i det militära hantverket och vållat fiaskon – till exempel Hitlers inblandning vid Stalingrad. – Bristande planering som dömt militära operationer till misslyckande, som spaningspatrullen Bravo Två Noll under Gulfkriget.

Historiska Media 2002

Deighton Len 

Blixtkrig. Från Hitlers uppgång till Dunkerques fall.

Inb. Illustrerad. 343 sid.
En noggrann, skarpsinnig och samtidigt spännande skildring och analys av det s.k. blixtkriget. Det strategiska tänkandet eller bristen på sådant tänkande samt blixtkrigets teknik. Innehåll: Hitler och hans armé. Hitler i krig. Blixtkrig och metoder. Slaget vid Meuse. Segern Hitler förlorade.        

Atlantis 1981

Efron Vera

Med sikte på Sverige. Sovjetunionens hemliga. planer och operationer i Skandinavien under kalla kriget.

Inb. Illustrerad. 215 sid. Fint skick! Innehåll: Kalla kriget börjar. Nordens betydelse under kalla kriget. Sverige som spioncentral. Svensk dubbelmo.al i kubik. 1950-tal: hårt mot hårt-Spetsnaz. Spetsnaz i Sverige. Det turbulenta 1960-talet-Chrusjtjov rör om i grytan. 1970-tal: Upprustning och avspänning. Jakten på Röd oktober. Övningar ger färdighet - Zapad -77. Det offensiva 1980-talet. U 137 - ubåten som gick på grund. Ubåtsfrågan i efterhand. Stjärnornas krig. Domedagen. Efterord: framtiden - ett skrämmande scenario?

Efron & dotter / SMB 2013

Einstein Albert / Freud Sigmund

Varför krig? En brevväxling.

Inbunden. 64 sid. Fint skick!

I denna bok får vi ta del av Einsteins kraftfulla protest mot människans tendens att ta till våld. Vi också ta del av Sigmund Freuds svar på Einsteins rop för pacifismen och den brevväxling dessa historiska personer emellan som det ledde till. Tillsammans med Isaac Asimovs essä som avslutar denna bok utgör brevväxlingen en av det tjugonde århundradets mest grundläggande pacifistiska texter, som nu är mer aktuell än någonsin.

Bazar förlag AB

Enkullen Sammy/ Persson Lennart

Hemvärnets stridsskola 1943-1993. En minnesbok om HvSS 50-åriga verksamhet.

Inb. Rikt illustrerad. 209 sid. Nära nyskick.
Hemvärnets stridsskola 1993

Ferrard Stéphane / Turbé Gérard

The Leclerc System.

Inb. Illustrerad. 109 sid. Engelsk text: Michel France.

Leclerc är en fransk stridsvagn som tillverkas av GIAT Industries. Den namngavs efter general Philippe de Hauteclocque Leclerc, som landsteg vid Normandie och kom att leda framryckningen mot Paris medan han ledde den fria franska 2:a pansardivisionen i andra världskriget

Éditions Bosquet 1992

Frankson Anders (Redaktör)

Spektakulära kommandoräder. Från första världskriget till idag

Inb. Illustrerad, 216 sid.

Baksidestext Några av Sveriges främsta militärhistoriska författare berättar här om de mest dramatiska kommandoräderna, som tyskarnas fritagning av Italiens diktator Benito Mussolini under andra världskriget eller ett amerikanskt specialförbands likvidering av terrorledaren Usama bin Ladin i Pakistan 2011.
Militära specialoperationer utförs i både fred och krig. Avgörande här är inte om landet befinner sig i en väpnad konflikt utan om det finns hot som behöver undanröjas. Ett exempel på fredstida specialförbandsoperationer är när det brittiska specialförbandet SAS sattes in i London 1980 där Irans ambassad hade blivit ockuperad av beväpnade terrorister.
Ett av de mer mytomspunna specialförbanden under andra världskriget var de finska fjärrpatrullerna. Som mest kunde en patrull vara hundratals kilometer bakom fiendens linjer. De finska fjärrpatrullerna hade få motsvarigheter i andra världskrigets arméer och gjorde flera kommandoräder.
Boken beskriver även specialoperationer som genomförts med framgång men där resultatet uteblivit på grund av felaktig information, som den amerikanska ”operation Ivory Coast” under Vietnamkriget. Dessutom andra världskrigets främsta attackdykare – de italienska ”Decima Flottiglia” – och deras anfall på Alexandria 1941, gisslandramat på teatern i Moskva 2002 och en rad andra kommandoräder!

Bokförlaget Semic 2017

Frankson Anders / Nyberg, Andreas (redaktörer)

Viktiga slag i världshistorien - och vad som hade hänt om andra sidan vunnit. Från Köpenhamn 1659 till Têt 1968.

Inb. Illustrerad. 238 sid. Nära nyskick!

Tänk om Napoleon hade vunnit vid Waterloo 1815. Hur hade det påverkat världen?
Eller om Hitlers pansar hade misslyckats vid Sedan 1940?
Historiens utgång har inte alltid varit given från början. Det finns mängder av tillfällen i krigshistorien där utgången i ett slag kunde ha blivit en annan och utvecklingen hade tagit en annan väg, om inte om hade varit.
Vi får bland annat läsa om Tannenberg 1410 där den tyska orden krossas, om hur Karl X Gustav misslyckas att ta Köpenhamn 1659, hur Wien 1683 klarade sig från Ottomanska imperiet, Hindenburgs stora seger vid Tannenberg 1914, Finlands räddning vid Suomussalmi 1939–1940, den tyske generalen Guderians stora seger vid Sedan 1940, Slaget om Filippinska sjön 1944 och Tet 1968 – USA:s vietnamesiska trauma.
Vad hände och vad kunde ha hänt? I boken har olika militärhistoriska författare skildrat ett antal stora historiska slag ur världshistorien och dessa avslutas med ett alternativt händelseförlopp. Det är på samma gång lika fascinerande som tankeväckande. Vår värld kunde vara helt annorlunda.

Semic 2015

Fryhland Eilertz

Falken. Scoutpatrullen på land och vatten.

Mjuk pärm. Illustrerad. 208 sid. Tredje upplagan.

Boken skrevs 1957 av Eilertz Fryland. Det var en bok till patrulledare och pojkpatruller i Sveriges Scoutförbund.

Det är en av de bästa böcker som skrivits om livet i en scoutpatrull för 12-15 åringar.

Scoutförlaget 1964

Gareis Martin (1891-1976. General der Infanterie. Wehrmacht)

Kampf und Ende der Fränkisch-Sudetendeutschen 98. Infanterie-Division.

Inb. Illustrerad med kartor. 481 sid. Tysk bok i gott skick!

Podzun-Pallas-Verlag 1984

Gyllenhaal, Lars

Ryssland och den svenska nedrustningen.

Häftad. Illustrerad. 131 sid. Häftad. Gott skick. 

Ryssland utgör idag inget direkt hot mot Sverige. Men räcker det inte med att landet uppträder som en buse mot andra europeiska stater? De nationalistiska krafterna i Ryssland visar inte heller några tecken på att försvagas. Tvärtom. Så vad kommer att ske med den ryska nationalism när Putin helt lämnat scenen? Finland utvecklar sitt invasionsförsvar och år 2010 kommer Finlands hemvärn, som lades ner 1944 åter att vara operativt. I Sverige, där invasionsförsvaret snart är ett minne blott, förordar regeringen att Sverige binder sig vid ett nytt EU-fördrag som uttryckligen "kommer att leda till ett gemensamt försvar". Blir det tryggare så, eller?

Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek 2008

Hargreaves Reginald               

Berömda fältslag.

Pocket. Illustrerad. 158 sid.                       

Forum 1973 

Van Horne Patrick / Riley Jason A.

Left of Bang: How the Marine Corps' Combat Hunter Program Can Save Your Life

Soft cover. 217 p. Good condition.

Left of Bang is the civilian version of the Marine Corps’ Combat Hunter Program developed at the direction of former Marine Corps Gen. James Mattis. The goal of this program is to teach Marines to use and interpret their senses or gut feelings as potential warning signals, transforming potential prey into predators.
Left of Bang is based on the Three Pillars of Survival: increased situational awareness, early threat recognition, and developing a system for acting on those threats.

Black Irish Entertainment LLC; 2014

Hugemark Bo (Redaktör, överste och chef för Militärhistoriska avdelningen vid Militärhögskolan.)      

Tredje världskrigets slut.

Mjuk pärm. Illustrerad 236 sid. Fint skick!

Här presenteras samlade Bo Hugemarks månatliga analyser, publicerade i Officersförbundsbladet juli 1988-mars 1992 De täcker en tid av växlande hopp, besvikelser, farhågor och förväntningar, en tid som förutom Sovjetimperiets nedgång och fall också rymmer Kuwaitkriget och en del egendomliga turer i den svenska säkerhets- och försvarspolitiken. Plus kalendarium över viktiga händelser under den berörda perioden.                       

Probus 1992

Huldt Bo / Böhme Klaus-R (Redaktörer)

Vårstormar. 1944-Krigsslutet skönjes.

Inb. Illustrerad 277 sid. Fint skick!

SMB 2002

Johansson Alf W.

Europas krig. Millitärt tänkande, strategi och politik från Napoleontiden till andra världskrigets slut.

Inb. Illustrerad. 453 sidor.

Tiden 1991

Jordbruen, Rolf Ivar

Helvetet på jorden. En SS-frivilligs historia.

Inb. Illustrerad. 179 sid. .Nära nyskick.

Som övertygad nazist tog den unge norrmannen Hermod Tuft värvning i Wiking, Hitlers 5:e pansardivision. Han upplevde inte bara helvetet på jorden östfronten utan också hela den tyska reträtten och det blodiga nederlaget. Hermod överlevde fyra års frontstrider och deltog bland annat i slaget vid Tjerkassy 1944, där tyskarna under några dagar förlorade 24 000 män.
Helvetet på jorden är den stark skildring av hans livsöde, illustrerad med unika svartvita bilder och kartor.

Natur & Kultur. 2008

Jägerskiöld Stig (1911-1997)

Gustaf Mannerheim 1918.

Inb. Illustrerad. 411 sid. Slitet skyddsomslag.

(Gustaf Mannerheim 1867-1951)

Bonniers 1967

Jörgensen Christer ((Red.)   

De stora slagen. Avgörande strider som format världshistorien.

Inb. Illustrerad. 256 sid. Stort format c:a 25x32 cm.

De stora slagen är en mycket välillustrerad introduktion till 30 av historiens mest berömda slag, däribland Marathon, Hastings, Waterloo, Stalingrad och många fler. Varje slag illustreras med en taktisk fyrfärgskarta som gör att läsaren snabbt får en överblick över drabbningens avgörande förflyttningar. Boken innehåller över 250 fotografier i färg och svartvitt samt illustrationer av uniformer, redogörelser för taktik och militär teknologi vid den tid slaget utspelas.         

Parragon Books Ltd 2008

Kleen Willy (1884-1966, Arméofficer, krigshistoriker och militärskribent)

Ur skuggan av min dal,

Häftad, Illustrerad. 227 sid. Gott skick

Ur innehållet: Svea artilleri. Utbildningen till officer. Garnisonsliv. Krigshögskolan. Generalstaben. Strider till lands och sjöss. Dyningar och bränningar. Militär yttrandefrihet.

Bonniers 1954

Krarup Nielsen Aage (1891-1972)

Helvetet bortom havet.

Inb. 312 sid.

En straffånges upplevelser i Guayana under 1920-talet. Dansk främlingslegionär i Nordafrika som, efter ett misslyckat flyktförsök, blev dömd till 5 års straffarbete.

Bonniers 1942

Lukacs John   

Duellen 10 maj - 31 juli 1940. Den åttio dagar långa kampen mellan Churchill och Hitler.

Inb. 332 sid. Naggat omslag.

80 dagar som räddade världen. Den 10 maj 1940 blev Winston Churchill premiärminister i Storbritannien. Samma dag satte Adolf Hitler igång det blixtkrig som på mindre än sex veckor gjorde honom till härskare över den europeiska kontinenten. Så börjar berättelsen om det närmast personliga slaget mellan två män som höll den västerländska civilisationen i sina händer.

Tiden 1994

Lundström Ragnvald                

Tjeckoslovakiens undergång i dokumentens belysning.

109 sid. Häftad. Ouppsprättad. Fint skick!

Internationell politik 5. Skrifter utgivna av Utrikespolitiska institutet                         

Kooperativa förbundets bokförlag. 1939

Macdonald Peter                      

The SAS in Action.

Mjuk pärm. Illustrerad. 192 sid. Engelsk text. Tillskrift på försättsbladet.

The story of how this unit has become one of the most admired special forces in the world today. The first section of the book looks at the fighting history of the regiment, from its beginnings in World War II through to the 1970s. The second section examines the role of the regiment in the past 15 years, including their counter-terrorist activities in Northern Ireland and in the Falklands. The final section looks at the SAS today, describing the gruelling selection procedure and how the regiment is structured so that it survives and keeps many of its activities secret. This section also looks at what the regiment would do in the event of war in Europe, and how it prepares for this possible task. It also assesses the SAS in comparison with other special forces in the world today including the Russian Spetsnaz, the US Special Forces and the German GSG9 antiterrorist squad.              

Sidgwick & Jackson 1992

McDonough Frank

Gestapo. Sanning och myt om Tredje rikets hemliga polis.

Inb. Illustrerad.287 sid. Fint skick!

Gestapo var Hitlers hemliga polis och en viktig del i nazisternas förtryck av den egna befolkningen. Samtidigt var det en underdimensionerad organisation som saknade de nödvändiga resurserna att fullt ut kunna spionera på sina medborgare. Till stor del förlitade man sig på tips från allmänheten. Tortyr förekom men var relativt ovanligt, och de allra flesta utredningar lades snabbt ner. Dessa är några av många helt nya perspektiv och uppgifter som framkommer i denna banbrytande skildring.

Fischer & Co 2016

Mcnab Andy  

Attack! Mitt liv som kommandosoldat.

Inb. Illustrerad. 384 sid. Lite slitet omslag.
Som kommandosoldat i brittiska SAS, Special Air Service, har Andy McNab deltagit i hemliga operationer på fem kontinenter. Hans jobb var dödligt och smutsigt. Han berättar om spaning och underrättelsetjänst, kontraterrorism och gisslanfritagning.                            

Bonnierförlagen 1997

Middleton Ant

Förste man in. Att leda i frontlinjen. Prickskytt, soldat, överlevare.

Inb. 312 sid. Nära nyskick!

Förste man in är fascinerande, upplyftande och avslöjande. Ant berättar utförligt och öppet både om höjdpunkterna och de smärtsamma motgångarna i livet.
Om allt från den spännande uttagningen till Specialstyrkorna, till svårigheten att hantera sin fars för tidiga död.
Han berättar också om den fängelsevistelse han dömdes till efter det att han lämnat det militära.
Ingen föds till ledare. Men tack vare sin starka vilja och sin okuvliga kamp genom livets tuffa motgångar och utmaningar har Ant Middleton lärt sig vad sant ledarskap kräver.
I Förste man in berättar han historien om sin tuffa uppväxt och han förmedlar insikter om ledarskap, som alla kan lära sig av. Det är lärdomar som är användbara för gemene man i dagliga sammanhang.

Bokförlaget Nona 2019

Mårtenson Jan / Turander Ralf

Beridna högvakten.

Inb. Illustrerad..148 sid. Gott skick.

Den kungliga beridna högvakten har varit på vakt vid Kungliga slottet i Stockholm sedan Gustav Vasas dagar och har paraderat genom stadens gator i århundraden. När utländska statschefer rider i procession i öppna vagnar tillsammans med kungen av Sverige, när riksdagen öppnas, och inte minst under högvaktavslösningen, är den beridna högvakten en syn att se.

Föreningen för den beridna högvakten. 2005

Nichols Beverley

Här skall icke lämnas sten på sten …

Häftad. 270 sid. Lite naggad pärm Största delen ouppsprättad. Boken undersöker hur sambandet mellan regering och industri vidmakthåller beväpning i utvecklade länder och fördömer modern krigföring, 1933 publicerade engelska originalet ”Cry Havoc”,

Tidens Förlag 1936

Olle i Grinn.

Pseudonym för Överste Karl Alfred Rignell. Regementschef, Älvsborgs regemente, I 15 1920-1927

Decktan uttå Olle i Grinn. Um nar han exera beväring å m. m.

Mjuk pärm. 90 sid. Dialektala dikter om militärlivet. Verkar vara ett facsimiltryck av senare datum.

Stockholm 1898

Piven Joshua / Borgenicht David

I värsta fall. Katastroffrågor och överlevnadssvar.

Häftad. Illustrerad. 285 sidor. Gott skick. Vad gör du om du blir attackerad av en tjur? Vad gör du om hissen störtar? Var slår du en anfallande haj?

Damm förlag 2006

Rathsack Thomas

Jägare. Bakom fiendens linje.

Inb. Illustrerad. 297 sid. Nära nyskick!

Boken orsakade politisk skandal i Danmark och resulterade i att både försvarsministern och överbefälhavaren tvingades avgå. Det danska försvaret försökte stoppa utgivningen genom att hävda att boken utgjorde en säkerhetsrisk vilket i stället skapade en debatt om censur och yttrandefrihet som engagerade hela landet.
Thomas Rathsack ger i boken en unik skildring av livet som jägarsoldat och berättar om sina erfarenheter och upplevelser i händelsernas centrum. Krigets brutala verklighet blir skrämmande påtaglig, inte minst när läsaren får en inblick i hemliga militära aktioner, bland annat otillåtna undercover-uppdrag, som tidigare varit okända för allmänheten

Fischer & Co 2009

Ryan Chris (1961-)

Den ende som kom undan.

Illustrerad pocket. 260 sid.
Bravo två noll, en brittisk kommandostyrka som specialiserat sig på sabotage, landsattes under Gulfkriget 1991 inne i Irak. Gruppens uppdrag var att spåra upp Scudrobotar men den upptäcktes snart av irakierna och togs till fånga. Endast Chris Ryan lyckades undkomma och ta sig till Syrien. Spännande skildring av den oerhört strapatsrika marschen genom öknen

Månpocket 1998

Red.

Vinstförteckning Landstormslotteriet 1929. Dragning 15 maj 1929. + Rekvisitionsblankett för köp av lotter.

Granskad och godkänd 1 mars 1929

Red.

Soldatinstruktion för infanteriet.

1939 års tredje upplaga
(1938 års upplaga omtryckt med vissa ändringar)
Aldrig använd. Nära nyskick!
Stockholm 1939

Red.                   

Krigsutbrottet i dokumentens belysning - I. Englands blå bok

XL+308 sid. Inb. Andra upplagan. Fint skick. Blekt rygg.

Internationell politik 8. . Skrifter utgivna av Kommittén för utrikespolitisk upplysning           

Kooperativa förbundets bokförlag. 1939

Red.                   

Fred och krig. Förenta staternas utrikespolitik 1931-1941

208 sid. Häftad. Ouppsprättad. Fint skick!. Internationell politik 21.

Skrifter utgivna av Utrikespolitiska institutet      

Kooperativa förbundets bokförlag. 1941

Red.

50 år bakom gevärskolven. Jubileumsskrift. Trelleborgs frivilliga skytteförenings minnesskrift. 1900 -1950.

Häftad. Illustrerad. 44 sid. Ovanlig.

Skogs Boktryckeri, Trelleborg 1950

Red.
Hemvärnets Stridsskola. Vällinge.

Häftad. Illustrerat informationshäfte 8 sid. Kulspetskladd på bakpärmen.
1950-tal?

Red.

Tower of London. Souvenir Album. Price two shilling and six pence.

Illustrerat häfte. Liggande format. 17,5x21,5 cm. 20 sid.
Towern, medeltida försvarsfästning och palats. Byggd på 1000-talet.

Gale & Polden LTD u.å. 1950-tal?

Red.

Jubileumsskrift. Luftvärnet i Malmö 1942-1957.

Häftad. Illustrerad. 76 sid. Pärmen fläckad.

Kungl. Skånska luftvärnskåren 1957

Red.
Skånska luftvärnsregementet Lv 4 40 år i Malmö. 1942-1982. En minnesskrift.

Inb. Illustrerad. 75 sid.
Innehåll: Skånska luftvärnsregementets historia; Episoder och glimtar; Lv 4 plakettregister; Regementschefsgalleri; Kartor över Lv 4 fastigheter oc markområden i Malmö 1976.

Sundsvall,Tryckeribolaget (1982).

Red.

Armén i utveckling.

Mjuk pärm. Illustrerad 234 sid.

Innehåll: Svensk säkerhetspolitik i framtidens Europa. Hotbildsutvecklingen. Militärteknisk utveckling. Teknik-, Taktik- och doktrinutveckling. Utvecklingstendenser i öst och väst. Nya begrepp inom krigskonsten. Underrättelsetjänstens mål och medel. Lednings- och telekrig. Armén och kunskapssamhället – strukturer i omvandling. Det fragmenterade stridsfältet. Utvecklingen av ledningssystem. Material i armén – teknikutveckling och kunskapsuppbyggnad. Människan i högteknologiska system. Simulatorer och simulatoranvändning. Armén och internationella uppdrag. Högteknologi och ledarskap. Etik i morgondagens försvar. Värnpliktssystemet. De frivilliga försvarsorganisationerna och deras betydelse. Försvarsmaktens markstridsfunktion.

Försvarsmedia AB 1994

Red.

Södra Skåningarna 100 år på Revingehed. 1888-1988.

Illustrerad. 286 sid. Fint skick.

Ystad 1988

Red.                   

Armémuseum. Meddelande 51. 

Inb. Illustrerad. 213 sid. Årsbok 1991.

Med bl. a. Den romerska legionen – tusen år romersk militärhistoria. Böhmiska fanor i Statens trofésamling. Major Ljunggrens verksamhet som tecknare. Strålkastare och lyssnarapparater i den svenska armén. Narva –gränsstad 1990 och 1991.  Armémuseum började ge ut årsböcker 1929 och ger fortfarande ut en per år, på olika teman varje gång.                     

Utgiven med stöd av Föreningen Armémusei Vänner. Stockholm 1991

Red.

Ystad International Military TATOO '99.

Häfte. Illustrerat. 38 sid. Första året. Arméns Musikkår. Hemvärnets musikkår Ystad. Estonian Guard Orchestra. The Lowland Band of the Scottish Div. Svea Livgardes Musketerar & Fältpiparkårer. Marinens Musikkår. Heeresmusikkorps Neubrandenburg. Marynarki Wojennej RP. Strathclyde Police Pipe Band. M.fl.

1999

Ystad International Military TATOO 2009.

Häfte. Illustrerat. 48 sid. Arméns Musikkår. Hemvärnets musikkår Eslöv och Skaraborg. DunEdin Pipes and Drums Edinburgh. Livgardets Kamratförening och Drilltropp. Norske Gardeveteraners Drillkontingent. Band of the Royal Malaysian Police. Arméns Trumkår Heeresmusikkorps 1 Hannover. Band of Her Majesty´s Coldstream Guards England.. M.fl.

2009

Red.

SoldF Soldaten i fält 2001.

Häftad. Illustrerad. 473 sid. Bruksskick!

Försvarsmakten 2001

Red.

Krigsarkivet 200 år.

Inb. Illustrerad. 368 sid. Årsbok för Riksarkivet och Landsarkiven 2005.

Historik 1805-2005. De militära arkivbilderna. Krigsarkivet i fält. Krigsarkivets bestånd. Kartsamlingar. Ritningar och fotografier. De hemliga arkiven. Forskarna. Bibliotek.

Riksarkivet 2005

Sanders Thomas

Lekplatsen. Sanningen om en av kalla krigets mest välbevarade hemligheter

Inb. 399 sid. Fint skick! Lagad reva i omslaget

Boken skildrar hur Sanders tillsammans med åtta andra fallskärmsjägarsoldater ur tyska Bundeswehr under två års tid specialutbildades i USA. Då utbildningen var genomförd satte man upp specialstyrkan Elitkommando ost.

Bonnierförlagen 2004

Schwarzkopf, H. Norman (1934-2012) / Petré Peter

Man behöver inte vara hjälte. En självbiografi.

Inb. Illustrerad. 491 sid. Nära nyskick.

Sällan får man möta en människa med sådan övertygande ledarförmåga och personlig karisma att han fängslar en hel värld. En sådan man är General H. Norman Schwarzkopf, intelligent, kraftfull och sympatisk.
I denna uppriktiga och öppenhjärtiga självbiografi avslöjar generalen hela historien om sitt fantastiska liv och karriär. En karriär som sträcker sig över nästan fyra decennier och som lade grunden till hans utmärkta ledaregenskaper vilka fungerade så övertygande under Gulfkriget.
"Min fars sabel var ett heligt föremål i vårt hem. Vi kallade det hans West Point-svärd, för han hade fått den när han gick ut från militärhögskolan 1917. Plikten, äran, fosterlandet, West Points valspråk, var hans trosbekännelse och har också blivit min":
I boken berättas om Norman Schwarzkopfs pojkår i Lawrenceville. New Jersey, under andra världskriget. Son till en militär som organiserade delstatspolisen, som ledde utredningen av Lindbergh-kidnappningen, och som gav sin ende son hans första lektion i ledarskap. Vi får ett porträtt av en unik uppväxttid tillbringad i Mellan Östern och Europa.
En tid vilken senare skulle visa sig ovärderlig för hans förmåga att förstå sig på människornas i Gulfkriget. Här finns också en ärlig skildring av West Point elevens tidiga besvikelse över den cyniska inkompetens och utveckling som man finner i den "riktiga" armén. General Schwarzkopf berättar öppet om sina två tjänstgöringar i Vietnam. Han visar sina känslor, sin djupa respekt och tillgivenhet för sina Sydvietnamesiska kamrater. Bland dem finns de duktigaste strateger som han någonsin tjänstgjort tillsammans med.

Wiken. 1993

Schön Bosse (1951-)

Hitlers svenska soldater.

Illustrerad pocket 561 sid. Några sidor lite vågiga. Tillskrift av författaren på försättsbladet.

(Sammanslagning av böckerna Svenskarna som stred för Hitler och Där järnkorsen växer, i en volym. i reviderade och uppdaterade versioner)

Innehåll: Den svenska nazismen. Svenska legoknektar. Operation Barbarossa. Svenska kuggar i Hitlers krigsmaskin. Blodbadet i Baltikum. Ragnarök-slutstriden om Berlin. Gengångare och arvtagare. "Jag har alltid undrat". "Soldater som alla andra". Säpos arkiverade sanningar. Med en liten rysk traktor. Svenska ögonvittnen. Efterord till pocketutgåvan. Register. Diskussionen fortsätter.

Pocky 2005

Schön Ebbe

Kungar, Krig och Katastrofer.

Inb. Illustrerad. 204 sid.
Vem sköt Karl den tolfte, och hur? Ingen vet, men i folkets sägner finns många förklaringar, till exempel att han blev skjuten med en knapp ur sin egen uniform, eller att skytten var en norrman som var så trollkunnig att hans kulor träffade utan att han behövde sikta.
Sveriges muntliga historia, den som vi finner i folkliga sägner och trosföreställningar, är burlesk, respektlös och humoristisk, ibland också romantisk och känslosam.
Ebbe Schön, folklorist och litteraturvetare, tar här upp den historia som folket självt har skapat om landet och dess regenter: fantastiska berättelser om monarker ända från forntidens sagokungar till "den siste krigarkungen" Karl Johan. Sägnerna om krig handlar om märkliga krigslister och ofattbara grymheter, om manliga råskinn och kvinnliga hjältar, om trolldom på slagfältet och om vanliga människor som narrar arméer på flykt. Farsoter, svält och ättestupor är också vanliga motiv i våra sägner.
Vad är sant och vad är dikt? Varför har sägnerna berättats? Boken tar upp angelägna, tidigare föga behandlade frågor och lyfter samtidigt fram sägnernas fina berättarstoff till en förening av populärvetenskap och kvalificerad underhållning.

Rabén Prisma 1994 

Shaw Warren / Pryce David

Tsarryssland Sovjetunionen Ryssland . En uppslagsbok.

Inb. Illustrerad med kartor. 438 sid. Gott skick. Innehåll: Kronologisk översikt. Ämnen och teman. Biografier, Ortnamn, Förkortningar, Litteratur, Kartor.

ICA-förlaget, 1993.

Sjösten Per-Erik (Redaktör)

Så minns vi LV 4.

Kartonnage. Illustrerad. 212 sid. Nära nyskick.

Lv 4 Kamratförening u.å. (1999)

Smedberg Marco

Militär ledning. Från Napoleonkrigen till Bosnienkrisen.

Inb. Illustrerad 320 sid. Nära nyskick.

Innehåll:
Från Austerlitz till massarméer. Från linjeskepp till Dreadnought. Skytegravar och infiltrationsteknik.
Från flygspaning till strategiskt bombflyg. Slagskeppskolonner och ubåtskrig. Blixtkrig.
Hangarfartyg och amfibieoperationer. Det kalla kriget. Högteknologi och integrerade operationer.
Avslutande reflextioner.

Historiska Media 2001

Stewart Graeme

Tysta hjältar.

Inb. Illustrerad 205 sid. Mycket gott skick.

Tysta hjältar är berättelsen om Special Air Service Regiment, SAS, dess bakgrund, uppbyggnad och nuvarande roll. Men det är också en bok om människorna som ingår i denna beundrade och fruktade styrka.

Forum 2000

Stål Axel

Kontakt!. En svensk krigsman i kampen mot terrorn.

Inb. Illustrerad, 269 sid. Nära nyskick!

Axel lämnar sin karriär som officer i de svenska specialstyrkorna för att arbeta som personskyddsoperatör i krigets Irak. Han kastas genast in i intensiva stridssituationer som sätter alla hans förmågor på prov. Trots tragiska förluster av vänner och kollegor, och de privata utmaningar som livet som legosoldat innebär, fortsätter Axel på sin inslagna väg. Den leder så småningom till Kurdistan där han bland annat hjälper till i kampen mot terrorist sekten IS eller som Axel föredrar att benämna dem Daesh.

Det här är en bok för dem som är intresserade av det livsfarliga äventyrets lockelse, av att göra det rätta i avgörande situationer, av kamratskap och lojalitet men även för dem som vill veta mer om militär taktik i strid, vilket skildras detaljerat med adrenalinfylld inlevelseförmåga.

Lava Förlag 2016

Sörensen Thomas

Sista striden. De Mörnerska Husarerna vid Bornhöft.

Inb. Illustrerad. 204 sid.

Ur innehållet: De Mörnerska Husarerna. Fälttåget. Striden vid Bornhöft (Schleswig-Holstein 1813, mot Danmark, som Sverige gick segrande ur). Efterspel.

Svenskt Militärhistoriskt Biblioteks Förlag 2004

Ulfving Lars    

Den stora maskeraden. Sovjetrysk militär vilseledning. Maskirovska sett i ett historiskt perspektiv.

Häftad. 110 sid.             

Försvarshögskolans Acta C8 operativa institutionen 2002

Werner Mårten

Fältprästens Berättelser.

Inb. Illustrerad. 83 sidor. Bl. a. I FN-förband i Gaza. Gallrad biblioteksbok. Ganska fin.         

EFS-förlaget 1971

White Terry

The Making of the World's Elite Forces

Hardcover. Illustrated. 192 pages.

Contents: Elites in history. Selection and training. The Royal Marines. The US Marine Corps & Navy Seals. The British Paras. US Airborne Forces. The Israeli Parachute Corps. US Army Rangers. The French Foreign Legion. Spetsnaz. The British SAS. The Green Berets. The Australian SAS. Fighting terrorism. Weapons and equipment. Index and acknowledgements.

Sidgwick & Jackson Ltd 1992

Whiting Charles

Hitlers krigare. SS sista strid.

Inb. Illustrerad. 276 sid. Nära nyskick.

Hitlers elitsoldater i Leibstandarte SS skulle utgöra den tyska krigsmaktens spjutspets. Men där striderna rasade som värst blev också förlusterna som störst. Många gick under när nazisterna på front efter front tvingades retirera från amerikanska, brittiska och sovjetiska trupper.
Och i takt med att SS-soldaterna drog sig längre tillbaka, eskalerade deras grymhet i en allt bittrare kamp.
Hitlers krigare SS sista strid ger en detaljerad inblick i andra världskrigets blodiga slut. Boken beskriver den mörka baksidan av det som vi oftast får se som de allierades segerkamp och fredshopp. Hur upplevde de tyska elitsoldaterna det tredje rikets undergång? Och vad drev dem till att slåss allt hårdare ju närmare slutet de kom?
Hitlers krigare SS sista strid ger svar i en fascinerande och fasansfull skildring av de män som var beredda att dö, men inte att besegras.

Lind & Co. 2020

Ville i Momåla (Vilhelm Moberg 1898-1973)

I vapenrock och linnebyxor. En krigsmans intryck och upplevelser.

Häftad. 119 sid.

Facsimileutgåva av originalupplagan som utkom 1921. Skriven i Kungl. Kronobergs arrestlokal under fullgörandet av värnplikten år 1921.

Rediviva 1973

Åberg Alf / Göransson Göte

Karoliner.

Inb. Illustrerad. 193 sid.

Här får du veta allt som är värt att veta om Karoliner! Som ny!

Bra Böcker 1989

Öste Alfred     

Förenta staternas utrikespolitik.

124 sid. Häftad. Ouppsprättad. Några nagg i omslaget.

Internationell politik 18. Skrifter utgivna av Utrikespolitiska institutet                   

Kooperativa förbundets bokförlag. 1941

Vapen

Cederlöf Olle

Vapnens historia. Vapnens utveckling från antiken till senare delen av 1800-talet.

Inb. Illustrerad. 3:e upplagan. 216 sid. Nära nyskick.

'Vapnens historia' är en handbok där vapnens utveckling från antiken till 1800-talets slut presenteras i överskådlig och innehållsrik form.
Fokus ligger på Europa men även utomeuropeiska vapen behandlas. Boken är illustrerad med fotografier och teckningar.
'Vapnens historia' har givits ut ett flertal gånger och är sedan länge en klassiker i fackkretsar".

Prisma 2002

Fogelström Per Anders/ Morell, Roland

I stället för atombomb. Ett förslag.

Mjuk pärm. 80 sid. Namnad.

En ovanlig kombination i försvarsfrågan – en militär och en pacifist – har i denna bok föreslagit ett helt nytt alternativ för ett svenskt försvar.

Bonniers 1958

Pauling, Linus (1901-1994)

Aldrig mera krig.

Häftad, llustrerad med några teckningar och tabeller. 216 sid. Skavd pärm. De senaste rönen om kärnvapen och ett kärnvapenkrigs ödeläggande verkningar.

Bonniers 1959

Redaktion under medverkan av många fackmän

Uppfinningarna. Del 5. Vapen och instrument.

Inb. Illustrerad. 318 sid. Första upplagan. Halvfranskt band. Gott skick.

Första delen: Från stenyxan till moderna krigsvapen.

Våra förfäders stridsvapen
Krutet gör sin entré
De första kanonerna
Modernare kanoner
Handeldvapen
Landbefästningar
Framställning av kanoner och pansarplåtar
Hugg- och stickvapen
Det gamla och det nya krutet
Ammunition
Giftiga gaser i krigstekniskt bruk
Krigsfartyg framförda med åror
Kombinerade segel- och roddfartyg
Seglande krigsfartyg
Svenska flottan i forna dagar
Ångans och pansarets införande på krigsfartyg
Det moderna sjökrigets vapen och skyddsmedel
Moderna krigsfartyg

Andra delen Instrument och apparater.

Från solvisaren till kronometern. Horologium mirabile lundense. Fickuren. Kronometern. Ett geologiskt ur. Pianoinstrument. Gramofonen. Symaskinen. Fingerborgen. Glasögon. Förstoringsglaset. Kikaren. Periskopet. Mikroskopet. Teleskopet. Kameran. Levande bilder. Plastisk film. Talfilm. Radio. Bildtelegrafering. Fjärrseende

Tredje delen Skyddsmedlen

Låset genom tiderna. Fingeravtryck. Uppfinningar för krymplingar. Kirurgiska instrument och metoder. Sanocrysin. Röntgenbehandling. Brandskydd.

Baltiska förlaget 1926

Reid William

Vapen genom tiderna. Kastvapen och Eldvapen.

Pocket. Illustrerad. 256 sid.

En inspirerande guide och oumbärlig faktasamling med bilder både i färg och svart/vitt.

Wahlström & Widstrand 1984  

Wilkinson Frederick

Gamla skjutvapen.

Häftad. Illustrerad. 159 sid.
Innehåll: Forntida "artilleri". Krutet. De första kanonerna. De tidigaste eldhandvapnen. Luntlåset. Hjullåset. Snapplåset. Flintlåset. Slaglåset. Bakladdningen. Tillverkning och stämplar. Dekoration. Moderna vapen. Litteratur.

Forums färgpocket 1971(2)

Spioneri. SÄPO. FBI. CIA. KGB. POLIS

Aline, grevinna av Romanones
(Aline Griffith 1923-)

Spion i rött.

324 sid. Namnad.
Den sanna berättelsen om stjärnmannekängen Aline Griffith värvades som hemlig agent till den amerikanska underrättelsetjänsten. Blev utsänd till Spanien för att infiltrera det nazistiska toppskiktet i Madridsocieteten.

Prisma 1990

Dansande spion.

Illustrerad 332 sid. Gott skick med naggat skyddsomslag.
Under andra världskriget blev hon utsänd att infiltrera det nazistiska toppskiktet i Madridsocieteten som hon berättat i boken ”Spion i rött” 1966 sänds Aline Griffith till Paris av CIA för att avslöja en centralt placerad mullvad inom NATO som allvarligt hotar USA:s säkerhet. Detta är hennes självupplevda äventyr som CIA-agent.

Prisma 1991

Bazna Elyesa (1904-1970) Berättat för Hans Nogly

Jag var Cicero. Krigets störste spion lägger korten på bordet.

Inb. Illustrerad. 240 sid.
Cicero berättar själv. Elyesa Bazna - den anatoliske fåraherden och anställd som butler hos brittiske Ankara-ambassadören i Turkiet, som blev det andra världskrigets kanske farligaste spion.

Saxon & Lindströms Förlag 1962

Bergling Stig (1937-2015)

Aldrig mera fri. Mina egna ord om mitt liv som spion.

Memoarer. Illustrerad. Inb. 480 sid. Mycket fint skick!

Dömdes 1979 till livstids fängelse. 1987 rymde han till Moskva och kom tillbaka 1994 av hälsoskäl. 1997 frigavs han villkorligt.

Mirabelle AB 1996

Bergman Jan

Sekreterarklubben. C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget. En dokumentär spionberättelse

Inb. 380 sid.

Möt de unga kvinnorna som riskerade livet, misshandlades och skadades både fysiskt och psykiskt i sitt arbete inom den svenska underrättelsetjänsten mellan 1939 och 1945, kvinnor som i det tysta gjorde stora insatser för sitt land.
Vilka var de? Varifrån kom de? Varför fick de aldrig något erkännande?
Fotografen, tv-producenten och författaren Jan Bergman berättar här den osminkade sanningen om kvinnorna i underrättelsetjänsten under andra världskriget. En av dem var hans egen mor.
Det är berättelsen om den hemligaste delen av den svenska militära underrättelsetjänsten - C-byrån - och de som jobbade åt den, en berättelse som kastar nytt ljus över en mörk tid i vår moderna historia.

Norstedts 2014

Bernhardsson Carl Olof

Spionpolisen går på jakt.

Illustrerad. 612 sidor 1,85 kg Skavd pärm.
Innehåll: Vad är spioneri? Utländska spioner under första världskriget. Spionfall i Sverige 1912-1918. Från krig till krig. Politiska attentat i Sverige. Spionens och sabotörens mål och medel. Utländska spioner under andra världskriget. Atomspionaget. Spionfall i Sverige under andra världskriget 1939-1945. Skyddet mot spion- och sabotagefaran. Aktuella spionfall.

Natur & Kultur 1952

"E. 7"

Jag är spion.

Hfr band 328 sid. Spionaget i efterkrigsårens Europa.

Tidskriftsförlaget Allhem A.-B. 1939

Forsberg Tore ( 1933-2008 f.d. kontraspion vid Säpo under mer än tre decennier)

Spioneri. En förbjuden nödvändighet.

Hård pärm. Illustrerad. 182 sid. Nära nyskick!
Om agenter och spioner som under 1900-talet - i vårt närområde - på ett avgörande sätt påverkat vår historia.

Hjalmarson & Högberg 2009

Granér Rolf / Knutsson Maria

Etik i polisarbete.

Mjuk pärm 162 sid. Fint skick!

Polisens samhällsuppdrag handlar om att arbeta för trygghet, sanning och rättvisa och att värna om demokratin. Därmed har polisen ett moraliskt uppdrag. I polisarbetet uppstår ständigt moraliska konflikter. Polisen tvingas att möta mänsklig ondska, utöva makt och använda våld.
Friheten att bestämma över sitt liv ställs mot egen och andras trygghet, polisingripanden riskerar att upplevas som kränkande etc.

Etik i polisarbete är en bok om polisarbetets villkor ur ett yrkes-etiskt perspektiv. Den bygger på moraliska frågor som definierats av praktiskt verksamma poliser. En bärande tanke är att dialog och öppenhet är förutsättningar för att det goda polisarbetet skall kunna utvecklas.
Speciell tonvikt läggs på vad som styr bedömningar och handlande, såväl i relation till dem polisen verkar gentemot, som internt i polisorganisationen. Framställningen är rik på exempel och bygger på intervjuer, diskussioner och enkätundersökningar om polisers yrkesetik. Boken vänder sig i första hand till verksamma inom polisorganisationen. Den kan emellertid även läsas av andra som vill få en inblick i polisarbetets villkor bortom massmedias schabloner.

Studentlitteratur. 2000

Horizon Magazine (red.) / Dowd, David L. (i samråd med).

Franska revolutionen.

Inb. Illustrerad.152 sid. Nära nyskick. (Caravel-Serien).

Allhem Förlag 1966

Hughes-Wilson John

Moderna militära underrättelsefiaskon.
Missade varningssignaler.
Överraskningsanfall som borde ha upptäckts och
spioner som larmade förgäves.

Inb. Illustrerad. 384 sid. Nära nyskick!

Svenskt militärhistoriskt bibliotek 2013

Huss Pierre J. / Carpozi Jr George

Röda spioner i FN.

Inb. Illustrerad. 320 sid.
Den första autentiska skildringen av det omfattande spionage som bedrivs mot Förenta Staterna av Sovjet under täckmantel av diplomatisk immunitet.

Spektra 1968

Jute André (1945-)

...Ryktet om min död...

Kim Philby (Harold Adrian Russell 1912-1988) - spionen som förrådde en hel generation. Inb. 279 sid.

Bra Spänning 1982

Keay Julia

Sanningen om Mata Hari. Hennes liv och kärleksaffärer i spionernas värld.

Inb. Illustrerad. 209 sid.Namnad på försättsbladet.

INFO-BOK 1989

Martelli George

Mannen som räddade London. Berättelsen om Michel Hollard.

Inb. 267 sid. Fint skick!
Hollard, som hemlig agent för de allierade, byggde han upp en egen spionorganisation, Réseau "Agir" 1940 efter frankrikes kapitulation. Han lyckades snoka upp ritningar över tyskarnas hyperfarliga robotbaser och överlämnade till engelska militärer i Schweiz. Han blev förrådd och överlämnades till Gestapo. Hamnade i dödslägret Neuengamme.
Michel Hollard (1897 -1993)

Prisma 1976

Moyzisch L.C.( Ludwig Carl Moyzisch, attaché på Tyska Ambassaden i Ankara)

Operation Cicero.

Häftad. Illustrerad. 219 sid. Sliten pärm med veck.
Spionhistoria under andra värdskriget. Utspelar sig i Turkiet 1943-44. Krigets störste spion Elyesa Bazna - den anatoliske fåraherden och anställd som butler hos brittiske Ankara-ambassadören i Turkiet, som blev det andra världskrigets kanske farligaste spion.

Bonniers 1953

Olsson Stellan / Moen Jan

Jakten på Jane Horney.

Mjuk pärm. Illustrerad. 403 sid. Gott skick.

Med Stellan Olssons teve-film om Jane Horney drogs en inflammerad affär åter fram i ljuset. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Krafter sattes igång för att stoppa sändningen i dansk teve. Affären Jane Horney visade sig fortfarande vara politiskt sprängstoff. Vad var det egentligen Jane Horney visste? Och varför hade dessa kunskaper blivit så farliga? Varför var det så viktigt att Jane Horney till varje pris försvann? Tillsammans med Jan Moen har Stellan Olsson gått igenom sitt stora undersökningsmaterial och de båda har skrivit en skakande och avslöjande skildring om Jane Horneys liv, verksamhet och försvinnande.

Wiken. 1986.

Owen Frank

Eddie Chapman-gåtan. Vår tids märkligaste spionhistoria.

Häftad. 247 sid. Naggad och lagad pärm.
Spion och kontraspion i tyskarnas sold men arbetade för sina egna landsmän har Eddie Chapman säkerligen andra världskrigets otroligaste spionöde bakom sig. Han var en charmerande brottsling, en bedragare och kvinnotjusare. Han var även en av andra världskrigets mest osannolika dubbelagenter. Efter att ha utbildats till tysk spion i det ockuperade Frankrike, släpptes Chapman med fallskärm över England 1941, utrustad med en revolver, en kortvågsradio och en cyanidkapsel, med order från Abwehr att spränga en flygplansfabrik. I stället kontaktade han MI5, den brittiska underrättelsetjänsten. De följande fyra åren arbetade Chapman som dubbelagent, och blev brittisk spion i hjärtat av den tyska underrättelsetjänsten. I Nazityskland hyllades han som en hjälte och belönades med Järnkorset, den enda brittiska medborgare som någonsin fått utmärkelsen. Samtidigt visste ingen av Chapmans uppdragsgivare eller otaliga älskarinnor var hans lojalitet egentligen låg. Eddie Chapman (1914-1997)

Forum 1955

Schramm Wilhelm Ritter von (1898-1983)
Spionage och kontraspionage under andra världskriget.

Inb. 285 sid.

Von Schramm tillhörde bl.a. Fürerns högkvarter under andra världskriget. Innehåll: Röda kapellets teori och praktik. Bakom den hemliga underrättelsetjänstens kulisser. Dubbelspel på båda sidor. Förvirrad final.                            

Berghs Förlag 1968

Schwarz Ted / Lorenz Marita (1939-)

Marita. En sällsam kvinnas berättelse om kärlek och spionage – från Castro till Kennedy.

Inb. Illustrerad. 255 sid.
Marita Lorenz är en tysk kvinna som hade en affär med Fidel Castro 1959 och i januari 1960 var inblandad, genom CIA:s försorg, i ett mordförsök på Castro. På 1970-talet hon vittnade om mordet på John F. Kennedy.

Richters 1994

Trepper Leopold (1904-1982)

Röda kapellet

351 sid. Andra upplagan.
Spionchefen berättar sanningen om andra världskrigets mest framgångsrika agentnät. Spionorganisationen "Röda Kapellet" bredde ut sig till Frankrike, Holland, Belgien, Skandinavien och långt in i Hitlertyskland. Gestapo var under lång tid precis i hälarna... och till slut gick det galet...

Wahlström & Widstrand 1977

Treholt Arne (1942-)

Ensam.

365 sid. Från Treholts arrestering på Fornebu 1984 till rättegångens början drygt ett år senare.

Bonniers 1985

Westin Tikkanen Karin

Flykten genom Berlin. Svenskarna i Stasis arkiv.

Inb. Illustrerad. 319 sid. Nära nyskick.

När Berlinmuren byggs under en natt i augusti 1961 delas Berlin abrupt i två delar. Familjer splittras, älskande och vänner skiljs åt, många kommer aldrig att återse varandra. Snart uppstår ett antal grupper i Västberlin som arbetar för att hjälpa östtyskar över gränsen.
Journalisten Karin Westin Tikkanen berättar medryckande om den organiserade flykthjälp genom Berlin som bedrevs de första åren efter murens tillkomst. I centrum för hennes skildring står de svenska studenter som engagerade sig, däribland lundastudenten Leif Persson. Redan i november 1961 samlar han ihop svenska pass som används för att smuggla östtyskar genom Checkpoint Charlie.
Den våghalsiga flykthjälpen fortsätter oförtrutet men två år senare grips Leif Persson av Stasi och fängslas i Östberlin - han är då den förste svensk att häktas i DDR för misstanke om flykthjälp, så kallad Abwerbung.

Flykten genom Berlin handlar om muren, om DDR och Stasi, om flyktingsmugglingen och om människorna bakom. Författaren har tagit del av tidigare hemligstämplat material både från Stasiarkivet i Östberlin och från svenska arkiv, som här återges för första gången

Historiska Media 2019

Wright Peter

Spycatcher "Spionfångaren"

Häftad. Illustrerad. 432 sid. Andra upplagan.

Den nakna sanningen om brittiskt kontraspionage. En självbiografi av den f.d. biträdande chefen för MI5.

Norstedts 1988

FLYG

Ahlgren Jan / Christofferson Lars / Jansson Lasse / Linnér Anders

Faktaboken om Gripen. Utgåva 4.

Häftad. Illustrerad. 128 sid.

JAS AB 1998

Blatner David

Hundra år i luften -allt du behöver veta om att flyga.

Inb, Illustrerad. 247 sid. Nära nyskick.

Vad är turbulens och är det farligt? Vem lagar flygplansmaten och när började man använda flygvärdinnor? David Blatner tar läsaren från cockpit, landningsbanan, kontrolltornet, bagagehanteringen, säkerhetssystemen ut till flygplansfabriken. Han förklarar (så gott det går) hur det egentligen går till att flyga. Vad har exempelvis flygindustrin lärt av fåglar och insekter? Boken är full med information och kuriosa runt flyghistoria, flygteknik och flygdelar. Den är rikt illustrerad och fungerar lika bra som uppslagsbok som en bok man läser från pärm till pärm.     

Svenska Förlaget, 2003

Forslund Mikael (sammanställning)

Ännu flera Flygarhistorier samlade av Nisse Bruno.

Limhäftad. Illustrerad. 240 sid. Nära nyskick.

Mikael Forslund Produktion. u.å

Gårdstad Bo / Stenbom Freddy                       

Små flygplan. Radioflygskolan.

Limhäftad. Illustrerad. 104 sid. Andra upplagan.                            

Allt om Hobby 1983

Haventon Peter

Flygplan från förr. Civilflygets historia i bilder.

Häftad 96 sid. Närmare 200 originalbilder.

Semic1989

Martin Harald

Tjugofem år i luften.

Den moderna flygningens första kvartsekel (Systemet tyngre än luften). Populär översikt av utvecklingen och de märkligaste flyghändelserna 1902-1932. Ouppsprättad. Svagt nött pärm.

Bonniers 1933

McDonald Steve

An international airport.

Illustrerat häfte. 32 sid. A4-format. Engelsk text.

Insight 1990

Norrvi Yngve (1908-1999)     

På tysta vingar. Segelflygets historia – segelflyget idag.

Häftad. Illustrerad. 141 sid. Omslaget lite naggat annars fint skick!  Allhems Flygböcker I             

Allhems 1946

Nycop Carl-Adam

Högt Spel i Luften. Tidningsflygarnas historier.

Inb. Illustrerad. 175 sid. Fint skick!

De färgstarka piloternas egna berättelserom hur kvällstidningarnai slutet av fyrtiotalet framgångsrikt tog till flyget i konkurrensen om läsarna. Från Ystad i söder till Kiruna i norr. Det blev grunden till Linjeflyg.                      

Legenda 1991

Näslund Rune

Flyg.

Hård pärm. Illustrerad av George Beverloo och Björn Karlström. 32 sid.

FIB:s Vetaböcker nr 2.

FIB (1954)

Nørgaard Erik (1929-)

Titta en ballong.

Rikligt illustrerad. 198 sid. 27x22 cm. Naggat skyddsomslag

Luftballongens och luftskeppens historia. Denna bok är ingen vetenskaplig redogörelse. Den är först och främst en bildberättelse om luftballongens poesi och skönhet och om luftskepparnas mod, triumfer och tragedier.

Rabén & Sjögren 1971

Red.

Southhampton Hall of Aviation.

Flygmuseum, Klammerhäftad utställningsbroschyr. Liggande A4. Opaginerad. 12 sid+omslag.

Utan årtal.

Red.

Royal Canadian Air Force Exercise Plans for Physical Fitness.

Illustrerad pocket.175 sid. The XBX Plan for Women. The 5BX Plan For Men. 6th printing.

Pocket Books 1974

Red.                                                

Från luftakrobatik till världscirkus. SAS på 90-talet. En liten bok om hur vi vinner.

Illustrerad med cirkusbilder. 65 sid.
En bok till SAS-anställda om planerna inför 1990-talet.                

SAS 1990

Red.                   

World Directory of Leisure Aviation 2006/2007.

Illustrated magazine with 302 pages.
Over 1500 Aircraft, Paragliders, Ultralights, Microlights, Paramotors, Hang Gliders, Gyrocopters, Paraplanes, Helicopters, Light Sailplanes, Enginers, Accessories, Importers, etc.          

Norman Burr WSLA, UK 2006-07

Testrake John (1927-1996)

”Flight 847" Kapad.

Kartonnage. 156 sid. Kaptenens egen berättelse om set som blev historiens längsta flygkapning. Kaparna var medlemmar i Hizbollah och Islamiska Jihad.

Libris 1990

Traung, Olof. (1888-1958)

Thomas Parker Esq.

Häftad 337 sidor, Sliten pärm.

En berättelse om en engelsk flygare, sjöman och journalist, och hans syn på Sverige under tiden mellan de två världskrigen. En spännande skildring över flygväsendets utveckling och en intressant inblick i sjöfartens svårigheter mellan de två krigen.

Aktiebolaget Nautics Förlag, Göteborg 1945

Wiesler Rolf

De flög för Norge.

Häftad. Illustrerad med teckningar. Ganska sliten. Pojkarnas flygbok

Åhlén & Åkerlunds Förlag 1942

Victorin, Harald (1889-1960) / Forsslund, Jöran (1906-1974)                         

Boken om flygning.

Häftad, Illustrerad med 42 bilder. 171 sidor, Lite risig pärm och ett par fläckar i boken.                        

Vår Underbara Värld / Natur och Kultur, 1933

Winchester Jim                          

Jaktplan - Världens främsta stridsflygplan från 1914 till idag.

Inb. Illustrerad.  320 sid. Nära nyskick!

I den här boken presenteras 75 av de mest betydelsefulla jakt- och attackplan som hittills skapats - flygplan som alla representerar sin tids förnämsta prestationer inom ingenjörskonst och formgivning. Jaktplan är kronologiskt uppställd. Varje plan presenteras med färgfoton och konstruktionsteckningar; teknisk information om varje plan ges i faktarutor som informerar om dimensioner, hastighet, räckvidd och beväpning.               

Parragon Books 2006

Svenskar-Utland-Utland2-Mer-Artiklar-Historik-Fiktion+Film-Tidskrifter-Kuriosa-Bibliografier-Bibliografier2-E-post/Gästbok

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)