Tradera

 

Uppdaterad 29 juni 2023 Rensat sålda, 

Tradera  i juli 2023. Alias Laurin. 

 

INFO: Skriv några rader i GÄSTBOKEN, så svarar jag.

Krig, militaria, vapen, spioneri, flyg.


Andra världskriget, kommunism, nazism.

Anger Per (1913-2002)

Med Raoul Wallenberg i Budapest. Minnen från krigsåren i Ungern.

Faktapocket. 185 sid.
Norstedts 1985

Arnold-Forster, Mark              

En värld i krig 1939-1945.

Inb. Illustrerad. 371 sidor.

I boken ingår en kronologisk tabell över de politiska och militära avgörande händelserna under kriget. Från 15 mars 1939 då styckningen av Tjeckoslovakien genomfördes till 13 september 1945 då japanerna i Burma kapitulerade. 36 biografiska notiser om politiker och militära befälhavare, bl. a. Chamberlain, Churchill, Eisenhower, MacArthur, Montgomery, Rommel, Roosevelt, Stalin och Zjukov. Register över geografiska namn och personnamn. 6 politiska kartor, 20 kartor över militära operationer samt 66 fotografier.
Forum. 1974

Barker A J

Pearl Harbor.

Mjuk pärm. Illustrerad. 160 sid.
Aldus 1972

Bauer Eddy

Andra världskriget. Landstigningen i Normandie

Bokorama förlag Copyright 1983

Bell P.M.H.

Andra världskrigets vändpunkter . Tolv avgörande händelser

Inb. Illustrerad. 337 sid.

Attacken på Pearl Harbor, slaget om Stalingrad och landstigningen vid Normandie är tre exempel på avgörande vändpunkter under andra världskriget. De representerar också mytomspunna historiska skeenden där utgången i efterhand tycks ha varit förutbestämd. Men som författaren visar i denna bok kunde många nyckelhändelser under mänsklighetens största krig lätt ha gått annorlunda. Det handlar om förhållanden och förutsättningar både på och utanför slagfältet. Militär strategi, ekonomiska åtgärder och diplomatiska toppmöten och mycket annat finns med som komponenter i de tolv vändpunkter som skildras.
På ett medryckande sätt avslöjar Bell hur de allierade och axelmakterna nådde sina största framgångar och mötte sina värsta misslyckanden, och kanske framför allt hur mycket kunde ha blivit precis tvärtom.
"Genom fokus på ett antal avgörande skeenden, lyckas författarens klarsynta och fascinerande analys belysa andra världskrigets osäkra faktorer, och visa att utgången vid många tillfällen var mindre förutsägbar än vad vi ofta antar."

Fischer & Co 2013

Bernadotte Folke (1895-1948)

Slutet. Mina humanitära förhandlingar i Tyskland våren 1945 och deras politiska följder.

Häftad. Illustrerad. 161 sid. Tolfte upplagan. Namnad. Illustrerad med foton av Himmler, Schellenberg, Kaltenbrunner, von Ribbentrop, Dönitz.

Folke Bernadotte mördades i Israel av den sionistiska organisationen Lehi.

Norstedts 1945

Bernadotte Folke (1895-1948)

I stället för vapen.

Häftad 283 sid. Andra upplagan. Naggad pärm. Andra världskrigets Berlin, London och Paris. Ryska krigsfångar i Norge. Ruinstädernas Tyskland och mycket annat!
Folke Bernadotte mördades i Israel av den sionistiska organisationen Lehi.
Norstedts 1948

Bliven Jr Bruce

Den stora invasionen

Inb. 121 sid. Illustrerad med fotografier och teckningar. Den 6 juni 1944. Dagen D. De historiska ungdomsböckerna nr 20.
Lindblads 1966

Bolin, Sture (1900-1963)

Det ensidiga våldet. Spelet om krig och fred 1938-1939. Försök till en historisk skildring.

Häftad. 487 sidor. Namnad. Fläckad och med understrykningar och marginalanteckningar.

Lund Gleerups 1944

Briscoe Paul/MacMahon Michael                   

Vän med fienden. En engelsk pojke i Nazityskland.

Inb. Illustrerad. 221 sid. Nära nyskick!

Den engelske pojken Paul växer upp i en vanlig familj på den tyska landsbygden. Han accepteras och älskas som om han är av familjens eget kött och blod. Han tänker på sig själv mer som tysk än som engelsk och på sin tioårsdag går han med i Hitlerjugend och är med i en tysk propagandafilm den blonde och blåögde Paul uppfattas som urtypen för det ariska barnet. Han längtar efter att få slåss för sitt land, Tyskland, och dö hjältedöden för Führern. Men 1945 slås hans dröm i spillror och han skickas tillbaka till ett krigshärjat England. Till ett land som han inte längre känner till, till ett språk han inte längre talar och till en mor som han inte längre kommer ihåg.                      
Historiska Media 2011

Carlberg Ingrid

"Det står ett rum här och väntar på dig ..." Berättelsen om Raoul Wallenberg.

Illustrerad pocket. 784 sid.

Raoul Wallenberg hade tänkt sig ett annat liv. Han sökte ingen hjälteroll och egentligen inget äventyr. Krigsvåren 1944 skulle han fylla 32 år och arbetade på en litet handelsföretag som importerade gäss, kalkoner och äggpulver från Ungern. Han var utbildad arkitekt, satsade på en karriär i näringslivet men hade svårt att hitta rätt. Så kom Förintelsen till Ungern. En amerikansk-svensk räddningsaktion för de sista resterna av Europas judiska befolkning diskuterades. Svenska regeringen uppmanades skicka någon, men vem? En serie tillfälligheter gjorde att allas ögon föll på livsmedelshandlaren Raoul Wallenberg. Ett halvår senare gick Raoul Wallenberg frivilligt de sovjetiska trupperna till mötes i ett utbombat Budapest. Han skulle aldrig komma tillbaka till Sverige.

Norstedts 2015

Cesarini David

Adolf Eichmann. Byråkrat och massmördare.

Illustrerad pocket. 531 sid. Nazisten Adolf Eichmann var en av nyckelpersonerna i förintelsen under andra världskriget. Han var direkt ansvarig för att över två miljoner judar transporterades till Auschwitz-Birkenau och andra dödsläger. Trots detta var han en relativt okänd figur ända tills den israeliska underrättelsetjänsten tog honom tillfånga i Argentina 1960. Eichmann har blivit en symbol för nazismens outgrundliga ondska. Hans kyla och avsaknad av medlidande eller moral gjorde honom till både en byråkrat och massmördare. Men vem var han egentligen? Hur kan man bli sådan? Och var han alltigenom ond eller var han ett offer för nazismens masspsykos?
Månpocket 2006

Churchill Winston S.

Fram mot segern. Tal hållna under krigsåret 1943.

Häftad. Frontespis: Porträtt av författaren. 356 sid. Naggat skyddsomslag.
Skoglunds Bokförlag 1944

Collins Max Allan

Rädda menige Ryan.

Kartonnage. 279 sid. Baserad på Robert Rodats filmmanus. Om att rädda en saknad fallskärmsjägare under andra världskriget.
Richters 1998

Cruickshank Kerstin (1913-1998)

Min natt- och dagbok.

Inb. 344 sid + 24 illustrationssidor.
En annorlunda skildring från Hitlerväldets fasor. Som "Röda nejlikan" förde hon livshotade människor i säkerhet.
Tre Böcker Förlag 1993

Dahlberg Rasmus (1977-)

Dödliga uppdrag under andra världskriget.

Illustrerad, 192 sid.

Innehåll: Tjuren från Scapa Flow, U 47:s torpedanfall mot slagskeppet Royal Oak 1939. Självmordsuppdrag, Stormningen av fästningen Eben Emael 1940. Stålhanden från havet, Attentatsförsöket på den tyske överbefälhavaren i Afrika 1941 Den tionde flottiljen, Sänkningenav två slagskepp i Alexandrias hamn 1941. I lejonets kula, Den brittiska räden mot torrdockan i St Nazaire 1942. Den tysta segern, Erövningen av de tyska enigmakoderna 1942 Telemarkens hjälte, Sabotageaktionen mot tungvattenanläggningen i Rjukan 1943 Den studsande bomben, Anfallet mot dammarna i Ruhrområdet 1943 Davids kamp mot Goliat, Miniubåtsanfallet mot det tyska slagskeppet Tirpitz 1943. Befria Mussolini!, Otto Skorzenys fantastiska räddningsaktion på Gran Sasso 1943.
Historiska Media 2006

Dahlgren Eva F                           

Farfar var rasbiolog: En berättelse om människovärde igår och idag.

Illustrerad pocket. 319 sid.

Eva F. Dahlgren har gjort en fascinerande resa i spåren efter sin farfar, professor K V Ossian Dahlgren, som hon såg upp till i sin barndom. Hon visste inte då, att han pläderade för att man skulle bevara den nordiska rasen genom att skaffa många långa och blonda barn.
Varför gifte han sig själv med Greta, som var 1,47 lång och hade sydeuropeiskt påbrå? Farfar var rasbiolog är en djupt personlig släktuppgörelse. Ett litterärt reportage och en brinnande passionshistoria som angår oss alla. Vi får följa äktenskapet och de konsekvenser rasteorierna fick för hustrun och för de fyra barnen, som varken blev långa eller blonda.
Vi får också en inblick i det akademiska livet i Uppsala och 30- och 40-talens tyskvänlighet.
Det genomgående temat- vem är värdefull och vilka har rätt att födas - är lika aktuellt idag som på 30-talet. Eva F. Dahlgren fortsätter sin resa i nutid, till forskarna i dagens gentekniska laboratorier. Hon träffar också genetiska vägledare och människor som bär på anlag för svåra sjukdomar och därför inte får teckna privata försäkringar. Vad kommer våra barnbarn att skriva om oss? 
Wahlström & Widstrand 2004

Dobschiner, Johanna-Ruth

Utvald att leva - En judeflickas upplevelser under nazisternas ockupation och hennes väg till Jesus Kristus.

Inb. 211 sid. Nära nyskick!

En judisk familj arresteras av nazisterna och förs bort till koncentrationslägren. Vid razzian lyckas den tonåriga dottern gömma sig för Gestapo. Hon lyckas undkomma de tyska soldaterna och få uppleva freden 1945.
I den holländska motståndsrörelsen får den unga judinnan kontakt med kristendomen. Ett nytt liv kan börja.

Den Kristna Bokringen, 1979 .

Dowswell Paul                           

Sanna historier om andra världskriget.

Inb. Illustrerad. 160 sid. 1 upplaga.

Ur innehållet:
”Världens smutsigaste hantverk” Introduktion till kriget.
Bismarcks första och sista resa. 1940
Enigma. Tysklands hemliga kod 1940-1941
En butikflickas död. Violette Szabo 1940-1945
Stalins falkar. Rysslands kvinnliga piloter 1941-1945
Bokhållarens förvaringsproblem. Adolf Eichmann och Wannseekonferensen 1942
Råttornas krig. Stalingrad, augusti 1942- 1943
Hjälten som försvann. Raoul Wallenberg i Ungern 1944-1945
”... som att springa i regn utan att bli våt”. Iojima, februari?mars 1945
Världsförgöraren. Manhattanprojektet 1945
Alias Farbror Ricardo. Jakten på Adolf Eichmann åren 1945-1961
Efter krigsslutet..                      
Historiska Media 2005

Elling Henrik (Chefredaktör) 

Världen står i lågor.

Inb. Rikligt illustrerad. 126 sid.  Andra upplagan. Japan går ut i krig. Blixtkrig besegrar Europa. Slaget om England. Kampen om koderna. Kriget under havet. Frankrike bjuder motstånd. Slaget om Stalingrad. Fronterna. Invasionen i Normandie. Attentatet mot Hitler. Judarna utrotas. Berlins fall. Japan slåss till döden.                             
Bonniers 2013

Fabricius Johan Wigmore

Riddarfejden.

Häftad. Illustrerad med teckningar av författaren. 263 sid. Sliten lagad pärm och med fläckade sidor.
Skoglunds Bokförlag 1935

Fish Robert L
Jagad.

Inb. 394 sid. Fint skick! Thriller.

Det är 1944. Det tyska krigsmaskineriet är på väg att bryta samman. När Röda Armén väller in i polen beslutar sig SS -översten Helmut von Schareder, "Monsteret av Maidanek", för att med plastikoperation rädda sig undan den väntande domen. Tar sig en ny identitet som en judisk koncentrationsfånge, Benjamin Grossman. Nu börjar en livslång maskerad och en mycket spännande berättelse.
Bokförlaget Plus. 1978

Frankson Anders /Zetterling Niklas

Slaget om Kursk. Historiens största pansarslag

Inb. Illustrerad. 301 sid. Fint skick!

Baseras på ny forskning och berättar bakgrunden till drabbningen, om ryskt och tyskt pansarvapen, om den enskilde soldaten liv i fält och mycket mer. En mängd fotografier och kartor från krigsskådeplatsen samt detaljerade ritningar av de viktigaste stridsvagnstyperna ( Panzerkampfwagen VI Tiger IE, Panzerkampfwagen IV Ausführung G, Panzerkampfwagen V Ausführung D Panther, Jagdpanzer Tiger (P) Ferdinand, M 3 Lee, T-34/76 modell 1942, KV-1 modell 1942)

Norstedts 2002

Frankson Anders (Red.)

Avgörande ögonblick under Andra Världskriget.

Inb. Illustrerad. 287 sid. Fint skick!

Semic 2012

Gyllenhaal Lars / Gebhardt James F.

Slaget om Nordkalotten. Sveriges roll i tyska och allierade operationer i norr. 

Illustrerad pocket. 184 sid.

Det är fascinerande och häpnadsväckande läsning om bland annat SS-soldater i Luleå, Röda armén i Nordnorge, partisaner i finska Lappland och allierade specialförband i norra Sverige.                 
Historiska Media 2004

Hastings Max

Harmagedon-Slaget om Tyskland 1944-1945.

Inb. Illustrerad. 773 sid. Mycket gott skick. Första Svenska upplagan.

I september 1944 trodde de allierade att kriget skulle vara över till jul. Så blev det inte. Några av de bittraste kapitlen i historien om det våldsamma 1900-talets skrevs under krigets sista sex månader - då slaget om Tyskland utkämpades. I september 1944 trodde de allierade att kriget skulle vara över till jul. Men en sällsynt oskicklig brittisk luftlandsättning i Holland och den tyska motoffensiven i Ardennerna satte käppar i hjulet för en snabb seger. Militärhistorikern Max Hastings skildrar i Harmagedon - slaget om Tyskland krigets sista omvälvande månader detaljrikt och ingående. Hastings kombinerar det stora strategiska planerandet med den enskilda människans kamp för att överleva. Till grund för den här skildringen av de apokalyptiska krigsmånaderna då Europas öde avgjordes ligger intervjuer med närmare 200 ögonvittnen från alla sidor av kriget, tillsammans med delvis helt nytt arkivmaterial. Höll de allierade avsiktligt tillbaka sin offensiv för att få ryssarna att göra grovjobbet? Varför var de ryska och tyska soldaterna bättre och effektivare än amerikaner och engelsmän? Var det verkligen nödvändigt att bombkriget mot tyska civilbefolkningen pågick ända fram tills de sista veckorna i april? Förutom en rad porträtt av krigets huvudpersoner, Eisenhower, Montgomery m.fl. innehåller boken många ögonvittnesskildringar som ger perspektiv och levandegör det historiska faktamaterialet. Rikligt illustrerad med kartor och foton.

Norstedts 2005

Howarth David

Dagen D. Den allierade invasionen i Normandie den 6 juni 1944. Världshistoriens största invasionsföretag.

Inb. 286 sid. Fint skick. Av de tiotusentals män som var med under de allierades invasion i Normandie den 6 juni 1944, har förf. valt ut 30 - engelsmän, amerikaner, tyskar och en norrman. Parallellt med händelseförloppet före och under invasionen får läsaren följa dessa män under de dramatiska och kanske mest avgörande timmarna i mänsklighetens historia.

Prisma 1984

Jones Dustin

Journey to the Giant. The story of a top secret mission into the heart of Hitler’s Third Reich.

Soft cover. 324 p. 

In the year 1944, as World War Two rages onward in Europe a squad of highly trained and skilled soldiers from the United States Army embark on a covert mission to dismantle Hitler's most secretive and sinister of experiments. As the group of men travel to Hitler's secluded underground facility, dubbed Der Riese or 'The Giant', will they have what it takes to stop Germany's dictator once and for all, or will they succumb to the dangers of the undead, ravenous “blitz” wolves, and savage mutated soldiers? Follow the harrowing adventures of Sergeant James Jacobs, Joseph "Doc" Wolfwood, Privates Kevin Killian, Jonathan Flynn, Jack Evans, Stephen Quinn, Teddy Stacy, and Greg Walter as they race to save the lives of millions, and history itself in this action packed story of war, friendship, treachery, and the will to survive. Look for book two of this three part series in late 2014!               
Dustin Jones 2013

Jungk Robert (utgivare)

Samvete förbjudet. Brevväxlingen mellan Hiroshima-piloten Claude Eatherly och Günter Anders.

Pocket 138 sid. Originalupplaga. Lite sliten!
Aldus Aktuellt 1962

Kemp, Ross

Churchills elitsoldater. De sex mest vågade kommandooperationerna 1940-45.

Inb. 289 sid. Gott skick. .

*Operation Judgement - Ett av andra världskrigets mest spektakulära anfall, där omoderna brittiska biplan attackerade den italienska flottstyrkan i Taranto.

*Operation Archery - En framgångsrik attack mot ett norskt fiskeläge som fick Hitler att inse att de allierade planerade en invasion av större slag.

*Operation Biting - Erövringen av en tysk radaranläggning i Bruneval i norra Frankrike.

*Operation Gunnerside - Det dramatiska sabotaget mot tungvattenstationen i norska Rjukan.

*Operation Chariot - Anfallet mot den tungt befästa torrdockan Saint-Nazaire i det tyskockuperade Frankrike.

*Operation Deadstick - Historien om de första allierade soldaterna på fransk mark, som inför D-dagen fick i uppgift att besätta två broar för att förhindra ett tyskt motanfall.

Fischer & Co, 2015.

Kerr Judith (1924-)

När Hitler stal den skära kaninen.

Illustrerad med teckningar. 196 sid. Tredje upplagan.
Tänk dig att det händer stora förändringar i det land där du bor. Det är vad som hände med Anna i Tyskland år 1933. Hon var 9 år när det började. Från plakaten stirrade ett hårt ansikte - det var Hitler, mannen som skulle förändra hela Europa och även kom att ingripa i Annas liv. Roman för ungdom med starka själbiografiska drag. Det som händer i boken har hänt i verkligheten.
Berghs 1987

Knopp Guido (1948-)

Hitlers krigare.

Illustrerad pocket 355 sid. Fint skick!
I boken presenteras sex av Nazitysklands högsta militära ledare. Erwin Rommel, Wilhelm Keitel, Eric von Manstein, Friedrich Paulus, Ernst Udet och Wilhelm Canaris.
Historiska Media 2003

Hitlers krigare.

Inb. Illustrerad. 355 sid. Nära nyskick!

I boken presenteras sex av Nazitysklands högsta militära ledare. Erwin Rommel, Wilhelm Keitel, Eric von Manstein, Friedrich Paulus, Ernst Udet och Wilhelm Canaris.              
Historiska Media 2003

Lévai Jenö (1892-1983)

Raoul Wallenberg – hjälten i Budapest. Autentisk skildring av Kungl. Svenska Beskickningens i Budapest räddningsaktion 1944-1945.

Häftad. Illustrerad. 263 sid. Ganska fin! Namnad!

Den ungerske journalisten Jenö Lévai publicerade 1948 boken Raoul Wallenberg: hjälten i Budapest, först på ungerska, sedan på svenska. Lévai hade räddats av Wallenberg och mycket god kunskap om förhållanden kring honom. Boken anser också att RW mördats av pilkorsare, nazister. Trots att denna passus censurerades bort i den svenska utgåvan tvingades förlaget Saxon & Lindström att dra tillbaka och makulera de resterande böckerna.
Saxon & Lindström 1948

Martin Alf (1897-1985)

Och bomberna de föll.

Illustrerad. 214 sid.
Memoarer Del 2. London under andra världskriget.
Signerad: Med Londonhälsningar. Alf Martin
Askild & Kärnekull 1980

Maxim Leo

Röd kärlek. En östtysk familjehistoria.

Inb. Illustrerad. 285 sid.

Maxim Leo växer upp i ett Östberlin där inga frågor är tillåtna. Det enda han känner till är att hans rebelliska föräldrar, Wolf och Anne, grälar om den stora saken och om morfaderns socialistiska åsikter. De en gång så djupt förälskade föräldrarna glider allt mer isär. Maxim upplever en skrikande pappa, en mamma som gråter i smyg i köket och en morfar som förvandlas till en främling. Drygt tjugo år senare, när Berlinmuren är ett minne blott, beslutar sig Maxim för att hitta svaren på de frågor han aldrig fick ställa som barn. Historien som växer fram är sprängfylld av hopp, lögner, grymhet och svek. Men också kärlek. Maxim Leos gripande familjehistoria blir en fascinerande skildring av ett Östtyskland i miniatyr. Maxim Leo är född 1970 i Östberlin. Han studerade statsvetenskap i Berlin och Paris. Sedan 1997 är han redaktör på Berliner Zeitung. 2002 nominerades han till Egon-Erwin-Kisch-priset, samma år fick han det tysk-franska journalistpriset och 2006 hedrades han med Theodor-Wolff-priset. 2011 fick han det Europeiska bokpriset för Röd kärlek. Maxim Leo bor med sin familj i Berlin och genom sitt fönster har han utsikt över sitt barndomshem.

Historiska Media 2014

Moorhouse Roger

Uppdrag: Döda Hitler.

Inb, Illustrerad. 368 sid. Nära nyskick.

Många känner till det så kallade 20 juli-attentatet mot Hitler i Wolfsschanze 1944, där Claus von Stauffenberg placerade ut en portfölj med en tidsinställd bomb i. Men det få vet är att detta bara var ett av flera misslyckade försök att döda Fürern.

Fisher & Co 2009

Niléhn, Nils

Det andra världskriget i text och bilder. En bokfilm

Halvfranskt band. Rikligt illusterad. 367 sid. Tredje omarbetade och utökade upplagan. Fint skick!

En sammanfattning av text och bilder från det andra världskriget av pressklipp, citat av statsmannatal, krigsrapporter o.s.v.

Man kan följa kriget nästan dag för dag.

Svenska biblioteksförlaget 1948

Norén Karl-Gunnar (f. 1943)

El Alamein 1942. Vändpunkten i Nordafrika under andra världskriget.

Inb. Illustrerad. 336 sid. Särskild upplaga för Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek. Nära nyskick.

Slaget vid den lilla järnvägsstationen El Alamein i norra Egypten är en av de stora berättelserna i vår tid. Här skildras för första gången på svenska hela förloppet från Tobruks fall till då Rommels trupper i slutet av 1942 drevs på flykt. Hitlerriket fick nu en första föraning om det ännu avlägsna nederlaget. El Alamein var ett av de stora vändpunktsslagen under andra världskriget och utgången betydde mycket för den hårt prövade brittiska hemmafronten. Citatet av Winston Churchill: Före El Alamein ingen seger, efter El Alamein inget nederlag är kanske inte helt sanningsenligt men ger en vink om slagets betydelse. Med en omfattande research och besök på platsen skildrar Karl-Gunnar Norén både de taktiska striderna i öknen och det strategiska sammanhanget kring Medelhavet före slaget. Hans intervjuer med veteraner från både den tyska Afrikakåren och det brittiska imperiets 8. armé kompletterar faktabilden med soldaternas minnen från slaget. Männens villkor, den känsliga logistiken och ökenkrigets gentlemannamässiga karaktär sätts under luppen tillsammans med myten om Erwin Rommel, ökenräven. Kriget i öknen var ett utpräglat materielslag, och Joaquim Forasettos detaljrika teckningar av stridsvagnar, artilleri och fordon underlättar jämförelsen mellan de olika arméernas arsenaler. Officiella brittiska och tyska frontfotografers bilder samt soldaters privata arkivbilder ger tillsammans med autentiska dokument från slaget läsaren en förståelse utöver det vanliga. Två stora utvikningspanoramor av Per Lindroos och ett omfattande kartmaterial gör det lätt att i detalj följa den nära halvårslånga utvecklingen.

Nielsen & Norén Förlag 2005

Parssinen Terry

Die vergessene Verschwörung. Hans Oster und der militärische Widerstand gegen Hitler.

Inb. Illustrerad. 282 sid.

Tysk bok om en grupp kring general Hans Oster försöker störta Hitler med våld. I sista minuten motverkades planen av den överraskande sammankallade fyrmaktkonferensen i München som räddade freden i Europa och kuppen måste avbrytas. Ett år senare börjar Hitler andra världskriget.
Den amerikanska historikern Terry Parssinen har rekonstruerat den fascinerande historien om detta i stort sett okända kuppförsök på grundval av många dokument och beskriver den dramatiska händelsen på ett gripande sätt, som en thriller.

(General Oster var också en av de ledande krafterna bakom det misslyckade attentatet mot Adolf Hitler i Rastenburg den 20 juli 1944. Han arresterades följande dag och internerades. I andra världskrigets slutskede hängdes han i Flossenbürg tillsammans med Dietrich Bonhoeffer och Wilhelm Canaris.)

Siedler 2008

Pick Hella

Simon Wiesenthal. Ett liv i rättvisans tjänst.

Inb. Illustrerad 374 sid. Hörn lite intryckt.

Om Wiesentahls jakt på nazizter.

Simon Wiesenthal (1908-2005) österrikisk författare och ledande kraft i dokumentationen av nazistiska krigsförbrytelser. Bl. a. Om jakten på Adolf Eichmann och Josef Mengele.

Rabén/Prisma 1997

Pringle Heather

Härskarplanen. Himmlers jakt på det ariska ursprunget.

Illustrerad pocket. 479 sidor. Nära nyskick.

Om hur ledande forskare och vetenskapsmän lät sig värvas till den nazistiska organisationen SS. Under ledning av Heinrich Himmler organiserade dessa män och kvinnor expeditioner i Europa och Asien för att söka efter arkeologiska lämningar som kunde »bevisa» idén om ett ariskt herrefolk. Därmed skulle den nazistiska rasideologin rättfärdigas.
En av dessa SS-expeditioner gick till svenska Bohuslän 1936. Himmler hyste även en annan förhoppning. Han trodde att det rena ariska blodet likt ett magiskt elixir hade skänkt de forntida arierna en enastående intelligens och kreativitet. Med hjälp av historisk och arkeologisk forskning skulle en arisk guldålder återskapas.

Pocketförlaget 2010

Red.

Det eviga hatet. Om nynazism, antisemitism och Radio Islam.

Limhäftad. 220 sid. Med några illustrationer.

Med bidrag av Per Ahlmark, Henrik Bachner, Maria-Pia Boëthius, Jerzy Einhorn, Peter Englund, Håkan Holmberg, Jackie Jakubowski, Georg Klein, Stieg Larsson, Agneta Pleijel, Jörgen Weibull och Per Wästberg.
Albert Bonniers förlag, 1994

Red.                   

Churchill War Rooms. Guidebook.

Häfte. Illustrerat. 40 sid. Mycket fint skick! Iwm.org.uk                      
Imperial War Museum, London 2013

Ryan Cornelius (1920-1974) Krigskorrespondent 1943-45.

En bro för mycket. Slaget vid Arnhem.

En av andra världskrigets mest dramatiska episoder. Inb. Illustrerad. 363 sid.
Bonniers 1998

Den längsta dagen. D-dagen. Den 6 juni 1944

Inb. 251sid. Fint skick!                 

Bonniers 2004

Salisbury Harrison E.

De ryska revolutionerna 1900-1930.

Inb. Rikt illustrerad. Stort format, 30x21cm. 287 sid. Gott skick. Skyddsomslaget naggat och lagat.

Rabén & Sjögren. 1979

Salisbury Harrison E

Den Långa Marschen.

Inb. 387 sid, Fint skick.

Den långa marschen var en serie reträttmarscher som den kinesiska Röda armén genomförde mellan 16 oktober 1934 och 19 oktober 1935 för att undkomma den Nationella revolutionära armén

Wiken, 1989

Schroeder Christa (1908-1984)                         

Hitler var min chef. Hitlers sekreterare 1933-1945.

Inb. Illustrerad. 389 sid. Fint skick!

Baksidetext: Otaliga är biografierna över Hitler, likaså de politiska och militärhistoriska analyserna kring nationalsocialismen och Tredje riket. Mindre vanliga är ögonvittnesskildringarna från dem som själva var med detta eftersom de flesta ur Hitlers närhet inte överlevde kriget. Christa Schroeders memoarer utgör därför en av de viktigaste källorna till information om Hitler och hans närmaste krets. Hennes text ger oss inte bara inblickar i det vardagliga livet runt Führern, utan låter oss också se Hitler som privatperson. Schroeder berättar om kvinnorna kring Hitler och om festerna på Obersalzberg men också om fälttågen i Polen, Frankrike och Ryssland och om den sista tiden i bunkern. Schroeder började sin anställning hos Hitler 1933, efter att hon av en slump sett ett anslag om en sekreterartjänst. Hon var då 25 år gammal och inte medlem i nazistpartiet. Schroeder har senare sagt att hon lika gärna kunde ha börjat hos kommunisterna. Arbetslösheten var utbredd. Under sina tolv år som Hitlers sekreterare kom Schroeders tillvaro att alltmer avskärmas från yttervärlden. Hennes vardag präglades av chefens besynnerliga vanor, av det avgränsade området i Rikskansliet, Berghof eller i de olika högkvarteren. Dag som natt tillbringades ständigt med samma människor. Under krigsrättegångarna i Nürnberg beskrev hon sin tjänstetid som en korsning mellan kloster och koncentrationsläger.             
Fischer & Co. 2009

Smith Danny

Raoul Wallenberg (Försvunnen hjälte)

Pocket. 228 sid. Ganska fin.             
Livets Ords Förlag 1991

Steffensson Jacob

Runöborna och deras invandring till Sverige.

Häftad, Illustrerad med en karta över Runö. 137 sid.

Skildrar de sista decenniernas händelser på ön före den stora invandringen till Sverige under andra världskriget, samt deras problem och svårigheter som mötte Runöborna i det nya hemlandet.

Verdandi, 1972

Ståhlberg, Knut

De Gaulle. Generalen som var Frankrike.

Inb. Illustrerad. 575 sid. Mycket gott skick.

Under trettio år dominerade general Charles de Gaulle fransk politik och var den man som i omvärldens ögon kom att förkroppsliga Frankrike.

Norstedts 2004

Söder Per-Eric

I morgon Stalingrad.

En mörk, intensivt hållen roman som spänner över delar av tio års tysk erfarenhet - från det nazistiska maktövertagandet 1933 fram till den militära katastrofen i Stalingrad 1943. Romanen skär med sin språkliga egg igenom nazismens offeraltare och blottlägger såväl den enskilda människans lidande som attacken mot begreppet människa.

PS. Förlag 2006

Tamelander Michael (1960-)

Malta. Kriget i Medelhavet 1940-1942

Inb. Illustrerad. 443 sid. Nära nyskick!

Mitt emellan Italien och Nordafrika ligger ön Malta. Dess strategiska läge i Medelhavet skulle leda till en av andra välrdskrigets största belägringar. Malta. Kriget i Medelhavet 1940-1942 handlar om denna belägring och om kriget runt försörjningslederna till Nordafrika samt om de effekter som den historiska öns motstånd hade på Rommels krigföring i Nordafrika.

I Krigets centrum stod truppernas försörjningsläge för att slå motståndarna - tekniska , operativa och taktiska omständigheter spelade också in. Men om någon sida misslyckades med att underhålla sina trupper, skulle denna även bli oförmögen att besegra motståndaren. Författaren Michael Tamelander väver samman den militära och politiska utvecklingen och redogör för varför och hur detta hände.

Utöver underhållsfrågan, påverkades planläggningen av kriget i Medelhavet av ytterligare en faktor - oljan. Medan de väldiga slagen i Väst- och Östeuropa främst gick ut på att förstöra motståndarens väpnade styrkor och industrier, kom kriget i Medelhavet och Mellanöstern att handla om vem som kontrollerade de livsviktiga oljekällorna.

Historiska Media 2003

Whiting Charles

Patton.

Mjuk pärm. Illustrerad. 160 sid.
Aldus 1975

Tiden 1958

Whiting Charles

Hitlers krigare. SS sista strid.

Inb. Illustrerad. 275 sid. Nära nyskick.

Hitlers elitsoldater i Leibstandarte SS skulle utgöra den tyska krigsmaktens spjutspets. Men där striderna rasade som värst blev också förlusterna som störst. Många gick under när nazisterna på front efter front tvingades retirera från amerikanska, brittiska och sovjetiska trupper. Och i takt med att SS-soldaterna drog sig längre tillbaka, eskalerade deras grymhet i en allt bittrare kamp. Hitlers krigare SS sista strid ger en detaljerad inblick i andra världskrigets blodiga slut. Boken beskriver den mörka baksidan av det som vi oftast får se som de allierades segerkamp och fredshopp. Hur upplevde de tyska elitsoldaterna det tredje rikets undergång? Och vad drev dem till att slåss allt hårdare ju närmare slutet de kom? Hitlers krigare SS sista strid ger svar i en fascinerande och fasansfull skildring av de män som var beredda att dö, men inte att besegras.

Fischer & Co. 2008

Whiting Charles

Hitlers fallskärmsjägare. Elitförband i strid 1940-45.

Illustrerad pocket. 249 sid. Text skrivet på försättsbladet.

Fischer & Co 2009

Zedong Mao (1893-1976)

Den långa marschen. Mao Zedongs 38 dikter.

Häftad. Två illustrationer. 160 sidor. Gott skick. Originalupplaga i W&W-serien.

Ur bakside texten: När Mao 1957 lät publicera en del av sin poetiska produktion fullföljde han en tusenårig kinesisk tradition och blev ytterligare en i ledet av stora kinesiska statsmän som även varit framstående diktare. Tolkade och kommenterade av Göran Malmqvist,

Wahlström & Widstrand 1973

Ziemke Earl F.

Slaget om Berlin. Tredje rikets fall.

Illustrerad. Inb. 160 sid. Fint skick!      
Bonniers 2002

Åsbrink Elisabeth (1965-)       

Och i Wienerwald står träden kvar.

331 sid. Första pocketupplagan. Augustpristagare 2011.

Baserad på 500 brev skrivna till en pojke som kom till Sverige 1939 på flykt undan nazisterna, från hans föräldrar i Wien. Boken väckte stor uppmärksamhet på grund av de nya uppgifterna om att IKEA-grundaren Ingvar Kamprad var övervakad av Allmänna Säkerhetspolisen, som 1943 upprättade en akt över honom med rubriken "nazist", samt att Kamprad i en intervju med Åsbrink 2010 visade sig lojal med fascistledaren Per Engdahl.                        
Natur & Kultur 2012

 

Ockupationerna i Danmark och Norge. Beredskapsåren i Sverige och Finska vinterkrigen

Andersson Holger Axel / Alfredsson Hans (1931-2017)                                   

Attentatet i Pålsjö skog. En historia om några sabotörer och Sverige under andra världskriget.

Inb. 315 sid.
En s.k. kontrafaktisk historieskrivning, där välkända personer flimrar förbi.
Gedins 1998   

Andersson Karl-Olof (1942-)

Vårt dramatiska sekel. Beredskapsår och efterkrigstid.

Inb. Rikligt illustrerad. 272 sid.
Utbildningsförlaget Brevskolan 1997

Bjørnsen Bjørn (1937-)

Norge 9 april 1940. Tyska invasionen timme för timme.

Illustrerad 320 sid.
En levande bild från enskilda norrmäns ögonvittnesskildringar och officiella dokument av ett otroligt dygn i ett oförberett och skakat land.
Atlantis 1978/1979 

Boëthius, Maria-Pia

Heder och samvete. Sverige och andra världskriget.

Inb. Illustrerad. 240 sid Skyddsomslaget saknas.

Ett slags ABC över vad varje svensk bör känna till om Sveriges roll under kriget. Särskilt behandlar boken de många skamfläckarna på den svenska neutralitetens fana: rättsrötan, hemmanazisterna, censuringripandena, interneringslägren, åsiktsregistreringen, behandlingen av judar i Sverige och skapandet av en säkerhetspolis utan riksdagens vetskap.

Stockholm: Ordfront 1999

Danielsen Ann-Maj

Att inte höra till - ett finskt krigsbarn berättar.

Inbunden. 244 sid. Nära nyskick.

Som små kollin med adresslapp runt halsen skickades nästan 70 000 finska barn till Sverige under de år då andra världskriget rasade som värst. Ett av dessa barn var femåriga Ann-Maj som tillsammans med sin lillasyster fördes bort från bombanfall och misär. Men hon fördes också bort från sin familj och sitt språk - sin identitet... Efter fem trygga år hos sin nya familj tvingas hon återvända till det forna hemmet…
B. Wahlströms 2000

Donner Jörn (1933-2020)

Angelas krig.

Inb. 302 sid. Namnad.
Angelas krig utspelar sig i Finland under det sista krigsåret, som slutade med vapenstilleståndet i september 1944 och de hårda striderna mot tyska trupper i Lappland.
Vid julen 1943 är finländare och tyskar alltjämt officiellt bundsförvanter, trots att det allt allmännare talas om Tysklands kommande nederlag.
Angela Anders har fått lämna sina studier och arbetar som sjukvårdslotta. På grund av sina språkkunskaper placeras hon på ett tyskt krigslasarett i Lappland. Hon har överlevt kriget oskadd och helt, tror hon. I denna skärningspunkt träffar Angela på lasarettet en tysk löjtnant som blivit lätt sårad. Hon samtalar med honom, han söker upp henne. Hon vill inte ha med honom att göra. Ändå grips hon av en passion som hotar att förtära henne och allt hon står för. Hennes liv förändras.
Angelas smärta och kris är bara en del av de moraliska avgöranden som beskrivs i romanen. Angelas krig handlar inte om striderna vid fronten, utan om den så kallade hemmafronten, men också om den farsot kriget är. Angelas krig handlar om levande människor i en tumultuarisk tid, om deras upplevelser, förhoppningar och tragedier. Filmatiserad 1984.
Wahlström & Widstrand 1978

Ehrensvärd Carl August

Arméchef i orostid. Carl August Ehrensvärd. Dagboksanteckningar 1938-1957.

Inb. Illustrerad. 419 sid. Andra upplagan. Hel och fin!    
SMB 2005

Enckell Olof

Krigaren och bonden.

Efterskrift till "Vakt i öster". Om Karelen efter Vinterkriget.

Häftad. Illustrerad. 146 sid. Fint skick!

Natur och Kultur 1940

Ericson, Gillis (red)                  

Sverige i vapen. En skildring i ord och bild av vår samling för frihet och fred.

Häftad. Illustrerad. Opaginerad. C:a 80 sid. Ganska risig med fuktfläckar.                           
Stockholm. Redaktionskommittén för Sverige i vapen : 1940.

Frankson Anders (redaktör)

Sveriges andra världskrig och kampen mot Hitler och Stalin i Norden

Inb. Illustrerad. 181 sid. Nåra nyskick!

Andra världskriget inleddes 1 september 1939 när Tyskland invaderade Polen. Finland anfölls av Sovjet 30 november medan Norge och Danmark anfölls av tyskarna 9 april 1940.

Här får du läsa om svenska frivilliga i Finland, om den norske kungens flykt från tyskarna, om Oslogänget, som hyllades som hjältar i London och sågs som terrorister i Berlin, om de vita bussarna och om tysktågen genom Sverige.

Semic 2021

Hallquist Gösta / Nilsson Anita
Löjtnant Hallquist dagbok. Från en hjälpinsats med de vita bussarna i krigets Europa 1945.

Limhäftad Illustrerad. 157 sid.
Edition Erikson. 1995

Isacson, Gunnar                   

1945 års män

Inbunden 287 sid.

Om grabbarna på ett logemente som gör sin värnplikt året efter kriget     
Tiden 1982

Johansson, Alf W.

Per Albin och kriget. Samlingsregeringen och utrikespolitiken under andra världskriget

Illustrerad storpocket. 480 sid. Fint skick!

Stockholm Tiden 1995

Kavén Pertti
70.000 små öden. Finlands krigsbarn.

Inb. Illustrerad. 196 sid. Bruksspår. Andra upplagan. Kompletterad.

Förflyttningen av 70.000 finländska barn till Sverige och Danmark åren 1939-45 har kallats "världshistoriens största barnutvandring". Pertti Kavén - själv krigsbarn - tar i denna bok upp problematiken ur beslutsfattares och forskares synvinkel men ger också glimtar av enskilda öden.
Sahlgren 2003

Lillas Bengt

En kämpe utan vapen.

Inb. 160 sid. 7:de upplagan. Fint skick!

En vapenvägrares upplevelser 5 år under finska vinterkrigen. Fängelser, Straffläger. Fronten.

Harriers 1948

Mattsson Set

Ondskans pris.

Inb. 415 sid. Fint skick!

Spännande kriminalroman som bygger på verkliga händelser i 1940-talets Malmö!
Våren 1945 ligger Europa i ruiner. Till Malmö anländer tiotusentals flyktingar som på olika sätt har drabbats av ondskan i de nazistiska förintelselägren. Den svenska folkhemsidyllen öppnar famnen för dem, men även här lurar ondskan. Ett mord på en polsk flykting utlöser ett händelseförlopp som sprider sig likt ringar på vattnet och får oanade konsekvenser.

Historiska Media. 2012

Paronen Hannu, Toivonen Pentti                   

Kaakon kuriiri - Kuvauksia Kaakkois-Suomen sotilaallisista vaiheista.

Mjuk pärm. Rikligt illustrerad både med bilder och kartor. 165 sid. Finsk text.

Kaakon kurir - Beskrivningar av militärfaserna i Sydöstra Finland från 1700-talet till och med andra världskriget.              
Julkaisija Pohjois-Kymenlaakson Kadettipiiri (1992)   

Red.

Dikterna om Finlands kamp.

Häftad. 165 sid. Pärmen mycket lagerfläckad. Förord av Hembygdsfronten.
Bonniers 1940

Tamelander Michael (1960-) / Zetterling Niklas (1963-)

Den nionde april. Nazitysklands invasion av Norge 1940

Pocket. Illustrerad med 35 kartor över de olika krigsskådeplatserna. Ganska fin!
Historiska Media 2004

Flyktskildringar. Fångläger. Ghetton. Koncentrationsläger.

Better Julian
Jag var barn i Gulag.

Inb. Illustrerad. 194 sid. Fint skick.

Gripande ögonvittnesskildring av Stalins yngsta offer. Julian Better föddes i det ökända: Butyrkafängelset under Stalins värsta utrensningar.
Bonniers 2013

Bosshardt Alfred (1897-1993) under medverkan av Gwen och Edward England

Dödsdömd av Röda Armén – räddad av Gud.

Inb. 173 sid. Engelsk missionär i Kina togs till fånga av Röda Armén 1934.
Den kristna bokringen 1976

Börsum Lise (Milly Elise "Lise" Børsum 1908-1985, var medlem I norska motståndsrörelsen under andra världskriget)

Spegelbilder.

Häftad. 85 sid.
Reflektioner som fånge i Ravensbrück, ett av tyskarnas största koncentrationsläger för kvinnor.
Kooperativa Förbundets Bokförlag 1948

Gottfarb Inga

Den livsfarliga glömskan.

Inb. 346 sid. Fint skick.! Inklistrad lapp på titelsidan: Premium.

Den livsfarliga glömskan är en gripande berättelse om livet och döden för de miljontals människor som föll offer för den tyska regimen före och under andra världskriget. Vi får ta del av enskilda fångars skrämmande berättelser om tiden som fångar i koncentrationslägrens Tyskland och Polen, och av en täckande historieskrivning över de politiska strömningarna under dessa decennier.

Wiken Förlag. 1986

Gottfarb Suzannah

Hamna i helvetet. Om Leon, andra världskriget och Förintelsen.

Inb Illustrerad. 173 sidor.

Leon, överlevande efter Förintelsen, bosatt i Sverige, berättar om sitt liv. Dessutom lättläst, tankeväckande översikt av den samtida historien: antisemitismen, nazismen, de politiska ledarna, kriget. En bok som skapar sammanhang men också får dig att ställa frågorna: Varför? Hur kunde det ske?          
Rabén & Sjögren 1999

Kertész Imre (1929-)

Mannen utan öde.

Pocket 207 sid.
Roman, en av världslitteraturens starkaste skildringar av koncentrationslägrens verklighet. Auschwitz, Buchenwald, Seitz. Är inte självbiografisk i vanlig mening utan visar med skrämmande allmängiltighet upp själva den totalitära strukturen. Kertész fick Nobelpriset i Litteratur 2002.
Pan 2002/2003 

Knopp Guido (1948-)

Krigsfångarna.

Illustrerad pocket 408 sid. Fint skick!

Andra världskriget är ökänt för sina många och fasansfulla krigsläger och nazisternas förintelseläger har skakat om efterkrigstidens människor. Några som ofta glöms bort i sammanhanget är de elva miljoner tyska fångar som fördes till läger runtom i världen. Omkring en miljon tyska fångar återvände aldrig och än i dag räknas fortfarande hundratusentals som saknade. Deras öde kommer antagligen för alltid att vara höljt i dunkel. I Krigsfångarna berättar Guido Knopp om dessa fångar. Han beskriver även dödsmarscherna till öst och om fasorna i de sovjetiska lägren. Det var inte bara soldater som tvingades gå igenom helvetet, även hundratusentals civila tyskar fördes bort vid krigsslutet för att sona de brott som förövats i tyskt namn. Guido Knopp beskriver fångarnas upplevelser, men berättar också om kvinnorna och barnen hemma i Tyskland, om deras hopp och deras oro. Han skildrar spektakulära flyktförsök, där få lyckades nå friheten. Knopp skriver även om dem som hamnade i tysk fångenskap; fler än tre miljoner sovjetiska fångar dog i tyskt förvar. Femtio år efter krigsslutet låter Guido Knopp de sista samtidsvittnena komma till tals. Det är ett omskakande dokument. Men samtidigt som boken är fylld av tragedi, finns här historier om vänskap och kärlek mellan fiender och nationaliteter. Boken är rikligt illustrerad med samtidsfoton som illustrerar lägrens våndor. Fotona tillsammans med samtidsrösterna skapar en stark närvaro och skildrar många olika öden.

Pocketförlaget 2010

Persson Sune (1938-2014)     

"Vi åker till Sverige" De vita bussarna 1945.

Inb. Illustrerad. 544 sid.

I andra världskrigets slutskede sänder den svenska regeringen ut en rödakors-expedition under ledning av Folke Bernadotte för att rädda norska och danska fångar ur de tyska koncentrationslägren. Under livsfarliga omständigheter lyckas några hundratal svenska män och kvinnor från det sammanstörtande tyska helvetet hämta ut tiotusental s lägerfångar till friheten i Sverige. Om detta spännande skede i historien handlar boken ”Vi åker till Sverige”    
Fischer & C:o (2002)

Rosnay Tatiana de                    

Sarahs nyckel.

Pocket 388 sid. Paris 1942.

Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer VeldHiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer.

VeldHiv: Vélodrome d’Hiver-räden (franska: La rafle du Vélodrome d'Hiver) var en massarrestering av judar genomförd av den franska polisen i Paris den 16 och 17 juli 1942. Den tyska ockupationsmakten och Vichyregimen kallade aktionen Operation Vårvind (Vent Printanier). Under räden arresterades 13 000 judar varav över hälften tvingades tillbringa fem dygn i sporthallen Vélodrome d'Hiver (Vél d'Hiv) under mycket svåra förhållanden. De fördes därefter till franska interneringsläger för vidare deportation till tyska koncentrationsläger. Det var den största massarresteringen av judar som genomfördes i Frankrike under andra världskriget.  
Bazar 2011

Sennerteg Niclas

Warszawas bödel. Ett tyskt öde.

Illustrerad pocket 413 sid.
Den forne SS-officeren Heinz Reinefarth anklagades för svåra nazistiska krigsförbrytelser efter kriget, men dömdes aldrig. Boken speglar Reinefarthaffären och historien om nazisternas återkomst.
Historiska Media 2005

Tardell Rolf

Varför har du ritat siffror på din arm farmor?

Inb. Illustrerad. 191 sid. Fint skick!

Berättelsen om Annette är ingen roman. Det är en verklig skildring om ett av alla de familjeöden som tillsammans utgör Förintelsen. Men också om livet i Frankrike före och under andra världskriget. Om Vichyregimen som spelade under täcket med nazisterna. Och om flykten undan förföljelserna av judar.

Ekerlids 2014

Uris Leon (1924-2003)

MILA 18. 

Inb. 576 sid.

Detta är historien om Mila 18 den underjordiska bunkern där judarna i Warszawas ghetto 1943 höll stånd mot de nazistiska bödlarna under 42 dygn. Boken skildrar händelserna i Polen från den tyska ockupationen 1939 till 1943.
Författaren har samlat material till boken genom att intervjua överlevande från ghettot. Miljöer och händelser är autentiska. Figurerna är diktade men har många gemensamma drag med de människor som en gång levde i Polen.

Forum 1987

Silberstein, Margit

Förintelsens barn.

Inb 190 sid. Som ny.

Baksidetext: Auschwitz, själva symbolen för nazisternas dödsmaskineri, befriades den 27 januari 1945. Men Förintelsen slutade inte där. Den gick i arv och sipprade in i blodomloppet hos Förintelsens barn. Det här är en bok om det tunga arvet, om känslan att finnas till istället för alla de som slutade sina liv i gaskamrarna. I barnen skulle en förlorad värld återuppstå. Vem kan leva upp till det?

Men det är också en berättelse om två människospillror, mina föräldrar, som möts igen efter kriget, i Norrköping. Om deras strävan att i skuggan av de döda, bygga ett nytt liv i det svenska folkhemmet. Den handlar också om min egen historia i två världar, den judiska och den andra stora världen. Till dem som tvivlar: Det går alldeles utmärkt att vara både jude och svensk!

Bonniers Förlag 2021.

Williams Eric (1911-1983)

Trähästen

289 sid. Limhäftad. Illustrerad med teckningar. 116:e tusendet.
Detta är historien om tre krigsfångar som rymde från Stalag-Luft III ett tyskt fångläger i Sagan under andra världskriget och tog sig tillbaka till England över Sverige. Filmatiserad 1950 (The Wooden Horse) Eric Williams var bombflygare under andra världskriget. Han blev nedskjuten 1942 och hamnade i tysk fångenskap.                     
Lindqvists 1975

Marint

Ellsén Jarl / Ohrelius Bengt (Red.)                   

Vår Marin 1964.

Inb. Illustrerad 64 sid. Marinens årsbok    

Rabén & Sjögren 1963

von Hofsten Gustaf & Waernborg Jan

Örlogsfartyg. Svenska maskindrivna fartyg under tretungad flagg.

Inb. Illustrerad. 335 sid. Fint skick!

Ett referensverk över svenska maskindrivna örlogsfartyg från det propellern och ångan togs i bruk, till dags dato.
Här ges en imponerande exposé över vad svensk skeppsbyggnadskonst och svensk varvs och vapenindustri lyckats åstadkomma under nästan två sekel.
I en historisk översikt i bokens inledande del får läsaren fartygen tidsmässigt inplacerade mot bakgrund av den militärtekniska och säkerhetspolitiska utvecklingen. Även de olika fartygstypernas operativa och taktiska utnyttjande berörs.
Över 700 maskindrivna fartyg och båtar som seglat eller seglar under tretungad flagg presenteras med såväl skeppstekniska som vapentekniska data.
Detta sker bland annat med hjälp av närmare 600 fotografier i svartvitt och färg samt över 100 fartygsskisser.
Boken är en guldgruva för alla kalenderbitare, men också en rik källa för alla som har ett marint intresse och för alla de som tjänstgjort i marinen eller på annat sätt deltagit i utvecklingen av de svenska sjöstridskrafterna.

Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek/ CB Marinlitteratur 2003

Holzhausen Carl Johan            

Achilles häl.

Häftad. 251 sid. Första upplagan.

Achilles är en hypermodern ubåt, utrustad med alla de finesser som finns i dag, jämte en del som måhända ligger inom nära räckhåll. Den anses lika trygg som den jord vi vandrar på. Ändå förliser fartyget - går under men krossas inte. Och ombord går livet vidare. Det går vidare i dödens skugga. Men dödens skugga följer oss alla, var vi än befinner oss. Även på havets botten kan man anpassa sig, så länge vilja till liv finns. Även här finns rum för vardag och fest, vänskap och hat, för glädjeämnen och bekymmer, för ljusa framtidsplaner och mörk förtvivlan. Jämsides med denna berättelse löper en annan - berättelsen om fregatten Achilles som ett par hundra år tidigare förliste medan besättningen räddade sig i land på en öde ö. Men även här fanns viljestyrkan. I sekvenser dras parallellen mellan de två besättningarnas öden och kamp.                      

Nautisk Litteratur AB / Tre Tryckare 1964

Jacobsen Alf R.

Ett slagskepps undergång. Scharnhorst.

Några illustrationer. Kartonnage. 283 sid. Fint skick!

Slagkryssaren som inte kunde sjunka. När hon i storm och mörker annandag jul 1943 sänktes av en överlägsen allierad styrka utanför Nordkap var det en stor seger för de allierade och en tragedi för den tyska marinen.
Endast 36 ur besättningen på 1 986 unga män överlevde granatexplosionerna och det väntande iskalla havet. Jacobsens bok är spännande som en deckare, med en mästerlig skildring av slaget som det upplevdes från norskt, tyskt och brittiskt håll.

Natur och Kultur 2007

Kvarning Lars Åke/Ohrelius Bengt                 

Regalskeppet Wasa.

Klammerhäftad. Illustrerad., 36 sid.

Macmillan Leisure Books 1974

Lundgren Kurt

Regalskeppet Stora Cronan. Byggandet, slaget och undergången 1676.

Inb. Illustrerad. 261 sid. Nära nyskick.

Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Cronan under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Skeppet kantrade i den hårda sydvästvinden när man skulle vända mot fienden, sannolikt beroende på att man förde för mycket segel.
Cronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Av den 850 man starka besättningen överlevde endast ett fyrtiotal. Det som slutligen kom att föra Cronan mot sin undergång var felaktiga bedömningar, det vi med modernt tal skulle kalla "den mänskliga faktorn".

Svenskt militärhistoriskt bibliotek. 2014.

Monks Noel

That day at Gibraltar. The first complete account of the dramatic, controversial dismissal of Admiral Sir Dudley North. G.C.V.O.

Hardcover. Illustrated. 192 p. Dust jacket damage. Sir Dudley North was relieved of his command for letting 6 French warships pass the Rock of Gibraltar shortly before the abortive Anglo-Free French assault on Dakar in 1940.

Frederik Muller 1957

Red.                   

Vasamuseet. Galärvarvet Djurgården Stockholm. Upplev regalskeppet Vas och 1600-talets Sverige. Vägledning.

Illustrerat häfte. 23 sid.             

Vasamuseet (1994)

Trew Antony

Två timmar före mörkret.

Inb. 283 sid. Debutbok. 1:a upplagan.

Det är 1964. En brittisk atomdriven ubåt befinner sig på örlogsbesök i Stockholm, klar att lätta ankar för västmaktsövningar i Nordsjön. H M S Retaliate bär amerikanska Polarisraketer och är en stridsenhet i nyckelposition, om något skulle hända...

Norstedts. 1963

Två timmar före mörkret.

Häftad. 149 sid. Sammandrag av ”two hours of darkness”.

Det är 1964. En brittisk atomdriven ubåt befinner sig på örlogsbesök i Stockholm, klar att lätta ankar för västmaktsövningar i Nordsjön. H M S Retaliate bär amerikanska Polarisraketer och är en stridsenhet i nyckelposition, om något skulle hända...

Readers Digest Stockholm 1970

Katastrof i djupet.

Inb. 251 sid.

Atomubåten HMS Mars, på spaningsuppdrag i ryskt territorialvatten utanför Novja Zemlja, går till botten. Ett internationellt samarbete krävs för att rädda de överlevande. Kommer ryssarna att hjälpa en uppenbarligen fientlig ubåt? Kommer de att tillåta amerikanarna att använda en miniubåt för att genomföra en räddningsaktion. En i högsta grad verklighetsnära bok.

Bokförlaget Plus 1976

Övriga krig

Appelberg Bertel (1890-1977)

De fyra musketörerna. Enligt Alexandre Dumas och i verkligheten.

Illustrerad. Mjuk pärm. 120 sid.

Lindqvists 1969

Arwe Carl E. (1888-1981)        

N:R 405 PETTERSSON.

Häftad. 160 sid. Några sidor dåligt sprättade.

Ett i bästa och uppriktigaste avsikt skrivet försvar för s.k. värnpliktsvägrare med framhållande särskilt av de religiösa motiv, som kunna ligga bakom dessas uppfattning. Kristendomens nya inställning till krig och militärväsen under de två sista decennierna (Under och efter 1:a världskriget)                         

Dagens Bokförlag 1932

Beevor Antony

Spanska inbördeskriget.

Storpocket. Rikligt illustrerad. 560 sid. Gott skick men läsveck i ryggen.!

I juli 1936 utbröt en militärrevolt mot den spanska regeringen under ledning av general Franco. Striderna övergick snabbt till ett regelrätt inbördeskrig som av många anses vara en av de våldsammaste konflikterna under 1900-talet. Spanska inbördeskriget har även setts som upptakten till andra världskriget.
Striderna var hårda. I mars 1939 vann rebellerna en avgörande seger och Franco blev det fascistiska Spaniens diktator. Spanska inbördeskriget var en av de våldsammaste konflikterna under 1900-talet. Antalet döda gick upp mot en halv miljon, många av offren var civila.
I denna oerhört uppmärksammade bok som toppat försäljningslistorna runtom i världen berättar Antony Beevor detta hänsynslösa och passionerade krigs historia. Han gör det på beevorskt manér: med berättartekniken på topp, briljant beskrivning av de militära operationerna och gripande personöden.

Historiska Media 2007

Björkman-Goldschmidt Elsa (1888-1982)

Jag minns det som i går.

Häftad. Illustrerad. 290 sid. Andra upplagan.

Innehåll: I. Det var en gång. II. Harriet Löwenhjelm och verkligheten. III. Om hermeliner på Ulfåsa och Gripenberg. IV. Ryssland. V. Elsa Brändström - Porträtt tecknat ur minnet.

Norstedts 1962

Crane Stephen

Tapperhetens röda tecken.

Inb. 144 sid. Nyskick.

En roman från amerikanska inbördeskriget på 1860-talet. Crane kunde uppenbarligen inte ha upplevt kriget, han föddes några år efter krigsslutet. Sitt material fick han från andra författares skildringar och detaljerade genomgångar av strategi och truppförflyttningar, tillsammans med en äldre bror. Cranes bok blev någonting helt annat än de heroiska krigsromaner han tidigare läst. Den väckte omedelbart stort uppseende på grund av den osminkade skildringen av inbördeskriget, när den kom ut i USA 1895. Den unge Henry lämnar sin mor och skolan och tar värvning med en diffus dröm om att bli hjälte, och som sådan känner han sig under den korta utbildningen. Annorlunda blir det inför fienden med krigets vardag och rädslan. Crane berättar om den lille mannens upplevelser och ger i romanen uttryck för fruktans innersta väsen, när Henry ställs inför sitt första möte med den anfallande fienden. "Tapperhetens röda tecken" kan sägas vara den första moderna krigsromanen. Den kom också att gå till litteraturhistorien som en av de stora krigsskildringarna.

Fabel Förlag 1994

Fall Bernard B. (Krigskorrespondent, historiker, statsvetare och expert på Indokina under 1950- och 1960-talen.Han dödades av en landmina när han följde med United States Marines på en patrull 1967).

Vittne i Vietnam 1953-1966.

Pocket. Illustrerad med några kartor. 352 sid. Gott skick.

Pan/Norstedts 1967

Fisk Robert     

Det stora kriget för mänskligheten. Kampen om Mellanöstern.

Mjuk pärm. Illustrerad med några kartor. 1176 sid.

I trettio år har Robert Fisk bevakat Mellanöstern. Han har sett krig bryta ut och fred slutas, levt med flyktingar i lägren och på nära håll sett människor dö i Bagdad, Libanon och Jerusalem. Alltmedan ledarna och medlarna har kommit och gått. Det här är hans berättelse. Aldrig har ögonvittnesrapportering och historieskrivning varit så intimt sammankopplat som i Robert Fisks episka skildring av Mellanösterns historia, en tragisk historia fylld av våld, svek och hopplöshet. Robert Fisk, som har mött Usama bin Laden vid tre tillfällen, första gången redan 1979, har i trettio års tid rapporterat från olika krigshärdar och är numera en av världens mest kända och aktade reportrar. I takt med att hans historieskrivning, en enda lång räcka våldsamma och grymma händelser under 1900-talet, rör sig från Irak, Afghanistan, Algeriet, Iran, Israel och Palestina får händelserna den 11 september 2001 och det efterföljande kriget mot terrorn nya fasansfulla dimensioner. Det finns ingen kronologi i Mellanösterns historia. Bara en cirkel av våld som dag efter dag sänder hundratusentals soldater och civila; män, kvinnor och barn; araber, kristna och judar; in i döden. Det stora kriget är ett gediget och fasansfullt stycke nutidshistoria, en skakande personlig memoar och en kärleksfull och osminkad skildring av krigsreportrarnas vardag.

Norstedt 2007

Fåhræus Rudolf

Magnus Gabriel de la Gardie.

Häftad. Illustrerad med 8 planscher. 323 sid,

Magnus Gabriel de la Gardie (1622-1686)

Hugo Gebers Förlag 1936

Gleditsch Nils Petter (Urval)

Kamp utan vapen. Berömda exempel på ickevåldsmotstånd från olika länder och tider.

Originalpocket. 231 sid. Första svenska upplagan.

Prisma 1971

Hasek, Jaroslav

Den tappre soldaten Svejks äventyr under världskriget 1-2. i kassett.

Inb. 939 sid. Illustrationer av Josef Lada. Mycket gott skick. Nyöversättning av Karin Mossdal.

Denna utgåva är första översättningen till svenska direkt från det tjeckiska originalet. Band 1: Bakom fronten./Vid fronten. Band 2: Det ärorika sammanbrottet./ Fortsättning på det ärorika sammanbrottet

Brutus Östlings bokförlag Symposion. Symposion

Stockholm/Stehag 1994.

Franzén Nils-Olof (1916-1997)  

Undan stormen. Sverige under första världskriget.

Illustrerad med mer än 350 bilder. 381 sid. Lite naggat omslag.

Innehåll: Baltiska utställningen. Idéer och opinioner. Neutralitetsvakten: Lantförsvar och landstorm. Flotta och flyg. Jobbare och gulaschbaroner. Kriget i böckernas spegel. Krigets krönika från alla åren.                                              

Bonniers 1986 

Isacson Claes-Göran                

Karl X Gustavs krig. Fälttågen i Polen, Tyskland, Baltikum, Danmark och Sverige 1655 – 1660.

Illustrerad pocket. 286 sid.   

Historiska Media 2004 

Junger Sebastian                      

Krig. Rädsla. Död. Kärlek

Inb. 271 sid. Verkar oläst. Stämplad: Recensions ex i övre snittet. 

Under femton månader 2007-08 följde Sebastian Junger en pluton amerikanska soldater stationerade i Korengaldalen, en avlägsen dalgång i östra Afghanistan där krigets hårdaste strider just då utspelade sig. Hans mål var både enkelt och ambitiöst: att förmedla vad soldater upplever - hur krig faktiskt känns. Handlar inte bara om Afghanistan, eller om "kriget mot terrorismen", det är en bok om en generell sanning som gäller alla krig. Det är en gripande bok om de som befinner sig vid fronten, om hur krig upplevs av och påverkar dem som utkämpar det.                 

Ica Bokförlag 2011

“Mustafa“ Alexis Kuylenstierna (1862-1947)

Äventyr bland turkar och araber.

Inb. Illustrerad med bilder och karta. 301 sid.

Norstedt 1912

Laidre Margus

Segern vid Narva. Början till en stormakts fall.

Inb. Illustrerad. 238 sid. Nära nyskick!

För första gången och med perspektiv från andra sidan Östersjön skildras ingående Karl XII:s fälttåg i Estland och Livland åren 1700-01. Stora Nordiska Kriget 1700-1721.

Natur och kultur/SMB 2001

Liljegren Bengt

Karl XII. En biografi.

Illustrerad pocket. 442 sidor.

Femton år gammal blev Karl XII 1697 envåldshärskare över det svenska stormaktsväldet. Han vann storslagna segrar, försökte avsätta kung August II av Polen, ledde fälttåg mot tsar Peter I av Ryssland och regerade Sverige från Turkiet i fem år. När han stupade vid Frerikstens fästning 1718 var Sveriges tid som stormakt förbi.

Historiska Media. 2002

Lindorm Erik (1889-1941)       

Världen i brand. En bokfilm över det stora kriget 1914-1918. 

Inb. Illustrerad. 216 sid.  

Åhlén & Åkerlunds förlag Albert Bonnier. 1935

Mayling Song Chiang (1897-2003) & Chiang Kai-shek (1887-1975)

Marskalkens fångenskap. Historien om statskuppen i Sian. (Xi'an Incident 1936) Med inledning av Knut B. Westman.

Häftad. 169 sid. Illustrerad med 12 planscher.
Ur Biblioteksbladet 1938: Man får här lära känna de närmare omständigheterna i den hart när otroliga historien om Chiang Kai-Sheks räddning ur fångenskapen hos en upprorisk general tack vare hans makas behjärtade ingripande. Framför allt bli huvudpersonerna psykologiskt belysta. Chiang Kai-Shek framträder i sin dagbok som en enastående modig, principfast och idealistiskt sinnad men också envis och i sitt sätt kärv personlighet. Den vackraste dagern faller över hans hustru, som förefaller att ha åtskilliga beröringspunkter med Jeanne d’Arc i sin djupa religiositet, sin djärvhet, sin förmåga att förena glödande fosterlandskärlek med vek mildhet mot fienderna. H. Sg.

Lindblads 1937

Moore Michael

Brev från en krigszon. Soldater och anhöriga skriver till Michael Moore.

Inb. 282 sid.
Här återges några av de brev Moore fått från dem som berörs mer direkt av kriget - soldater som strider i Irak eller är på väg dit, deras familjer där hemma och veteraner som stridit i tidigare krig.
Fler och fler amerikaner ifrågasätter att trupperna överhuvudtaget har skickats till Irak och undrar om de kanske utnyttjas för andra syften. Många av soldaterna stödjer inte George W. Bush och de hatar inte irakierna. De vill bara åka hem.
Det är en stark upplevelse att höra soldaternas enskilda röster som tillsammans målar upp en bild av USA idag och av det moderna krigets vardag. Men ännu mer skakande är breven från soldaternas familjemedlemmar och vänner, där vi inte bara möter oro och ilska utan också hjärtskärande sorg över en död bror, make eller vän.

Ordfronts förlag 2005

Nilson Elow

Svensk frivillig vid Verdun 1916: Stred och dog i Frankrike.

Inb. Illustrerad, 155 sid. Nära nyskick!

Första världskriget. Franska främlingslegionen.

Svenskt militärhistoriskt bibliotek, 2014

Nils Ludvig (Nils Ludvig Olsson 1893-1974)   

497 3/14ä Olsson. Minnen från 1914-1918.

Inb. Illustrerad. 156 sid.            

Gleerups 1958

Nyström Gunnar (1877–1964, professor i kirurgi)

Där stridens sår läkas. Skildringar från Tyskland och västra krigsskådeplatsen.

Inb. 167 sid. Nära nyskick! Faksimilutgåva kompletterad med illustrationer och kartor av utgåvan från 1915. Skildrar ett annat första världskrig än det gängse. Gunnar Nyström fick chansen att studera den tyska fältsjukvården - av många ansedd som den främsta i världen – under första världskriget.

Svenskt Militärhistoriskt

Bibliotek 2008

Ramel Stig

Gustaf Mauritz Armfelt 1757-1814 Dödsdömd kungagunstling i Sverige. Ärad statsgrundare i Finland.

Inb. Illustrerad. 399 sid. Nära nyskick!

Armfelt blev krigshjälte under Gustaf III:s krig mot Ryssland, avancerade till generalmajor och blev kungens fredsförhandlare.

Atlantis 1997

Rystad Göran

Nordamerikanska inbördeskriget.

Illustrerad. Originalpocket. 232 sid. Mycket gott skick.

Gleerups Tema 1968

Skoglöw Jan

Erik XIV:s favoritknekt Charles de Mornay.

Limhäftad. Illustrerad. 82 sid.

Charles de Mornay, fransman som kom att spela en stor roll i Sverige på 1500-talet. Han tjänade tre svenska kungar; Gustav Vasa, Erik XIV samt Johan III, var svensk befälhavare och krigshjälte i Nordiska sjuårskriget mot Danmark 1563-70.

Jan Skoglöw 2004

Stjernswärd Hodder

Balaklavasyndromet.

Inb. Illustrerad. 166 sid, Gott skick!

Chefens order ifrågasattes inte av Lätta brigaden vid Balaklava under Krimkriget. Oförväget red man döden till mötes. Det stolta kavalleriförbandet förintades. Hur kunde det ske? Vilka var katastrofens orsaker?
Han också upp tre flagranta fall, vilka, liksom fallet Balaklava, ägnas ingående studium vad avser orsaker och följder.
De tre fallen är: Little Bighorn den 25 juni 1876, då en amerikansk kavalleribataljon nedgjordes till sista man av indianer i Montana, samt två fall från andra världskriget: Operation Goodwood i Normandie i juli 1944 samt Operation Market Garden i september samma år - en luftlandsättningsoperation av gigantiska mått med bron vid Arnhem som slutligt mål. Förhoppningen var att kunna avsluta andra världskriget före årets slut. Men som skildrats i många böcker och i den berömda Hollywoodfilmen "En bro för mycket" blev det ett misslyckande.

Probus 2001

Strömbäck Stig (Redaktör)

Försvar för frihet och fred - Svensk säkerhetspolitik och totalförsvar, tillbakablick - framtid.
Allmänna försvarsföreningens 100-årsjubileum.

Inb. Illustrerad. 372 sid. Naggat omslag. 6 p. Summary in english.

Allmänna Försvarsföreningen 1990

Taylor, A.J.P.

Världskriget 1914-1918.

Inb. Rikligt illustrerad. 288 sid. Mycket gott skick.

Prisma 1967

Tuchman Barbara W. (1912-1989)

Augusti 1914.

Häftad. Illustrerad. 512 sid.
En fascinerande och välskriven skildring av hur världen ändrades under en kort sommarmånad 1914 av hela bakgrunden till det länge förberedda kriget och händelserna under den första avgörande tiden fram till slaget vid Marne som stoppade tyskarna frammarsch.

Holger Schildts Förlag 1963

Wallach Janet

Öknens drottning.

Inb. Illustrerad. 431 sid. Fint skick.
Gertrud Bell (1868-1926) äventyrerska, spion, rådgivare till kungar, Lawrence av Arabiens förtrogna.

Rabén Prisma 1997

Welin Gustaf -Ekelund Christer - Von Horn Johan (Översättning)

The U.N. in Cyprus. The Swedish peace-keeping operations 1964-1993.

Inb. Illustrerad, 274 sid. Nära nyskick!

Hurst & Company 2004

Åberg Alf (1916-2011)

Svenskarna under stjärnbaneret. Insatser under nordamerikanska inbördeskriget 1861-1865.

Inb. Illustrerad. 251 sid.
Den här boken handlar om ett trettiotal svenska officerare, underofficerare, och unga kadetter, som under kriget anmälde sig som frivilliga i nordstatsarmén. Flera av dem har berättat om sina upplevelser i brev och uppteckningar, som är mycket personliga och innehållsrika. De skildrar sina upplevelser i fält, livet i fältlägren, de långa marscherna, och fältslagen. Flera hamnade i fångläger, andra på fältsjukhus. Några dog. De skriver om sin ensamhet och sin längtan hem.

Natur och Kultur 1994

Öhman Christer / Ahlbom Jens / Nyberg Anders

Barnens världshistoria. Del VI: Skyttegravar & bildskärmar.

Inb. Illustrerad. 60 sid. Nyskick.

Sista och sjätte delen av Barnens Världshistoria handlar om krig och konflikter och börjar med det dramatiska skottet i Sarajevo. Och historien rullar vidare. Aldrig har förändringarna varit så många och så snabba som under 1900-talet. Människorna får det materiellt bättre. De får mer kunskap, mer information ? grunden för all demokrati. Vi måste tro på en mänskligare värld!

Rabén & Sjögren 2000

Militaria

Artéus Gunnar (red.)

Svenska officersprofiler under 1900-talet.

Inb. Illustrerad. 515 sid. Gott skick.
Innehåll: Förord. Introduktion. Fredrik Centervall, Knut Bildt, Lars Tingsten, Jockum Åkerman, Olof Thörnell, Torsten Friis, Archibald Douglas, Axel Rappe d.y., Gösta Ehrensvärd, Helge Jung, Axel Gyllenkrok, Helge Strömbäck, Bengt Nordenskiöld, Alf Meyerhöffer, Carl-August Ehrensvärd, Torsten Hagman, Viking Tamm, Nils Söderberg, Stig H:son Ericson, Axel Ljungdahl, Nils Swedlund, Om författarna; Personregister.

Militärhögskolan & Axel Abrahamsons Förlag1996

Braunstein Christian

Officershandledning.

Klammerhäftat. 52 sid. Illustrerad med teckningar. Titelsidan saknas och därmed är sista sidan lös.

Försvarsmakten, 1996?

Carlén Anders / Falk Mattias

Svenskar i strid – Veteranernas Historier 1943 – 2011.

Inb. Illustrerad. 314 sid. Fint skick! Här möter du nio svenska soldater som tjänstgjort i strid på några av världens mest krigshärjade platser, från Kongo och Tchad till Bosnien, Libanon, Afghanistan och Vietnam. De berättar om sina personliga erfarenheter av att delta aktivt i en väpnad konflikt, om att leva under extrema förhållanden och ständigt dödshot, om kamratskapet och rädslan och om att skjuta för att döda.

Bonniers 2012

Cederblad Carl/ Wennerström-Hartmann Eva

Beväringssvenska. Uppsatser och brev.

Häftad. Ouppsprättad. 367 sid. Fint skick!

Natur och Kultur, 1940.

Darman Peter

Surprise Attack. Lightning Strikes of the World´s Elite Forces.

Inb. Illustrerad. 178 sid. 31x24 cm. Skyddsomslaget med veck på baksidan.

This title features over 100 of the most famous and decisive actions by specific units, such as the Parachute Regiment, US Marines and Royal Marines, in conflicts such as World War II, Korea, Vietnam and the Middle East. Each action is illustrated by means of a detailed colour map that shows movements and decisive incidents, with accompanying text providing background information and aftermath. It is a large format book which allows the maps to be shown to maximum effect.                            

Brown Books. 1993

Davies Barry (1944-2016, a British Army infantry soldier who served with the Welsh Guards and the Special Air Service regiments.)    

SAS Rescue.

Inb. Illustrerad. 192 sid. Fint skick! 

This work on the SAS includes: training for rescue, including latest skills; hostage rescue; Princes Gate; Gulf War and dealing with human shields; rescuing Allies, including in Malaya and Oman; dealing with counter-insurgency; and rescuing SAS comrades, such as Mirbat; SAS in blue berets - behind the lines in Yugoslavia; and rescuing VIPs. The family of President Jawara of Gambia was captured by rebels when he was attending Diana's wedding. This book features the story of how the SAS rescued the family. It also includes when rescues goes wrong, how problems are solved, and rescue kit and equipment, including the famous pods on Harriers.                     

Sidgwick & Jackson 1996

David Saul

Militära misstag.

Pocket. Illustrerad med kartor. 288 sid. Lite veck på pärm och sidor.

Saul David beskriver skarpsinnigt ett urval av de värsta militära missbedömningar som gjorts. En del katastrofer är välkända, andra är det inte. Men de har alla ett gemensamt: de var till största delen självförvållade. Här ges en historisk överblick men också en psykologisk och taktisk analys kring varför katastroferna inträffade. Olika kategorier av misslyckanden: – Befälhavare som genom inkompetens eller bristande erfarenhet lett sina soldater mot undergång. – Politiker som lagt sig i det militära hantverket och vållat fiaskon – till exempel Hitlers inblandning vid Stalingrad. – Bristande planering som dömt militära operationer till misslyckande, som spaningspatrullen Bravo Två Noll under Gulfkriget.

Historiska Media 2002

Deighton Len 

Blixtkrig. Från Hitlers uppgång till Dunkerques fall.

Inb. Illustrerad. 343 sid.
En noggrann, skarpsinnig och samtidigt spännande skildring och analys av det s.k. blixtkriget. Det strategiska tänkandet eller bristen på sådant tänkande samt blixtkrigets teknik. Innehåll: Hitler och hans armé. Hitler i krig. Blixtkrig och metoder. Slaget vid Meuse. Segern Hitler förlorade.        

Atlantis 1981

Efron Vera

Med sikte på Sverige. Sovjetunionens hemliga. planer och operationer i Skandinavien under kalla kriget.

Inb. Illustrerad. 215 sid. Fint skick! Innehåll: Kalla kriget börjar. Nordens betydelse under kalla kriget. Sverige som spioncentral. Svensk dubbelmo.al i kubik. 1950-tal: hårt mot hårt-Spetsnaz. Spetsnaz i Sverige. Det turbulenta 1960-talet-Chrusjtjov rör om i grytan. 1970-tal: Upprustning och avspänning. Jakten på Röd oktober. Övningar ger färdighet - Zapad -77. Det offensiva 1980-talet. U 137 - ubåten som gick på grund. Ubåtsfrågan i efterhand. Stjärnornas krig. Domedagen. Efterord: framtiden - ett skrämmande scenario?

Efron & dotter / SMB 2013

Ehnmark Anders (red)
Guerrilla.

Pocket. 207 sid. Fint skick.

En antologi beskriver guerrilla - krigföringens metodik med historiskt perspektiv. Här finns de centrala texterna i ämnet skrivna av revolutionsledare som Marx, Engels, Lenin, T. E. Lawrence, Mao Tse-Tung, Giap, Che Guevara, Régis Debray och många andra.
Pan 1968 

Frankson Anders (Redaktör)

Spektakulära kommandoräder. Från första världskriget till idag

Inb. Illustrerad, 216 sid.

Baksidestext Några av Sveriges främsta militärhistoriska författare berättar här om de mest dramatiska kommandoräderna, som tyskarnas fritagning av Italiens diktator Benito Mussolini under andra världskriget eller ett amerikanskt specialförbands likvidering av terrorledaren Usama bin Ladin i Pakistan 2011.
Militära specialoperationer utförs i både fred och krig. Avgörande här är inte om landet befinner sig i en väpnad konflikt utan om det finns hot som behöver undanröjas. Ett exempel på fredstida specialförbandsoperationer är när det brittiska specialförbandet SAS sattes in i London 1980 där Irans ambassad hade blivit ockuperad av beväpnade terrorister.
Ett av de mer mytomspunna specialförbanden under andra världskriget var de finska fjärrpatrullerna. Som mest kunde en patrull vara hundratals kilometer bakom fiendens linjer. De finska fjärrpatrullerna hade få motsvarigheter i andra världskrigets arméer och gjorde flera kommandoräder.
Boken beskriver även specialoperationer som genomförts med framgång men där resultatet uteblivit på grund av felaktig information, som den amerikanska ”operation Ivory Coast” under Vietnamkriget. Dessutom andra världskrigets främsta attackdykare – de italienska ”Decima Flottiglia” – och deras anfall på Alexandria 1941, gisslandramat på teatern i Moskva 2002 och en rad andra kommandoräder!

Bokförlaget Semic 2017

Frankson Anders / Nyberg, Andreas (redaktörer)

Viktiga slag i världshistorien - och vad som hade hänt om andra sidan vunnit. Från Köpenhamn 1659 till Têt 1968.

Inb. Illustrerad. 238 sid. Nära nyskick!

Tänk om Napoleon hade vunnit vid Waterloo 1815. Hur hade det påverkat världen?
Eller om Hitlers pansar hade misslyckats vid Sedan 1940?
Historiens utgång har inte alltid varit given från början. Det finns mängder av tillfällen i krigshistorien där utgången i ett slag kunde ha blivit en annan och utvecklingen hade tagit en annan väg, om inte om hade varit.
Vi får bland annat läsa om Tannenberg 1410 där den tyska orden krossas, om hur Karl X Gustav misslyckas att ta Köpenhamn 1659, hur Wien 1683 klarade sig från Ottomanska imperiet, Hindenburgs stora seger vid Tannenberg 1914, Finlands räddning vid Suomussalmi 1939–1940, den tyske generalen Guderians stora seger vid Sedan 1940, Slaget om Filippinska sjön 1944 och Tet 1968 – USA:s vietnamesiska trauma.
Vad hände och vad kunde ha hänt? I boken har olika militärhistoriska författare skildrat ett antal stora historiska slag ur världshistorien och dessa avslutas med ett alternativt händelseförlopp. Det är på samma gång lika fascinerande som tankeväckande. Vår värld kunde vara helt annorlunda.

Semic 2015

Fryhland Eilertz

Falken. Scoutpatrullen på land och vatten.

Mjuk pärm. Illustrerad. 208 sid. Tredje upplagan.

Boken skrevs 1957 av Eilertz Fryland. Det var en bok till patrulledare och pojkpatruller i Sveriges Scoutförbund.

Det är en av de bästa böcker som skrivits om livet i en scoutpatrull för 12-15 åringar.

Scoutförlaget 1964

Hargreaves Reginald               

Berömda fältslag.

Pocket. Illustrerad. 158 sid.                       

Forum 1973 

Hugemark Bo (Redaktör, överste och chef för Militärhistoriska avdelningen vid Militärhögskolan.)      

Tredje världskrigets slut.

Mjuk pärm. Illustrerad 236 sid. Fint skick!

Här presenteras samlade Bo Hugemarks månatliga analyser, publicerade i Officersförbundsbladet juli 1988-mars 1992 De täcker en tid av växlande hopp, besvikelser, farhågor och förväntningar, en tid som förutom Sovjetimperiets nedgång och fall också rymmer Kuwaitkriget och en del egendomliga turer i den svenska säkerhets- och försvarspolitiken. Plus kalendarium över viktiga händelser under den berörda perioden.                       

Probus 1992

Huldt Bo / Böhme Klaus-R (Redaktörer)

Vårstormar. 1944-Krigsslutet skönjes.

Inb. Illustrerad 277 sid. Fint skick!

SMB 2002

Johansson Alf W.

Europas krig. Millitärt tänkande, strategi och politik från Napoleontiden till andra världskrigets slut.

Inb. Illustrerad. 453 sidor.

Tiden 1991

Jordbruen, Rolf Ivar

Helvetet på jorden. En SS-frivilligs historia.

Inb. Illustrerad. 179 sid. .Nära nyskick.

Som övertygad nazist tog den unge norrmannen Hermod Tuft värvning i Wiking, Hitlers 5:e pansardivision. Han upplevde inte bara helvetet på jorden östfronten utan också hela den tyska reträtten och det blodiga nederlaget. Hermod överlevde fyra års frontstrider och deltog bland annat i slaget vid Tjerkassy 1944, där tyskarna under några dagar förlorade 24 000 män.
Helvetet på jorden är den stark skildring av hans livsöde, illustrerad med unika svartvita bilder och kartor.

Natur & Kultur. 2008

Jägerskiöld Stig (1911-1997)

Gustaf Mannerheim 1918.

Inb. Illustrerad. 411 sid. Slitet skyddsomslag.

(Gustaf Mannerheim 1867-1951)

Bonniers 1967

Jörgensen Christer ((Red.)   

De stora slagen. Avgörande strider som format världshistorien.

Inb. Illustrerad. 256 sid. Stort format c:a 25x32 cm.

De stora slagen är en mycket välillustrerad introduktion till 30 av historiens mest berömda slag, däribland Marathon, Hastings, Waterloo, Stalingrad och många fler. Varje slag illustreras med en taktisk fyrfärgskarta som gör att läsaren snabbt får en överblick över drabbningens avgörande förflyttningar. Boken innehåller över 250 fotografier i färg och svartvitt samt illustrationer av uniformer, redogörelser för taktik och militär teknologi vid den tid slaget utspelas.         

Parragon Books Ltd 2008

Lukacs John   

Duellen 10 maj - 31 juli 1940. Den åttio dagar långa kampen mellan Churchill och Hitler.

Inb. 332 sid. Naggat omslag.

80 dagar som räddade världen. Den 10 maj 1940 blev Winston Churchill premiärminister i Storbritannien. Samma dag satte Adolf Hitler igång det blixtkrig som på mindre än sex veckor gjorde honom till härskare över den europeiska kontinenten. Så börjar berättelsen om det närmast personliga slaget mellan två män som höll den västerländska civilisationen i sina händer.

Tiden 1994

Mallet Victor / Uthmann Bruno von
Sveriges militära beredskap. Sir Victor Mallet, generallöjtnant Bruno von Uthmann om Sverige, svenskarna och den svenska krigsmakten 1939-1945.

Inb. Illustrerad. 142 sid. Nära nyskick! Hur såg Tyskland på Sverige och dess militära förmåga? Hur nära var Sverige att drabbas av grannländernas öde, en tysk invasion? I denna bok medverkar bland annat sir Victor Mallet som var Storbritanniens representant i Stockholm under krigsåren 1940–1945 med en tidigare hemlig rapport från krigsåret 1941 om framstående personer i Sverige, och generallöjtnant Bruno von Uthmann, som åren 1938–1945 var militärattaché vid tyska beskickningen i Stockholm.
Svenskt militärhistoriskt biblioteks förlag 2015

Nichols Beverley

Här skall icke lämnas sten på sten …

Häftad. 270 sid. Lite naggad pärm Största delen ouppsprättad. Boken undersöker hur sambandet mellan regering och industri vidmakthåller beväpning i utvecklade länder och fördömer modern krigföring, 1933 publicerade engelska originalet ”Cry Havoc”,

Tidens Förlag 1936

Olle i Grinn.

Pseudonym för Överste Karl Alfred Rignell. Regementschef, Älvsborgs regemente, I 15 1920-1927

Decktan uttå Olle i Grinn. Um nar han exera beväring å m. m.

Mjuk pärm. 90 sid. Dialektala dikter om militärlivet. Verkar vara ett facsimiltryck av senare datum.

Stockholm 1898

Piven Joshua / Borgenicht David

I värsta fall. Katastroffrågor och överlevnadssvar.

Häftad. Illustrerad. 285 sidor. Gott skick. Vad gör du om du blir attackerad av en tjur? Vad gör du om hissen störtar? Var slår du en anfallande haj?

Damm förlag 2006

Red.

Vinstförteckning Landstormslotteriet 1929. Dragning 15 maj 1929. + Rekvisitionsblankett för köp av lotter.

Granskad och godkänd 1 mars 1929

Red.                   

Krigsutbrottet i dokumentens belysning - I. Englands blå bok

XL+308 sid. Inb. Andra upplagan. Fint skick. Blekt rygg.

Internationell politik 8. . Skrifter utgivna av Kommittén för utrikespolitisk upplysning           

Kooperativa förbundets bokförlag. 1939

Red.                   

Fred och krig. Förenta staternas utrikespolitik 1931-1941

208 sid. Häftad. Ouppsprättad. Fint skick!. Internationell politik 21.

Skrifter utgivna av Utrikespolitiska institutet      

Kooperativa förbundets bokförlag. 1941

Red.

Tower of London. Souvenir Album. Price two shilling and six pence.

Illustrerat häfte. Liggande format. 17,5x21,5 cm. 20 sid.
Towern, medeltida försvarsfästning och palats. Byggd på 1000-talet.

Gale & Polden LTD u.å. 1950-tal?

Red.
Skånska luftvärnsregementet Lv 4 40 år i Malmö. 1942-1982. En minnesskrift.

Inb. Illustrerad. 75 sid.
Innehåll: Skånska luftvärnsregementets historia; Episoder och glimtar; Lv 4 plakettregister; Regementschefsgalleri; Kartor över Lv 4 fastigheter oc markområden i Malmö 1976.

Sundsvall,Tryckeribolaget (1982).

Red.

Södra Skåningarna 100 år på Revingehed. 1888-1988.

Illustrerad. 286 sid. Fint skick.

Ystad 1988

Red.                   

Armémuseum. Meddelande 51. 

Inb. Illustrerad. 213 sid. Årsbok 1991.

Med bl. a. Den romerska legionen – tusen år romersk militärhistoria. Böhmiska fanor i Statens trofésamling. Major Ljunggrens verksamhet som tecknare. Strålkastare och lyssnarapparater i den svenska armén. Narva –gränsstad 1990 och 1991.  Armémuseum började ge ut årsböcker 1929 och ger fortfarande ut en per år, på olika teman varje gång.                     

Utgiven med stöd av Föreningen Armémusei Vänner. Stockholm 1991

Red.

Ystad International Military TATOO '99.

Häfte. Illustrerat. 38 sid. Första året. Arméns Musikkår. Hemvärnets musikkår Ystad. Estonian Guard Orchestra. The Lowland Band of the Scottish Div. Svea Livgardes Musketerar & Fältpiparkårer. Marinens Musikkår. Heeresmusikkorps Neubrandenburg. Marynarki Wojennej RP. Strathclyde Police Pipe Band. M.fl.

1999

Ystad International Military TATOO 2009.

Häfte. Illustrerat. 48 sid. Arméns Musikkår. Hemvärnets musikkår Eslöv och Skaraborg. DunEdin Pipes and Drums Edinburgh. Livgardets Kamratförening och Drilltropp. Norske Gardeveteraners Drillkontingent. Band of the Royal Malaysian Police. Arméns Trumkår Heeresmusikkorps 1 Hannover. Band of Her Majesty´s Coldstream Guards England.. M.fl.

2009

Sanders Thomas

Lekplatsen. Sanningen om en av kalla krigets mest välbevarade hemligheter

Inb. 399 sid. Fint skick! Lagad reva i omslaget

Boken skildrar hur Sanders tillsammans med åtta andra fallskärmsjägarsoldater ur tyska Bundeswehr under två års tid specialutbildades i USA. Då utbildningen var genomförd satte man upp specialstyrkan Elitkommando ost.

Bonnierförlagen 2004

Schwarzkopf, H. Norman (1934-2012) / Petré Peter

Man behöver inte vara hjälte. En självbiografi.

Inb. Illustrerad. 491 sid. Nära nyskick.

Sällan får man möta en människa med sådan övertygande ledarförmåga och personlig karisma att han fängslar en hel värld. En sådan man är General H. Norman Schwarzkopf, intelligent, kraftfull och sympatisk.
I denna uppriktiga och öppenhjärtiga självbiografi avslöjar generalen hela historien om sitt fantastiska liv och karriär. En karriär som sträcker sig över nästan fyra decennier och som lade grunden till hans utmärkta ledaregenskaper vilka fungerade så övertygande under Gulfkriget.
"Min fars sabel var ett heligt föremål i vårt hem. Vi kallade det hans West Point-svärd, för han hade fått den när han gick ut från militärhögskolan 1917. Plikten, äran, fosterlandet, West Points valspråk, var hans trosbekännelse och har också blivit min":
I boken berättas om Norman Schwarzkopfs pojkår i Lawrenceville. New Jersey, under andra världskriget. Son till en militär som organiserade delstatspolisen, som ledde utredningen av Lindbergh-kidnappningen, och som gav sin ende son hans första lektion i ledarskap. Vi får ett porträtt av en unik uppväxttid tillbringad i Mellan Östern och Europa.
En tid vilken senare skulle visa sig ovärderlig för hans förmåga att förstå sig på människornas i Gulfkriget. Här finns också en ärlig skildring av West Point elevens tidiga besvikelse över den cyniska inkompetens och utveckling som man finner i den "riktiga" armén. General Schwarzkopf berättar öppet om sina två tjänstgöringar i Vietnam. Han visar sina känslor, sin djupa respekt och tillgivenhet för sina Sydvietnamesiska kamrater. Bland dem finns de duktigaste strateger som han någonsin tjänstgjort tillsammans med.

Wiken. 1993

Schön Bosse (1951-)

Hitlers svenska soldater.

Illustrerad pocket 561 sid. Några sidor lite vågiga. Tillskrift av författaren på försättsbladet.

(Sammanslagning av böckerna Svenskarna som stred för Hitler och Där järnkorsen växer, i en volym. i reviderade och uppdaterade versioner)

Innehåll: Den svenska nazismen. Svenska legoknektar. Operation Barbarossa. Svenska kuggar i Hitlers krigsmaskin. Blodbadet i Baltikum. Ragnarök-slutstriden om Berlin. Gengångare och arvtagare. "Jag har alltid undrat". "Soldater som alla andra". Säpos arkiverade sanningar. Med en liten rysk traktor. Svenska ögonvittnen. Efterord till pocketutgåvan. Register. Diskussionen fortsätter.

Pocky 2005

Schön Ebbe

Kungar, Krig och Katastrofer.

Inb. Illustrerad. 204 sid.
Vem sköt Karl den tolfte, och hur? Ingen vet, men i folkets sägner finns många förklaringar, till exempel att han blev skjuten med en knapp ur sin egen uniform, eller att skytten var en norrman som var så trollkunnig att hans kulor träffade utan att han behövde sikta.
Sveriges muntliga historia, den som vi finner i folkliga sägner och trosföreställningar, är burlesk, respektlös och humoristisk, ibland också romantisk och känslosam.
Ebbe Schön, folklorist och litteraturvetare, tar här upp den historia som folket självt har skapat om landet och dess regenter: fantastiska berättelser om monarker ända från forntidens sagokungar till "den siste krigarkungen" Karl Johan. Sägnerna om krig handlar om märkliga krigslister och ofattbara grymheter, om manliga råskinn och kvinnliga hjältar, om trolldom på slagfältet och om vanliga människor som narrar arméer på flykt. Farsoter, svält och ättestupor är också vanliga motiv i våra sägner.
Vad är sant och vad är dikt? Varför har sägnerna berättats? Boken tar upp angelägna, tidigare föga behandlade frågor och lyfter samtidigt fram sägnernas fina berättarstoff till en förening av populärvetenskap och kvalificerad underhållning.

Rabén Prisma 1994 

Shaw Warren / Pryce David

Tsarryssland Sovjetunionen Ryssland . En uppslagsbok.

Inb. Illustrerad med kartor. 438 sid. Gott skick. Innehåll: Kronologisk översikt. Ämnen och teman. Biografier, Ortnamn, Förkortningar, Litteratur, Kartor.

ICA-förlaget, 1993.

Sjösten Per-Erik (Redaktör)

Så minns vi LV 4.

Kartonnage. Illustrerad. 212 sid. Nära nyskick.

Lv 4 Kamratförening u.å. (1999)

Smedberg Marco

Militär ledning. Från Napoleonkrigen till Bosnienkrisen.

Inb. Illustrerad 320 sid. Nära nyskick.

Innehåll:
Från Austerlitz till massarméer. Från linjeskepp till Dreadnought. Skytegravar och infiltrationsteknik.
Från flygspaning till strategiskt bombflyg. Slagskeppskolonner och ubåtskrig. Blixtkrig.
Hangarfartyg och amfibieoperationer. Det kalla kriget. Högteknologi och integrerade operationer.
Avslutande reflextioner.

Historiska Media 2001

Ulfving Lars    

Den stora maskeraden. Sovjetrysk militär vilseledning. Maskirovska sett i ett historiskt perspektiv.

Häftad. 110 sid.             

Försvarshögskolans Acta C8 operativa institutionen 2002

Werner Mårten

Fältprästens Berättelser.

Inb. Illustrerad. 83 sidor. Bl. a. I FN-förband i Gaza. Gallrad biblioteksbok. Ganska fin.         

EFS-förlaget 1971

White Terry

The Making of the World's Elite Forces

Hardcover. Illustrated. 192 pages.

Contents: Elites in history. Selection and training. The Royal Marines. The US Marine Corps & Navy Seals. The British Paras. US Airborne Forces. The Israeli Parachute Corps. US Army Rangers. The French Foreign Legion. Spetsnaz. The British SAS. The Green Berets. The Australian SAS. Fighting terrorism. Weapons and equipment. Index and acknowledgements.

Sidgwick & Jackson Ltd 1992

Whiting Charles

Hitlers krigare. SS sista strid.

Inb. Illustrerad. 276 sid. Nära nyskick.

Hitlers elitsoldater i Leibstandarte SS skulle utgöra den tyska krigsmaktens spjutspets. Men där striderna rasade som värst blev också förlusterna som störst. Många gick under när nazisterna på front efter front tvingades retirera från amerikanska, brittiska och sovjetiska trupper.
Och i takt med att SS-soldaterna drog sig längre tillbaka, eskalerade deras grymhet i en allt bittrare kamp.
Hitlers krigare SS sista strid ger en detaljerad inblick i andra världskrigets blodiga slut. Boken beskriver den mörka baksidan av det som vi oftast får se som de allierades segerkamp och fredshopp. Hur upplevde de tyska elitsoldaterna det tredje rikets undergång? Och vad drev dem till att slåss allt hårdare ju närmare slutet de kom?
Hitlers krigare SS sista strid ger svar i en fascinerande och fasansfull skildring av de män som var beredda att dö, men inte att besegras.

Lind & Co. 2020

Ville i Momåla (Vilhelm Moberg 1898-1973)

I vapenrock och linnebyxor. En krigsmans intryck och upplevelser.

Häftad. 119 sid.

Facsimileutgåva av originalupplagan som utkom 1921. Skriven i Kungl. Kronobergs arrestlokal under fullgörandet av värnplikten år 1921.

Rediviva 1973

Yap Siang Yong
Fortress Singapore. The Battlefield Guide

Paperback. Illustrated 96 pages.Fine, includes the often missing map. Condition: Nearly new.
Times Books International; Revised edition1992

Öste Alfred     

Förenta staternas utrikespolitik.

124 sid. Häftad. Ouppsprättad. Några nagg i omslaget.

Internationell politik 18. Skrifter utgivna av Utrikespolitiska institutet                   

Kooperativa förbundets bokförlag. 1941

Vapen

Cederlöf Olle

Vapnens historia. Vapnens utveckling från antiken till senare delen av 1800-talet.

Inb. Illustrerad. 3:e upplagan. 216 sid. Nära nyskick.

'Vapnens historia' är en handbok där vapnens utveckling från antiken till 1800-talets slut presenteras i överskådlig och innehållsrik form.
Fokus ligger på Europa men även utomeuropeiska vapen behandlas. Boken är illustrerad med fotografier och teckningar.
'Vapnens historia' har givits ut ett flertal gånger och är sedan länge en klassiker i fackkretsar".

Prisma 2002

Fogelström Per Anders/ Morell, Roland

I stället för atombomb. Ett förslag.

Mjuk pärm. 80 sid. Namnad.

En ovanlig kombination i försvarsfrågan – en militär och en pacifist – har i denna bok föreslagit ett helt nytt alternativ för ett svenskt försvar.

Bonniers 1958

Pauling, Linus (1901-1994)

Aldrig mera krig.

Häftad, llustrerad med några teckningar och tabeller. 216 sid. Skavd pärm. De senaste rönen om kärnvapen och ett kärnvapenkrigs ödeläggande verkningar.

Bonniers 1959

Reid William

Vapen genom tiderna. Kastvapen och Eldvapen.

Pocket. Illustrerad. 256 sid.

En inspirerande guide och oumbärlig faktasamling med bilder både i färg och svart/vitt.

Wahlström & Widstrand 1984  

Wilkinson Frederick

Gamla skjutvapen.

Häftad. Illustrerad. 159 sid.
Innehåll: Forntida "artilleri". Krutet. De första kanonerna. De tidigaste eldhandvapnen. Luntlåset. Hjullåset. Snapplåset. Flintlåset. Slaglåset. Bakladdningen. Tillverkning och stämplar. Dekoration. Moderna vapen. Litteratur.

Forums färgpocket 1971(2)

Spioneri. SÄPO. FBI. CIA. KGB. POLIS

Bernhardsson Carl Olof

Spionpolisen går på jakt.

Illustrerad. 612 sidor 1,85 kg Skavd pärm.
Innehåll: Vad är spioneri? Utländska spioner under första världskriget. Spionfall i Sverige 1912-1918. Från krig till krig. Politiska attentat i Sverige. Spionens och sabotörens mål och medel. Utländska spioner under andra världskriget. Atomspionaget. Spionfall i Sverige under andra världskriget 1939-1945. Skyddet mot spion- och sabotagefaran. Aktuella spionfall.

Natur & Kultur 1952

"E. 7"

Jag är spion.

Hfr band 328 sid. Spionaget i efterkrigsårens Europa.

Tidskriftsförlaget Allhem A.-B. 1939

Forsberg Tore ( 1933-2008 f.d. kontraspion vid Säpo under mer än tre decennier)

Spioneri. En förbjuden nödvändighet.

Hård pärm. Illustrerad. 182 sid. Nära nyskick!
Om agenter och spioner som under 1900-talet - i vårt närområde - på ett avgörande sätt påverkat vår historia.

Hjalmarson & Högberg 2009

Granér Rolf / Knutsson Maria

Etik i polisarbete.

Mjuk pärm 162 sid. Fint skick!

Polisens samhällsuppdrag handlar om att arbeta för trygghet, sanning och rättvisa och att värna om demokratin. Därmed har polisen ett moraliskt uppdrag. I polisarbetet uppstår ständigt moraliska konflikter. Polisen tvingas att möta mänsklig ondska, utöva makt och använda våld.
Friheten att bestämma över sitt liv ställs mot egen och andras trygghet, polisingripanden riskerar att upplevas som kränkande etc.

Etik i polisarbete är en bok om polisarbetets villkor ur ett yrkes-etiskt perspektiv. Den bygger på moraliska frågor som definierats av praktiskt verksamma poliser. En bärande tanke är att dialog och öppenhet är förutsättningar för att det goda polisarbetet skall kunna utvecklas.
Speciell tonvikt läggs på vad som styr bedömningar och handlande, såväl i relation till dem polisen verkar gentemot, som internt i polisorganisationen. Framställningen är rik på exempel och bygger på intervjuer, diskussioner och enkätundersökningar om polisers yrkesetik. Boken vänder sig i första hand till verksamma inom polisorganisationen. Den kan emellertid även läsas av andra som vill få en inblick i polisarbetets villkor bortom massmedias schabloner.

Studentlitteratur. 2000

Horizon Magazine (red.) / Dowd, David L. (i samråd med).

Franska revolutionen.

Inb. Illustrerad.152 sid. Nära nyskick. (Caravel-Serien).

Allhem Förlag 1966

Hughes-Wilson John

Moderna militära underrättelsefiaskon.
Missade varningssignaler.
Överraskningsanfall som borde ha upptäckts och
spioner som larmade förgäves.

Inb. Illustrerad. 384 sid. Nära nyskick!

Svenskt militärhistoriskt bibliotek 2013

Martelli George

Mannen som räddade London. Berättelsen om Michel Hollard.

Inb. 267 sid. Fint skick!
Hollard, som hemlig agent för de allierade, byggde han upp en egen spionorganisation, Réseau "Agir" 1940 efter frankrikes kapitulation. Han lyckades snoka upp ritningar över tyskarnas hyperfarliga robotbaser och överlämnade till engelska militärer i Schweiz. Han blev förrådd och överlämnades till Gestapo. Hamnade i dödslägret Neuengamme.
Michel Hollard (1897 -1993)

Prisma 1976

Owen Frank

Eddie Chapman-gåtan. Vår tids märkligaste spionhistoria.

Häftad. 247 sid. Naggad och lagad pärm.
Spion och kontraspion i tyskarnas sold men arbetade för sina egna landsmän har Eddie Chapman säkerligen andra världskrigets otroligaste spionöde bakom sig. Han var en charmerande brottsling, en bedragare och kvinnotjusare. Han var även en av andra världskrigets mest osannolika dubbelagenter. Efter att ha utbildats till tysk spion i det ockuperade Frankrike, släpptes Chapman med fallskärm över England 1941, utrustad med en revolver, en kortvågsradio och en cyanidkapsel, med order från Abwehr att spränga en flygplansfabrik. I stället kontaktade han MI5, den brittiska underrättelsetjänsten. De följande fyra åren arbetade Chapman som dubbelagent, och blev brittisk spion i hjärtat av den tyska underrättelsetjänsten. I Nazityskland hyllades han som en hjälte och belönades med Järnkorset, den enda brittiska medborgare som någonsin fått utmärkelsen. Samtidigt visste ingen av Chapmans uppdragsgivare eller otaliga älskarinnor var hans lojalitet egentligen låg. Eddie Chapman (1914-1997)

Forum 1955

Schramm Wilhelm Ritter von (1898-1983)
Spionage och kontraspionage under andra världskriget.

Inb. 285 sid.

Von Schramm tillhörde bl.a. Fürerns högkvarter under andra världskriget. Innehåll: Röda kapellets teori och praktik. Bakom den hemliga underrättelsetjänstens kulisser. Dubbelspel på båda sidor. Förvirrad final.                            

Berghs Förlag 1968

Schwarze Erika ( Gift Erika Wendt 1917-2003)
Kodnamn Onkel.

Inb. Illustrerad. 256 sid. Nära nyskick!  Med efterskrift av Lena Svanberg.

Schwarze spionerade mot Tyskland för Sveriges räkning under andra världskriget.
Bonniers 1993

Treholt Arne (1942-)

Ensam.

365 sid. Från Treholts arrestering på Fornebu 1984 till rättegångens början drygt ett år senare.

Bonniers 1985

Wright Peter

Spycatcher "Spionfångaren"

Häftad. Illustrerad. 432 sid. Andra upplagan.

Den nakna sanningen om brittiskt kontraspionage. En självbiografi av den f.d. biträdande chefen för MI5.

Norstedts 1988

FLYG

Ahlgren Jan / Christofferson Lars / Jansson Lasse / Linnér Anders

Faktaboken om Gripen. Utgåva 4.

Häftad. Illustrerad. 128 sid.

JAS AB 1998

Blatner David

Hundra år i luften -allt du behöver veta om att flyga.

Inb, Illustrerad. 247 sid. Nära nyskick.

Vad är turbulens och är det farligt? Vem lagar flygplansmaten och när började man använda flygvärdinnor? David Blatner tar läsaren från cockpit, landningsbanan, kontrolltornet, bagagehanteringen, säkerhetssystemen ut till flygplansfabriken. Han förklarar (så gott det går) hur det egentligen går till att flyga. Vad har exempelvis flygindustrin lärt av fåglar och insekter? Boken är full med information och kuriosa runt flyghistoria, flygteknik och flygdelar. Den är rikt illustrerad och fungerar lika bra som uppslagsbok som en bok man läser från pärm till pärm.     

Svenska Förlaget, 2003

Gårdstad Bo / Stenbom Freddy                       

Små flygplan. Radioflygskolan.

Limhäftad. Illustrerad. 104 sid. Andra upplagan.                            

Allt om Hobby 1983

Haventon Peter

Flygplan från förr. Civilflygets historia i bilder.

Häftad 96 sid. Närmare 200 originalbilder.

Semic1989

Martin Harald

Tjugofem år i luften.

Den moderna flygningens första kvartsekel (Systemet tyngre än luften). Populär översikt av utvecklingen och de märkligaste flyghändelserna 1902-1932. Ouppsprättad. Svagt nött pärm.

Bonniers 1933

McDonald Steve

An international airport.

Illustrerat häfte. 32 sid. A4-format. Engelsk text.

Insight 1990

Nycop Carl-Adam

Högt Spel i Luften. Tidningsflygarnas historier.

Inb. Illustrerad. 175 sid. Fint skick!

De färgstarka piloternas egna berättelserom hur kvällstidningarnai slutet av fyrtiotalet framgångsrikt tog till flyget i konkurrensen om läsarna. Från Ystad i söder till Kiruna i norr. Det blev grunden till Linjeflyg.                      

Legenda 1991

Näslund Rune

Flyg.

Hård pärm. Illustrerad av George Beverloo och Björn Karlström. 32 sid.

FIB:s Vetaböcker nr 2.

FIB (1954)

Nørgaard Erik (1929-)

Titta en ballong.

Rikligt illustrerad. 198 sid. 27x22 cm. Naggat skyddsomslag

Luftballongens och luftskeppens historia. Denna bok är ingen vetenskaplig redogörelse. Den är först och främst en bildberättelse om luftballongens poesi och skönhet och om luftskepparnas mod, triumfer och tragedier.

Rabén & Sjögren 1971

Red.

Southhampton Hall of Aviation.

Flygmuseum, Klammerhäftad utställningsbroschyr. Liggande A4. Opaginerad. 12 sid+omslag.

Utan årtal.

Red.

Royal Canadian Air Force Exercise Plans for Physical Fitness.

Illustrerad pocket.175 sid. The XBX Plan for Women. The 5BX Plan For Men. 6th printing.

Pocket Books 1974

Red.                                                

Från luftakrobatik till världscirkus. SAS på 90-talet. En liten bok om hur vi vinner.

Illustrerad med cirkusbilder. 65 sid.
En bok till SAS-anställda om planerna inför 1990-talet.                

SAS 1990

Red.                   

World Directory of Leisure Aviation 2006/2007.

Illustrated magazine with 302 pages.
Over 1500 Aircraft, Paragliders, Ultralights, Microlights, Paramotors, Hang Gliders, Gyrocopters, Paraplanes, Helicopters, Light Sailplanes, Enginers, Accessories, Importers, etc.          

Norman Burr WSLA, UK 2006-07

Testrake John (1927-1996)

”Flight 847" Kapad.

Kartonnage. 156 sid. Kaptenens egen berättelse om set som blev historiens längsta flygkapning. Kaparna var medlemmar i Hizbollah och Islamiska Jihad.

Libris 1990

Traung, Olof. (1888-1958)

Thomas Parker Esq.

Häftad 337 sidor, Sliten pärm.

En berättelse om en engelsk flygare, sjöman och journalist, och hans syn på Sverige under tiden mellan de två världskrigen. En spännande skildring över flygväsendets utveckling och en intressant inblick i sjöfartens svårigheter mellan de två krigen.

Aktiebolaget Nautics Förlag, Göteborg 1945

Wiesler Rolf

De flög för Norge.

Häftad. Illustrerad med teckningar. Ganska sliten. Pojkarnas flygbok

Åhlén & Åkerlunds Förlag 1942

Victorin, Harald (1889-1960) / Forsslund, Jöran (1906-1974)                         

Boken om flygning.

Häftad, Illustrerad med 42 bilder. 171 sidor, Lite risig pärm och ett par fläckar i boken.                        

Vår Underbara Värld / Natur och Kultur, 1933

Svenskar-Utland-Utland2-Mer-Artiklar-Historik-Fiktion+Film-Tidskrifter-Kuriosa-Bibliografier-Bibliografier2-E-post/Gästbok

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)