Fiktion + Film

 

Uppdaterad 10 augusti 2023 Ny film: Disco Boy 2023 

Synpunkter och kompletterande information tas tacksamt emot: E-post/Gästbok 

>FILM

Jenny Aktander Navab

BOK:

Den svenske legionären
Lava förlag, 2021.
E-bok Bookea 2021

/den-svenske-legionaren.jpgDaniel Granat från Sollentuna har lämnat Sverige för att börja om. Han har köpt sin italienska drömgård bland Umbriens böljande kullar och här ska han och hans vackra fästmö Laura livnära sig på att producera olivolja samt bilda familj. Men det förflutna kommer helt oväntat och abrupt ikapp Daniel.
Han åker till Florens för att gå på en fotbollsmatch med sin ungdomsvän, den glamouröse toppolitikern Massimo Latanza som har ordnat platser på arenans VIP-läktare. Men under matchen får Daniel ett samtal Laura är kidnappad. Han ställs inför ett grymt ultimatum: villkoret för att släppa henne är att Daniel mördar sin vän. Annars dödar kidnapparna Laura.
Kan kidnappningen ha något med ungdomsåren i Franska främlingslegionen att göra? En tjänstgöring som slutade i Rwanda i april 1994, samtidigt som det grymma folkmordet i landet inleddes. Allt pekar på att kidnappningen bara är början på ett spel med extrema insatser.
Caroline Svedin Gyllensvärd från Stockholmspolisen blir, tack vare sin koppling till Interpol, en av nyckelpersonerna för att förstå vilka mörka krafter som står bakom den stora konspirationen.

Stefan Andersson 

BOK:

Han som tog värvning i Främlingslegionen
STILITS - Linnefors förlag 2020.

Mikael Blomberg växer upp under 50-talet i Linköping. Han blir hastigt uppsagd våren 1960 och ger sig tillsammans med vännen Filip ut på ett europeiskt äventyr. Ett äventyr som leder till att de bägge tar värvning i Främlingslegionen. Där genomgår de den hårda utbildningen till fallskärmsjägare på legionens skola på Korsika. Elddopet sker under ett hissnande kommandouppdrag i Kongo. Under ett topphemligt jobb i Algeriet såras Mikael allvarligt och tvingas byta såväl karriär som identitet. Han kravlar sig upp ur avgrunden och försöker bygga ett nytt liv. Men det förflutna hinner ifatt Mikael och han tvingas återigen ut på ett livsfarligt uppdrag.
Med HAN SOM TOG VÄRVNING I FRÄMLINGSLEGIONEN har Stefan Andersson skapat en nervkittlande spänningsroman. Den tar avstamp i verkliga händelser som fått stor betydelse för eftervärlden. Vi får bland annat följa det dramatiska politiska spelet kring Kongokrisen, Dag Hammarskjölds död och Algeriets frigörelse.
Stefan Andersson är bondpojken som blev officer. Han pensionerades som överstelöjtnant och har därefter varit småskogsbonde, entreprenör och konsult inom landsbygdsutveckling. Han bor i Blåvik i Boxholms kommun. Stefan debuterade våren 2017 med romanen "Han som överlevde". Hans andra roman "Han som hämnades" kom året därpå. Han som TOG VÄRVNING I FRÄMLINGSLEGIONEN är Stefans tredje roman.

Douglas Boyd

BOK:

boyd-ornen-och-ormen2.jpgboyd-ornen-och-ormen.jpgÖrnen och ormen. 592 sid.
Bra Böcker 1995.

Ur recension i Dast Magazine 1995 av Helen Stenback

…Boken handlar om Raoul Duvalier, kapten i Främlingslegionen. Han tillfångatas vid Dien Bien Phu 1954 av nordvietnamesiska soldater, och utsätts för tortyr för att han ska avslöja var legionen grävt ner sin guldkassa. Han överlever den fruktansvärda tortyren utan att avslöja var guldet finns. Svårt invalidiserad återvänder han till Frankrike. Efter en lång tid på ett sjukhem återhämtar han sig sakta, men han kommer aldrig mer att kunna gå. Han ställs inför krigsrätt och förlorar sin officers grad. Också sin familj förlorar han, föräldrar och hustru, som inte orkar se honom invalidiserad…
…I sin ensamhet smider han planer på att återvända till Vietnam och hämta hem guldskatten. Själv kan han inte åka, men samlar ihop ett gäng forna soldater som utbildats i Främlingslegionen. De här soldaterna får man lära känna ingående. Man får följa deras liv innan de gick in i Främlingslegionen och orsaken varför de gick med, hur de utvecklades under tiden de var där, och vilken sorts människor de blivit efter utbildningen. En verkligt intressant personbeskrivning.
Det blir en äventyrlig och strapatsrik resa tillbaka till Vietnams djungler. Finalen blir dramatisk. Duvalier utsätts ännu en gång för tortyr, för med i gruppen finns också en förrädare…

Hugh Clevely (1898-1964)

Skrev också under pseudonymen Tod Claymore, var född i Bristol. Han skaffade flygcertfikat före andra världskriget och var aktiv i RAF under kriget som han avslutade som Wing Commander.

BOK:

clevely.jpgRymlingen från Främlingslegionen
95 sid.
Sexton Blake Magasinet Nr 142
Göteborg 1956.

Sexton Blake gavs ut 1951-1957 och fortsatte sedan i Stjärndeckarna.


Alain Demouzon (1945-)

BOK:

spader-dam.jpgSpader dam. 297 sid. Forum 1979

Marcel Ribot med ett förflutet i Främlingslegionen lever numera tillbakadraget som pensionär. Men just den här sommaren är jobbig för honom, han måste resa, planera... Den prydlige gubben rör sig i Paris med omnejd, han dyker upp med sitt svarta fodral under armen i New York, Las Vegas och Poughkeepsie, gör ett besök i Österrike. Han fullföljer ett viktigt uppdrag. Vi vet att han dödar. Ljudlöst och pricksäkert. Med överlagd grymhet. Men varför? Och vilka är det egentligen som drabbas? I offrens bakgrund skymtar något fasansfullt. Och i Marcels garvade själ smärtar ett minne. Den som får en spader dam med posten har anledning att bäva. Medan polisen utreder och en hämndestyrka av pålitliga USA-gangstrar är Marcel i hälarna, skyndar han att iscensätta den sista delen av sitt "uppdrag". En annan svart dam, en ung änka som är både fräck och förförisk, envisas med att erbjuda polisen sina tjänster

Eskil Edén (1886-1958)

BOK:

/ryttaren-i-sahara-eden.jpgRyttaren i Sahara. Häftad. 192 sid. Harriers Bokförlag 1961

Om f.d. främlingslegionären Erik Göransson. En äkta äventyrsskildring med spännande och dramatiska scener. Jakten efter smugglarligor i öknen är beskriven på ett fascinerande sätt. Stockholmsflickan - den vackra Karin - spelar en viktig roll i boken - och i Eriks liv. I skuggan av den spännande dramatiken blommar kärleken ...

Rosita Forbes (1890-1967)

BOK:

kvinnor-som-kallas-vilda.jpgKvinnor som kallas vilda. Illustrerad. 368 sid.
Fahlcrantz bokförlag 1935.

Slavhandel i Abessinien och Arabien, Holländska Guyana, Magiens prästinnor (Haiti), Tibet, En kvinna i främlingslegionen mm.

Kelman Frost

BOK:

kelman.jpgFlykten genom öknen Wahlströms Juryböcker nr 52. 1972. 160 sid. Inbunden.

En äventyrshistoria från Algeriet vid 1950-talets slut. Desertörer från Främlingslegionen hotar under sin flykt mot gränsen algeriska byar utan möjlighet att försvara sig i en eldstrid. Aly, en ung arabisk pojke, lyckas rädda situationen med hjälp av sin häst Karim.

Finns även som ljudbok. Enskede :TPB,2002. 1 CD-R (3 tim., 46 min.) :mono

Digital talbok (DAISY 2.02), ljud. Inläst ur: Stockholm : BW, 1972. Boken ingår i serien: Wahlströms juryböcker ; 52.
Tillgänglig för personer med läsnedsättning enligt § 17 Upphovsrättlagen http://mtm.se/om_mtm/uppdrag/upphovsrattslagen/ Inläsare: Ove Ström.

Jacqueline A. Granström

(In Sweden, she met a young Swede who told of his experiences of being shanghaied into the French Foreign Legion. She is planning the sequel.)

BOK:

Escape from the Legion. 264 p.
Publisher Strategic Book Publishing & Rights Agency (SBPRA) 2014

/escape-from-the-legion-granstrom.jpgThis novel is loosely based on fact and on real events. It tells the tale of a young ex-soldier plucked from a conventional life in Sweden, and how as an unwilling recruit of the FFL, he confronts the mental and physical challenges of the Legion. Tom, a young Swede in his twenties who was shanghaied into the FFL in the 1970s, survives all manner of adventures before he manages to escape.

Each authentic and vivid escapade is told in detail, mirroring the drama of real life soldiers of fortune, while spinning it into a convincing and captivating yarn. From brutality to tenderness, from the inexplicable to the inevitable, with Tom there is never a dull moment. Escape from the mundane, if only for a few hours of escapism.

Jan Guillou (1944-)

BOK:

jan-guillou.jpgMen inte om det gäller din dotter. 406 sid 2008

Efter tretton år i exil återvänder viceamiral Carl Gustaf Gilbert Hamilton till Sverige för att få resning i livstidsdomen. Genom sin gamle vän Erik Ponti hamnar han nu i ett nytt umgänge, där de närmaste vännerna är förre översten i Främlingslegionen, Pierre Tanguy, och hans fru polisöverintendent Ewa Tanguy.
Både Hamilton och Tanguy är fullständigt övertygade om att de aldrig mer i livet kommer att lyfta ett finger när det gäller militära insatser utomlands. Men det nya behagliga, fridfulla livet vänds helt över ände den dag en familjekatastrof drabbar dem.
Carl Hamilton använder alla sina gamla kunskaper som spionchef och Pierre mobiliserar vänner inom Främlingslegionen. Deras mål finns i Saudiarabien.
I Jan Guillous roman Men inte om det gäller din dotter möter storpolitiska intriger högst privata relationer och vävs ihop till en andlöst spännande historia.

Heléne Holmström

/dansar-i-morkret.jpgBOK:

Dansar i mörkret
HarperLove.  2023

En gång i tiden var Bente Hammar en omtyckt tv-sommelier men som efter en rad motgångar tvingats lämna den världen. Nu arbetar hon som servitris på en vinbar i Stockholm. En dag blir hon kontaktad av en vän i Paris som hittat en gammal vinflaska. Den har en svensk inskription och väninnan vill därför ha Bentes hjälp med översättning. Bente inser efter lite efterforskning att flaskan verkar ha en spännande historia som leder tillbaka till en svensk främlingslegionärs insatser under andra världskriget.

William Earl Johns (1893-1968) Engelsman

W. E. Johns var pilot i RAFbiggles.jpg

150959853-1.jpgBÖCKER:

Biggles i Främlingslegionen.
196 sid. Femte upplagan. Wahlström 1980
B. Wahlströms Ungdomsböcker Nr 802-803

Finns även som ljudbok, 5 tim 21 min inläsare Peter Mattsson Förlaga: 3. uppl. Stockholm : BW, 1955

Någon saboterar FN:s fredsförhandlingar i Mellanöstern genom att bomba länderna. Biggles har tillsammans med sin franske vän Marcel, upptäckt att ett brottssyndikat utför bombningarna. Genom att länderna känner sig hotade kan de sälja vapen till dem. Samtidigt deserterar många soldater från främlingslegionen, finns det ett samband? Biggles & Co tar värvning i legionen för att lösa mysteriet. Inläst ur BW, 1955

Biggles i Främlingslegionen på andra språk, engelsk, dansk och fransk upplaga:

/biggles-fransk.jpg/biggles-engelsk-2.jpg/biggles-dansk.jpg

 

Axel Kerfve (1863-1938)

axel-kerfve2.jpgAxel Kerfve skrev under många olika pseudonymer, här är några: Adil Ehrenclou, Alva Krondal, Birger Trolle, Erik Axelsson, Gunnar Grane, Gustaf Wide, Hervor Krone, Kurt Lange, Tor Hallström, Sven i Skratthult och Tor Svenske.

Läs mer här! Dast Magazine.

BÖCKER:

kerfve-kopia.jpgWahlströms ungdomsböcker

< I främlingslegionens våld. En svensk pojkes äventyr i främlingslegionen. 156 sid. B. Wahlström. 1936.
Recension i Biblioteksbladet 1937/298 axel-kerfve-.jpg
Handlar om en svensk pojkes äventyr i främlingslegionen. Boken ger en livfull bild av värvningsmetoderna för den världsbekanta främlingsarmén och för livet i densamma. Går i förf:s vanliga stil. Ingenting för skolbiblioteken. N. W.

Flykten från främlingslegionen. 139 sid. B. Wahlström. 1942. >
En fortsättning av den första boken om den svenske pojkens äventyr.

Leo Kessler (Charles Whiting)

BOK:

/frdmdas-legion.jpgDe fördömdas legion
Victory 302.
Wennerbergs förlag 1982.

Överste Erwin Schirmer är en av de överlevande från SS och jagas av ockupationsmakterna som krigsförbrytare. Men han får en chans - han erbjuds en officersfullmakt i Främlingslegionen. Han avböjer då han inte kan tänka sig att kämpa för en nation, som tidigare var hans fiende. Då tvingas han in i Legionen - som vanlig menig. Han måste lära sig att "marschera eller dö" ...

John Knittel (1891-1970)

BÖCKER:

/abd-el-kader.jpgAbd-El-Kader. Roman från de Marockanska bergen.
Lars Hökerbergs Bokförlag 1932

Originaltitel: Midnight People 1930

Huvudpersonerna är Abd-El Kader som fått en europeisk uppfostran och känner de vita, samt en tillfångatagen fransk generalsdotter, som lever i Kvinnornas hus tillsammans med Abd-El-Kaders moder och hustrur och blir Abd-El-Kaders stöd i befrielsekampen mot de franska inkräktarna.

/abd-el-kader-portratt.jpg

Abd-El Kader (1807-1883), var en berömd arabisk ledare som ledde ett "heligt krig" mot fransmännen 1832-1847.

Två och en tredje. 240 sid.
Lars Hökerbergs Bokförlag 1934.

Originaltitel: The Commander 1933

Två extravaganta väninnor ur London-societeten, Helen och Vera, träffar på en biltur i Spanien en officer ur Främlingslegionen, Igor. De följer med honom till Marocko, där han äger en lantgård. Igor blir bådas öde och olycka. Tragiskt triangeldrama.

Finns också som talbok: Inläsare: Carl-Magnus Söderholm, Omfång: 1 CD-Rom (6 timmar, 16 minuter)

Simon Rubenkoff

I legionen kring 1925

BOK:

ringar-av-gras.jpgMari Lindberg
Ringar av gräs 243 sid.

Vulkan 2011

Simon Rubenkoff, som är Mari Lindbergs morfars far, kom som flykting från Ryssland till Sverige omkring 1906. Stommen i boken bygger på de brev som Simon skrev till sin älskade Maria från olika platser i världen. Mari Lindberg har sammanbundit dessa fakta med hjälp av fantasi och mängder av research.

Presentation från förlaget

Hans namn var Simon, men han var mer känd som Nico. Slutet var nära och 93 år gammal formade han en plan från sjukhussängen i São Paolo. Tanken var klar och pennan löpte vant över arket med hans sista vilja. Under många år hade han färdats över kontinenterna driven av sorg, vänskap, kärlek och svek. Färden började då han som ung pojke flydde med sin familj undan förföljelsen i Ryssland. Ur askan i elden fortsatte Simon utan familj till Sverige där han blev vuxen och mötte sitt livs kärlek. Sveken som följde drev honom vidare in i främlingslegionens hårda famn, genom Afrikas heta öknar, över haven till Franska Guyanas regnvåta djungler, tills han en dag fann det land och folk han lärde sig älska. Simon har levt i verkligheten, hans brev och en ring av gräs finns ännu kvar hos hans barn

Finns även som talbok från 2012
Inläsare:Anders Palm
Omfång:1 CD-Rom (10 timmar, 5 minuter)

F. W. Mader

/mader3.jpgErnst Friedrich Wilhelm Mader ( 1866 -1945) tysk författare.

BOK:/mader2.jpg

Die Fremdenlegionäre. 66 sid.
Stockholm 1958.

Använd som textbok i svenska skolor. Med tysk-svensk ordlista. - Used as textbook in Swedish schools, with a German - Swedish world-list .

A. E. W. Mason

/alfred-edward-woodley-mason.jpg(Alfred Edward Woodley 1865-1948. Engelsk författare och politiker)

 

BOK:

/mason-2.jpgFlyktingen. Inb. 254 sid.
Saxon & Lindström 1939.

Översättning av Axel Essén. Originaltitel: THE TRUANTS som publicerad första gången i England 1904.
Om engelsmannen Tony Stretton som värvar sig i Marseilles till franska främlingslegionen som svensken ”Hans Ohlson” för att senare desertera.

Ouida. Marie-Louise de la Ramée (1839-1908)

BOK:

Under skilda fanor 
Holmquists Boktryckeris Förlag 1923
Film Under two flags 1912, 1916, 1922 and 1936.

Kaj Renertz
BOK:

renertz.jpg

 

Flykten från främlingslegionen. Detektivmagasinet, N.r 29 Årgång 10. 64 sidor.
Romanförlaget i Göteborg 1943

Detektivmagasinet gavs ut 1934-1963


Janne Olsson (1941-)

BOK:

seth-legionaren.jpgSeth legionären. Kriminella episoder. Inb. 205 sid. Sivart Förlag 2013

Kriminella episoder under trettio års tid. De utspelar sig både i Sverige och utomlands. Innehållet är mycket detaljrikt och genomtänkt, både hur brotten genomförs och löses, oftast utan Polisens medverkan.

Den första episoden heter Seth – Legionären och lanseras den 23 augusti 2013. Huvudpersonen är Seth Thomson som förlorar hela sin familj då deras segelbåt anfalls av pirater. Den tonårige Seth svär att en dag återvända för att hämnas. Han återvänder hem och försöker bygga upp vardagen igen. Han börjar träna extrem fullkontakt karate och uppnår svart bälte. Sedan tar han värvning i Främlingslegionen vilket får dramatiska konsekvenser.

Jenö̋ Rejtö̋ (1905-1943)

BOK:

/jeno-rejto-legionarens-brud.jpgLegionärens brud. 64 sid. Nr 44.
Göteborg : Romanförlaget 1941

Utspelar sig 1937 i Nordafrika. Äventyr med legionären Nr 143 d'Alarcon vid Första regementet.

Svenska novellmagasinet gavs ut 1935-1957

 


John Robb (1919-eg. Norman Robson) Engelsman

BOK:

john-robb.jpg

Fångar i Öknen. Inb. 136 sid. Första upplagan. Översättning: Karl-Rune Östlund B. Wahlströms Bokförlag 1960 Originaltitel: Oasis Army.
B. Wahlströms Ungdomsböcker Nr: 1032

Barry Sadler

Casca 11 Evigt straff
Stockholm: Populär-pocket, 1985
Audiobook Enskede : TPB, 2015.

Torsten Scheutz (1909-2004)

BOK:

scheutz-legionar-1751.jpg

 

Legionär 1751, 154 sid. Barn/ungdom, Rabén & Sjögren 1951

Handlar om Indokina och Vietnam.

 Birgit TH Sparre (1903-1984)

birgit-th-sparre.jpgFrämlingen. Berättelse från franska främlingslegionen

(Halls Berättelser, nr 9, 1932, sid 11-17, ill).

halls-berattelser.jpgHalls berättelser var en månadstidskrift som kom ut mellan 1927-1935. Här ett exempel på utseendet, obs inte med Sparres novell.

 

Läs också Ingvar Flinks artikel: Öknen brinner! Motstånd i Sahara och Nordafrika med nordiska ögon.

Arne Thour (26/12 1918 - 8/2 2001)

Bokbindare och författare född i Stockholm, död i Målilla

BOK:

/thour-danande-hovar.jpgDånande hovar: äventyrsberättelse från Nordafrika och franska främlingslegionen
219 sid. Svenska Allmogeförlaget, Vetlanda 1943

Säkert ingen stor upplaga av denna svårhittade bok som handlar om striderna mellan Araberna och Franska Främlingslegionen i Nordafrika och är till största delen en fantasiprodukt. Vissa händelser har dock sin motsvarighet i verkligheten såsom om svensken Olof Brandler och irländaren Pat Clayton och som författaren själv varit med om eller hört berättas vid lägerelden.
Innehåller också Organisationsförteckning över legionen och arabstammarna samt grader inom franska armén.
Kan Arne Thour gjort tjänst i legionen? Han fick idén till denna bok 1937 under konvalecenstiden efter en lång och svår sjukdom. Kanske han som artonårig värvade sig och blev sjuk i Nordafrika. Någon som vet?

Svenska allmogeförlaget startades 1927 av Jules Ingelow. Förlaget hade en helt annan utgivningspolicy än andra förlag därigenom att Ingelow inte satsade eget kapital i utgivningen, utan lät författarna själva betala hela produktionskostnaden, medan förlaget stod för reklam och distribution.

Francis Arthur Waterhouse (1890-XXXX)

f. d. legionären No. 1484. I legionen 1920-talet?

waterhouse.jpgBOK:

Öknens legion. Kärlek och äventyr. Originaltitel: Oasis. Inb. 253 sid. Wahlströms 1946

Om kanadensaren Gerald Graham. Roman.

Biblioteksbladet 1934/152:

Förf., »f. d. legionären No. 1484», har för omväxlings skull flyttat främlingslegionens traditionella ökenstrider från Nordafrika till Syrien och dessutom blandat upp dem med en högst romantisk kärlekshistoria. Något nytt bjudes egentligen ej. Å ena sidan blod och brännande sol och sand, å den andra otillåten kärlek, missförstånd och slutlig förening i Damaskus. — Legionen har bättre skildrare. H. W—r

C.N & A.M. Williamson (Charles Norris 1859-1920 & Alice Muriel 1869-1933.)

Ett av främlingslegionens första framträdanden i amerikansk litteratur. Handlar om Max Doran som flyr social skam och blir en hjälte. Författarna gjorde tre resor till huvudkvarteret av detta romantiska stridsförband I Algeriet, talade med legionärerna och fick förstahands material till detta äventyrliga äventyr som framställs I denna bok.

BÖCKER:

williamson.jpgLegionsoldaten Ökenroman.
Wahlströms Bokförlag 1917
Serie: Blå biblioteket
Wahlströms Bokförlag 1938

williamson-2.jpgA soldier in the legion. Doubleday, Page & Company, Garden City, New York, 1914.

Denna bild troligen från OU A soldier in the legion 1914

 

 


Liten historia om främlingslegionärer och absint.

Tidningen Kalmar 1908-11-20
Gagnlös försiktighet.
Öfversättnlng för ”Kalmar” af Helene M.
Eftertryck förbjudes.

Då jag får höra en stor nyhet, en nyhet som är något bevändt med, brukar jag genast gå till någon särskild intresserad af densamma. Därför, så snart belgiska parlamentet förbjudit försäljningen af absint, såsom varande en dryck mycket skadlig för hälsan, gick jag till min gamle vän, Barnovaux, för att tala om det. För tillfället var Barnovaux i Paris. I regeln vistades han i kolonierna som chef för ett infanteriregemente. Han kunde nog säga sin tanke om absinten, enär han begagnade denna dryck fyra gånger hvarje dag. Ännu mer använde han vid det minsta illamående, för att kunna krya till sig, som han sade. Man må tänka om detta hvad man vill, men jag höll innerligt af mannen. Jag träffade honom första gången i Madagaskar, sedermera återsåg jag honom i Sudan, på Kreta och på gränsen till Tonkin. Om ni visste hur hemma han är i allt möjligt. Han talar med mig alldeles som en jämlike. Stundom föraktar han mig också, därför att jag inte känner till allt som han är mästare uti, nämligen: att stjäla höns; bygga negerhyddor; göra sig vän med senegalierna, de tappraste soldater i världen; tillverka bukgjordar och selar af lampvekar; leda provinsens angelägenheter och pålägga skatter; äta allt som kan ätas och dricka — i all synnerhet absint, som jag förut nämnt. Därför trodde jag, att det belgiska projektet skulle uppväcka hans speciella harm, men jag bedrog mig. Barnovaux åhörde det med stoiskt lugn.
— Du tror således, utbrast han att det är möjligt att hindra människor från att dricka, ifall de vilja det. Detta år gamla mamsellers idéer. Om belgerna inte längre dricka absint i sina rum, så förtära de den i källaren eller på vinden, det blir hela skillnaden. Jag kände en gång en kommendant…
— Ah, en historia I låt höra den.
— Gärna, om du så vill.
— Det skulle roa mig mycket.
Det var sannt, jag tyckte om Barnovaux' historier, de voro så originella. Och han började:
— Det hände en gång att jag fick afsked från regemenet. Du betrakter mig förvånad, men jag har den principen att man ej skall berätta allt som händt en, vänskapen lider däraf. Och när en man gjort en dumhet, som utesluter honom från sin plats, hvart vill du då, att han skall gå? Naturligtvis till främlingslegionen. Och dit kom jag också i min ungdom.
— Jag förstår.
— Godt! Jag var således i främlingslegionen, då en kolonn af armén skickades bortom Ain Sefra och Ben Zireg långt in i Sahara. Man berättade, att längre in fanns det ett haf och jag tror det säkert. Men det är nog i så fall ett periodiskt haf. Det lär finnas massor af hafsvikar med höga stränder där inne, täckta af svart sandsten och där och hvar pikerade med hvitt. Bottnen af dessa hafsvikar är slipad och räfflad af stenar, hvilka våldsamma vindar sekel efter sekel satt i hvirfveldans. Stundom finner man inristade, jag vet ej af hvilket folk, bilder af numera utdöda djurslag. En ständigt glödande hetta kommer klipporna att knaka, rullar samman papper i cigarrform och gör människorna torra som stickor. Då och då träffar man på djupa hålor fyllda med svart vatten. Ej så sällan springa dessa brunnar, hvilka ringla sig likt ett radband, fram från någon underjordisk flod. På sådana ställen få kamelerna dricka och man fyller läderflaskorna.
— Det är mycket svårt att dricka ur dessa flaskor, då djuret marscherar fram åt. Kamelen går, som om han hade tofflor på fötterna; man hör honom inte. Men är man en gång uppe på hans rygg, mon dieu, hvilken dans! Man vinglar hit och dit och måste hålla i sig med alla krafter i början. Hur man nu skall kunna dricka i denna sjögång, det blir en annan sak, icke den minst svåra. I början vardt jag duschad och skubbad, fick öfverspolningar utefter ryggen, ansiktet och benen och måste till sist försaka vattnet. Dessutom är detta mycket dåligt. Man säger att det är... jag kan ej erinra mig namnet just nu.
— Selenitartadt.
— Just så, och dylikt vatten bör drickas blandadt med absint, det är en medicinsk åsikt, fullföljde Barnovaux mycket allvarligt. Detta bevisar en Iaggiltig och helig rättighet att medföra sbsint som proviant. Och vi begagnade den också, den ene helt obetydligt, den andre något mer, den tredje och fjärde för nöjet och smaken och de öfriga såsom en lyxart kel. Alla voro vi vänner och slogo ned på drycken som roffåglar.
— lbland oss fanns en belgare, Delebecque, en italienare, Malpighi, en engel man, Atehoum. De dogo alla sedermera i Figuig.
Fastän jag beslutit att inte afbryta honom, kunde jag dock inte afhålla mig ifrån att anmärka hur underligt detta namn lät.
— Därför att det är genuint engelskt, menade Barnovaux, men han hade äfven ett namn som förevigade nationen. Ibland skref han sig som Lyllywin, men vi funno det lättare att uttala Atehoum.
— Till sist förklarade kommendanten en dag bruket af absint förbjudet. En del af soldaterna höllo pä att skära halsen af hvarandra, då de fått för mycket i hufvudet. Detta ansåg han kunde bli en förlust för hela kolonnen, vi befarade att förlora kamelerna genom dylika våldsgärnirgar. Detta kunde nog också ha händt. Kamelen är mycket svår att öfvervaka. Han är from, men envis. Det är kanske inte alltid hans fel. Han äter allting utom lök, som han blir sjuk af. Denna egenhet gäller alla djurslag i södern. I öknen stå grästufvorna minst tio meter från hvarandra. Låter man därför kamelerna utan öfvervakande gå ute under natten, äro de säkerligen på morgonen mycket långt borta. Af denna orsak förbjöd chefen, i härens intresse och utan att spörja oss till råds, allt bruk af absint.
Han frågade köpmannen som medföljde hären:
— Har du ännu mycket absint kvar?
Denne brydde sig ej om att fråga, hvarför chefen önskade veta detta. utan svarade:
— Sex kistor och en liten tunna. Jag skall betala dig hela förrådet, om du lofvar att slå ut alltsammans i sanden. Sedan skall du visa mig att kistorna och tunnan äro tomma.
— Det finns militärer som helt och hållet sakna hjärta. Chefen själf drack endast mineralvatten.
— Vichyvatten ?
— Nej, en annan sort. Det var salt och såg ut som bläck.
— Ah, Pouguesvatten!
— Ja, kanske det hette så. Han dog sedan af en magåkomma, till följd af denna dåliga vana. Men för tillfället hade han gifvit ordern. Delebecque grät, Malpighi umgicks med mördareplaner, Atehoum sade ingenting; han var en förbehållsam engelsman. Och hvem sågo vi fem minuter senare hjälpa köpmannen att bära de sex tomma kistorna och fatet till kommendanten, om inte just engelsmannen
— Atehoum, Både jag, om du skulle få en kula i ryggen så spörj inte hvarifrån den kommer.
Men han hviskade några ord i mitt öra, under det han skrattade riktigt pojkaktigt Jag och kamraterna skrattade också. Ingen i kolonnen hade skrattat så hjärtligt, sedan vi kommit dit. Men du vet ännu inte hvarför. Vi hade slagit läger och skulle dröja där en 2 å 3 dagar.
Följande dag skämtade kommendanten, något som han eljest aldrig brukade. Han sade:
— Nu ska’ ni vara riktigt förståndiga, mina damer.
— Klockan 10 kallade ordonnansen honom till frukost. Ordonnansen öppnade en sardinlåda, därpå föll han framstupa. Han var rusig så att han knappt kunde stå på benen. Kommendanten öste öfver honom disciplinens alla straffdomar, åt af sardinerna och gick till tältet. Den förste han såg, då han trädde ut var Atehoum, deklamerande »Internationalen.» Tänk dig, en engelsman, som aldrig vill veta af annat än sitt eget Mapighi hade iklädt sig turban. Delavegne var ledsen men sjöng ändå. Han uppstämde »Van der Beereboom» och »Marseljäsen» på melodien »A la Grace de Dieu» Denna sång kallade vi för »Hymnes des pacifiques» Hela kolonnen var blixtfull kl. 10 på morgonen, fastän vi ej ägde någon absint. Det var ett outgrundligt mysterium. Kommendanten började till sist larma och skrika:
—Jag låter araberna fängsla er allesammans. Men de goda araberna snarkade i solskenet. De stackars muselmännen voro ej vana att förtära något, så att de lågo som döda. Kommendanten stötte med foten till den närmaste af dem. Araben vaknade och reste sig upp, vacklade, föll ned igen och suckade:
—Min kommendant, min kommendant, kamelerna.
— Hvad är det med dem ?
— Kamelerna äro också rusiga Det var fullkomligt sannt, djuren lågo dödfulla. Man hade ej sett det sedan Muhameds tid och kommer nog aldrig att få se det mer. Kamelen är i allmänhet sorgsen, men nu voro alla så vansinnigt glada att de dansade på hufvudet, på bakdelen och puckeln. Gång efter annan såg det ut som om en ibland dem varit tröstlös. Han knäböjde då på sanden, satte hufvudet mellan fötterna och tycktes vilja säga:
— Allah, hvad är det med mig? Han hade nog ondt i hufvudet. Kommendanten blef till sist alldeles galen och pratade alla möjliga dumheter.
— Men sporde jag, hvad var det åt er allesammans ?
— Allehoum och köpmannen hade helt enkelt slagit all absinten i brunnen.

Lördagsföljetong.

Vid främlingslegionen. Öfversättning för »Kalmar.» 
— Eftertryck förbjudes. —

Historia i Tidningen Kalmar 1913-09-13. Sid. 6.

— Han är mig motbjudande ... det är sannt, förr eller senare bryter det ut... Kanske icke så sent som du tror, min hedersvän.
Mannen stoppade sin pipa oeh tände en sticka. Det plötsliga eldskenet lyste likt en fackla i natten.
— Du har orätt, Fritz, jag säger dig, att du har orätt. Dessutom röker du under vakthållningen, det är förbjudet.
— Ja, jag är tokig. Detta passerade vid legionen därnere bredvid Marakech, ungefär tvåhundrameter från fienden.
Fritz insåg själf att det var ett vågspel att röka, ty marockanerna ströfvade omkring fältet. Ett ljussken, hur svagt som helst, under denna mörka natt, kunde tjäna dem till siktpunkt. Frits dolde därför af försiktighet pipan i vänstra handen.
De tvänne männen sutto i skydd vid en löpgraf, som blifvit gräfd helt brådstörtadt. De höllo om gevären med fingret på trycket, beredda att fyra af.
Omkring dem var beckmörkt, så att man ej såg hand framför sig. Ibland måste de lägga örat till marken för att öfvertyga sig, att de voro i fiendens närhet.
Fritz Wemiar ansågs med rätta som en god soldat, men han var oförsonlig. Det hat han i det föregående uttalat, riktades mot deras löjtnant Marville. Denne anlände till legionen två månader förut. Marville, som anländt österifrån, behandlade dem som åldrats i tjän- sten liksom rekryter. Mönstring hållning, enskild excercis, fruktan för Frankrikes misshag — allt hade han infört. Fritz förstod sig ej på ett dylikt behandlingssätt oeh började känna leda för sitt yrke. Dessutom fattade han en besiningslös motvilja för löjnant Marville. Ett och annat lindrigt straff hade ökat på denna bitterhet dag för dag. Nu delgaf han den till kamraten i sektionen, en svensk legionär, Otto Kall.
— Du hör, mumlade Otto, i det han lutade sig mot kamraten.
— Ja, jag hör . . . det kommer bakom oss från fältet.
Försiktiga steg hördes närma sig.
— Hvem där, skrek Fritz, redo till anfall.
Otto instämde.
— Officersronden, svarade en stämma.
Officeren kom fram till de två kamraterna.
— Ah, du röker Wemiar.
— Min löjtnant, jag . . .
— Under vakttjänst och framför fienden.
— Min löjtnant . . .
— Så mycket värre för dig, du kommer att bli straffad.
Wemiar kände till refrängen, han visste med sig själf att han rökt och att detta var förbjudet. Han ägde ej sin like i excercisen, det var sant, men nu kände han sig oresonlig. Han hade ej inträdt i legionen för att ideligen bli uttråkad oeh retad. Denne löjtnant alla sina tjänsteplikter, sitt reglemente och påfund kunde göra en sjuk och nervös. Nu tonade förmannens ord likt ett eko i den utpinade vaktpostens öra, om och om igen.
— Ja, jag skall bli straffad . . . skall bli straffad, utbrast han helt högt. Han kunde ej komma undan det, det var ju tydligt. Utan besinning höjde Wemiar geväret och fyrade af.
— För mycket till höger, Wemiar. Det är förvånande, du som siktar så bra.
Mannen stod som bedöfvad, medan löjtnanten aflägsnade sig. Därefter utstötte han en svordom, stötande bösskolfven häftigt mot marken.
— Denna gång lyekades jag inte, det är som förgjordt.
— Du var galen, utbrast Otto.
— Ja, du har rätt, jag var galen, men det kan bli början till något.
Det är mycket tidigt på morgonen ännu, fältet ligger öde och tyst. Wemiar är nu ledig från vakthållningen. Han återvände ej till kamraterna utan gick fram till marketenteriet.
Han här en plan i sikte. Vid denna tid hvarje morgon kommer en italienare ined frukt och färska ägg till marketenteriet. Det är just denne Maderno Wemiar söker. Han kan bli i nyttig för den sistnämnde, det vet han. Förliden månad hjälpte han en japanes, hvil- ken längtade till de små husen, små kvinnorna ooh de små trädgårdarna i sitt hemland, att fly.
För öfrigt brukade de vid bivuaken under aftnarna tala om, att denne Maderno alltid bar pengar på sig. Kanhända han blott till synes var en köpman och i själfva verket agent till en närgränsande regering. Denne gjorde till sin specialitet att hjälpa legionärer att fly. Allt detta kände Wemiar till. Det var inte för yrkets skull, det skall gud veta, men han gick in i legionen för att strida. Under ett år hade de ej fått skjuta ett enda skott. Visserligen begärde inte Wemiar bättre än att få fortfara med detta lif, som behagade honom mycket. Nu tänkte likväl löjtnanten anmäla honom, han skulle sändas fängslad till Sidi Bel Abbes, för att undergå först förhör oeh sedan förpassas in i evigheten. Wemiar hade därför fattat beslutet att fly. Om endast Maderno ville komma denna morgon. Kanske han råkat ut för någon olycka vid sina färder i de arabiska byarna.
Maderno kom och affären uppgjordes bakom marketenteriet. Wemiar har numera några fler louis i bältet. När skiltvakten återvände stannade han efter Maderno väntade honom vid ett kornfält, därefter smögo de fram till ett marockanskt läger.
— Marketentare, ett par glas kummel, jag betalar, sade Wemiar, i det han knackade i bordet.
Han kände sig fri och glad ooh Maderno likaså. Italienaren förtjänade tvåhundra francs på hvarje desertör, och betalade denne endast tre louis. Båda två kände sig nöjda med affären.
Wemiar stod ånyo på sin post. Det var hans och Ottos sista vakt- timme, skiltvakten skulle inom kort återvända. Otto och han voro sän- da som dubbelvakt.
Solen brände öfver fälten, en torr olidlig värme. Ej ett moln syntes på himlen.
Wemiar omtalade sin flykt för kamraten.
— Bry dig ej om att bli missnöjd. Jag glider bort som en skugga när man kommer och aflöser oss. Stannar jag blir det döden.
— Hvad är det som rör sig där nere vid kvarnfältet? Se ni då ingenting?
De två vännerna vände sig om. Där stod den lille löjtnanten, smärt och behaglig, med sitt flickaktiga utseende.
— Men se då efter, Wemiar!
— Min löjtnant. . . min löjtnant . . . stammade denne alldeles perplex. — Gif mig din bössa, Kall!
Löjtnanten såg ännu en gång utåt fältet. Det var ej möjligt att tvifla, en man satt nedhukad invid kornåkern Löjtnanten tvekade ett ögonblick, sedan höjde han geväret. Med en impulsiv rörelse grep Wemiar tag i förmannens arm.
Ni får inte, löjtnant. Jag skall säga er hvem det är. Mannen därnere väntar på mig. Det är bäst jag säger alltsammans. Det är skottet i natt som blifvit rapporteradt... Ni förstår, tänker jag. Jag vill inte bli förd till Bel Abbes i hand- och fotbojor.
— Men hvarför skulle du föras till Bel Abbes.
— Naturligtvis för rapporten, bösskottet . . .
— Bah . . . det var inte den första kula som susat förbi mina öron, dessutom gick den på sidan.
— Huru, löjtnant, ni skulle inte ännu . . .
Jaså, du ämnar desertera, tänker jag.
Wemiar sänkte hufvudet.
— Pengarna.
— Har du också tagit emot pengar för affären?
— Ja, löjtnant.
— Oeh mannen väntar dig därnere?
— Ja så är det.
— Nå väl, Wemiar, hör nu på hur du skall göra. Du smyger dig ner till fältet och återlämnar pengarna, alltsammans förstår du, till mannen som väntar dig.
— O, visst, visst, det gör jag gärna. Vi vänta dig här, Kall och jag Wemiar försvann och dröjde ovanligt länge. Förgäfves spejade de kvarvarande utåt fälten. Endast vinden susade öfver blomstänglarna, Slutligen hörde de:
— Löjtnant!... Löjtnant!
Det var utan tvifvel Wemiars röst, men den ljöd svag. De båda väntade skyndade framåt, med geväret i hand. Ännu en gång hördes ropet, men svagare.
Litet bredvid åkern låg Wemiar blödande på marken.
— Löjtnant! . . . jag återlämnade pengarna, men då jag ej ville desertera, stötte mannen en dolk i min rygg. Min löjtnant ... jag... jag... Wemiar drog sin sista suck medan löjtnant Marville drog ut dolken. Följande dag firades en högtidlig jordfästning för legionär Wemiar. På bårklädet satt den medalj som löjtnant Marville begärt till den aflidne.

/pil.jpg

 

STUMFILM - SILENT MOVIES

1907-1930

Et Bruderov i Algier Kongsbergs Kinomatograf.  Annonce i Laagendalsposten 09-09-1907
Under Fremmedlegionens Banner. Maribo Biografteater Annonce i Lolland-Falsters Stifts-Tidende 26-09-1907
Under Two Flags Thanhouser Film Corporation 1912
The Dishonored Medal. Reliance Film Company 1914
The Unknown.
Jesse L. Lasky Feature Play Company 1915
Under Two Flags. Biograph Company 1915
Under Two Flags. Fox Film Corporation 1916 (Dansk titel: Regimentets datter.)
A Romance of the Air. En l'Air Cinema, Ltd. 1918
The Man Who Turned White. (En öknens marodör) Jesse D. Hampton Productions 1919
The Truants. Stoll Picture Productions 1922
Under Two Flags (Under skilda fanor. Norsk titel: Fremmedlegionens datter.) Universal Film Manufacturing Company 1922
/max-kirsch-4.jpgFremdenlegionär Kirsch. Bayrische Filmindustrie  A. Ankenbrand GmbH 1921
Scorching Sands. (Short 10 min.) Hal Roach Studios 1923
A Son of the Sahara. (Sultanens slavinna) Edwin Carewe Productions 1924
Wages of Virtue. Famous Players-Lasky Corporation 1924. (Norsk titel: Kasernens Kjæledægge)>
The Winding Stair (Räddad från vanära. Norsk titel: Vindeltrappen) Fox Film Corporation 1925 
Beau Geste
(Tricolorens hjältar) Paramount Pictures 1926 
Old Loves and New. (Den vita sheiken.  Dansk titel: Den hvide Sheik.) Sam E. Rork Productions 1926
The Silent Lover (I främlingslegionen) First National Pictures 1926
Beau Sabreur Trailer (Öknens hjältar Norsk titel: Ørkenens helter) Paramount Famous Lasky Corporation 1928
Hangman's House (Bödelns hus. Dansk titel: Den smilende Hævner. Norsk titel: Mannen fra fremmedlegionen. Fox Film Corporation 1928
Der Fremdenlegionär. Münchner Lichtspielkunst AG (Emelka) 1928
No title - In the service of the Foreign Legion. First and exclusive picture by special permission of French Government. Fez, Morocco. 1:44 1928
Plastered in Paris (Dansk Titel Sammy i Harem. Norsk titel Sammy i Fremmedlegionen.) Musical score and sound effects. Fox Film Corporation 1928
The Desert Bride.  Columbia Pictures Corporation 1928
The Divine Woman. (En gudomlig kvinna. Dansk titel:  En guddommelig Kvinde) Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) (9 min surviving fragment)1928
The Foreign Legion (Under Saharas sol. Dansk titel: Dødsdommen) Universal Pictures 1928
The Legion of the Condemned. (De fördömdas legion. Dansk titel: De fordømtes Legion) Paramount Famous Lasky Corporation 1928
Flucht in die Fremdenlegion. (Legionens hjälte. Norsk titel: Fremmedlegionens sønn) Ideal-Film GmbH 1929
Gantsirulni. Sakhkinmretsvi 1930

Talfilm. Talkies

1929-1939

The Desert Song. (Ökensången. Den hvide Sheik) Warner Brothers 1929
Two Men and a Maid.
Tiffany-Stahl Productions 1929 (talking sequences)
Women Everywhere. Fox Film Corporation1930
Hell's Island. ( Dansk titel: 3 Aar i Fremmedlegionen. Norsk titel: Ørkenens Skygger) Columbia Pictures Corporation1930
Renegades. (Under Saharas sol) Fox Film Corporation1930
Morocco. (Marocko) Paramount Pictures1930
Kiss Me Again. (Kyss mig igen) First National Pictures 1931
Beau Ideal. (Främlingslegionen) RKO Radio Pictures 1931
Love-Tails of Morocco. (Dogville Comedies)  Metro-Goldwyn-Mayer 1931 
Beau Hunks. (Stora skrällen!  (även "Alla tiders hjältar", "Alla tiders krigare" och "Helan och Halvan i Främlingslegionen").  Dansk premiere titel:  Kærlighedskvaler) Hal Roach Studios 1931
L'Atlantide.  (Dansk titel: Herskerinden over Atlantis) Nero-Film AG 1932
Le sergent X. Gloria-Film GmbH 1932
Arabian Tights (Short 20 min) Hal Roach Studios 1933
The Devil's in Love (Mordet i främlingslegionen) Fox Film Corporation 1933
The Three Musketeers. (12 episodes) (Dansk titel: Mesterspionen (Hvem var El Shaitan?) Mascot Pictures 1933)
Beau Bosko. (Animation 7 min) Warner Bros. 1933
Le Grand Jeu. (Dansk titel: De glemtes Bataillon) Films de France 1934
Lost in the Legion. British International Pictures (BIP) 1934
Buddy of the Legion. (Animation 7 min) Leon Schlesinger Studios. The Vitaphone Corporation 1935
La bandera. (Legionärer, Spanien har lejt er att dö! Spanish Foreign Legion) Société Nouvelle de  Cinématographie (SNC) 1935
Valborgsmässoafton. (Dansk titel: Valborgsnat)  Svensk Filmindustri (SF) 1935
Little Beau Porky.
(Animation 8 min.) Leon Schlesinger Studios 1936
Sheik to Sheik.
(Short 22 min.) Warner Bros. 1936
The Garden of Allah. (Allahs trädgårdar. Dansk och norsk titel: Allahs have. Finsk titel: Allahin puutarha. Selznick International Pictures 1936
Under Two Flags. (Under skilda fanor) Twentieth Century Productions 1936
Un de la Légion (Främlingslegionens hjälte Dansk titel: Fremmedlegionens Helt. Finsk titel: Muukalaislegioonan sankari) Gray Films SA 1936
We're in the Legion Now. George A. Hirliman Productions 1936
The Legion of Missing Men. (Ökenpatrullen ) I.E. Chadwick Productions 1937
Les réprouvés. Hades Films 1937
Trouble in Morocco. (Dansk titel: Vaabensmuglerne i Marokko) Larry Darmour Productions 1937
Adventure in Sahara. Columbia Pictures Corporation 1938
Bar du sud. Films Claude de Bayser 1938 (Finsk titel: Hänen miehensä liikeasiat)
Légions d'honneur. (Hederslegionen. Dansk titel: Æreslegionen. Finsk titel: Kunnialegioona). Films de France 1938
Wee Wee Monsieur. (Short 18 min) Columbia Pictures Corporation 1938
Beau Geste. (De tappras legion. Dansk titel:  Tricolorens helte) Paramount Pictures Corporation 1939
Chasing Danger. Twentieth Century Fox 1939
Juarez. (Frihetshjälten Juarez. Mexiko 1860-talet) Warner Bros. 1939
La grande inconnue. (French documentary1939)
The Flying Deuces. (Vi fara till Sahara. Helan och Halvan i främlingslegionen. Dansk titel: Tossede piloter eller Gøg og Gokke i fremmedlegionen) Finsk titel: Muukalaislegioonan monnit. Svensk titel i Finland: Filurer i främlingslegionen. Norsk titel: Høyere og høyere. Norsk videotitel: Fremmedlegionens skrekk.) RKO Radio Pictures, Boris Morros Productions 1939

1940-1949

Ali-Baba Bound. Porky Pig ( Pelle Pigg i Främlingslegionen. Norsk titel: Pelle Gris i Fremmedlegionen) 7.09.  Animation 7 min) Leon Schlesinger Studios 1940
Drums of the Desert. Monogram Pictures1940
Livet går vidare. (Dansk titel: Kammerathustru) Terrafilm 1941
The Desert Song. (Ökensången. Dansk titel: Ørkensangen) Warner Brothers 1943
Desert Command. Mascot Pictures1946
Bethsabée. (Under Marockos måne. Dansk titel: Under Marokkos Himmel) Compagnie Industrielle et Commerciale Cinématographique (CICC), Les Films Corona 1947
Hermoso ideal. Ramex Films 1948 Mexican adventure film about the French Foreign Legion in North Africa.
Rogues' Regiment. (De förrymdas legion. Norsk titel: De fordømtes legion. Dansk titel: Brændemærket) Universal International Pictures (UI) 1948
Outpost in Morocco. (Utpost i Marocko. Dansk titel: Forpost i Marokko Norsk titel: Under brennende sol) Moroccan Pictures 1949

1950-1959

Abbott and Costello in the Foreign Legion. (Olycksfåglarna i främlingslegionen. Dansk och norsk titel: Abbott og Costello i Fremmedlegionen) Universal International Pictures (UI) 1950
Kyssen på kryssen. Svensk Filmindustri (SF)1950
Totò sceicco. Manenti Film Sp.A. 1950
Ten Tall Men. (Tio tappra män. Dansk titel: Ti tapre mænd. Norsk titel: Ti tapre menn) Columbia Pictures Corporation, 1951
Little Beau Pepé. (Animation 7 min.) Warner Bros.1952
Operation Secret. (Storspionage) Warner Bros. 1952
Alerte au sud. (Alarm i söder. Dansk titel: Spion i Marokko. Norsk titel: Alarm i ørkenen) La Société des Films Sirius.  Fono Roma 1953
Desert Legion. (Ökenlegionen. Dansk och norsk titel: Ørkenlegionen. Finsk titel: Erämaan legioona) Universal International Pictures (UI) 1953
Komm zurück...
() Diana-Film 1953
Legione straniera. (Främlingslegionen. Dansk titel: Fremmedlegionæren. Norsk titel: I fremmedlegionens vold.) Titanus 1953
The Desert Song. (Ökensången. Dansk titel: Ørkensangen) Warner Bros. 1953
Fort Algiers. (Fort Algiers. Dansk titel: Fort Algier - ørkenens forpost. Norsk titel: Fort Algiers) ERCO Productions 1953
Le grand jeu. (Spelet om kärleken och ödet eller Främlingslegionärens älskarinna. Dansk titel:  De glemtes batallion)  Rizzoli Film,Spéva Films 1954
Desert Sands. (Dömd bataljon. Norsk titel: Ørkensand) Bel-Air Productions 1955
Jump Into Hell. (Språnget ned i helvetet. Dansk titel: Junglehelvedet - Dien Bien Phu) Warner Bros. 1955
Opowieść atlantycka/Atlantic Tale Wytwórnia Filmów Fabularnych w Łodzi 1955
Sankarialokas. (Hjälterekryten) Fennada-Filmi 1955
China Gate. (Kinesflickan) Globe Enterprises 1957
Sénéchal le magnifique. (Kvinnornas gunstling. Dansk titel: Fernandel går til makronerne. Engelsk titel: His Greatest Role) Chronos Films, France Cinéma Productions, Rizzoli Film 1957. 
The Sad Sack. (Alla tiders hösäck. Dansk titel: Jerry på krigsstien) Hal Wallis Productions 1957
Ascenseur pour l'échafaud. (Hiss till galgen. Dansk titel: Elevator til skafottet) Nouvelles Éditions de Films (NEF) 1958)
Cerný prapor. Black battalion. (Norsk titel: Den sorte bataljon) Ceskoslovenský Státní Film 1958
Desert Hell. Emirau Productions, Regal Films 1958
Lafayette Escadrille. (Flygeskadern Lafayette. Finsk titel: Lafayetten laivue) Warner Bros.1958
Legion of the Doomed.
William F. Broidy Productions 1958
/flykten-fran-framlingslegionen-dansk-affisch.jpgMadeleine und der Legionär. (Flykten från Algeriet . Dansk titel:  Flugten fra Fremmedlegionen Norsk titel: Flukten fra Fremmedlegionen) Melodie Film 1958
Timbuktu. (Uppdrag i Timbuktu.  Dansk titel:  Ørkenfortet Timbuktu) Edward Small Productions 1959

1960-1969

Sergent X(US-Trailer)(Sergeant X) Les Films Marceau 1960
Un taxi pour Tobrouk.(Taxi till Tobruk. Finsk titel: Taksilla Tobrukiin.) Société Nouvelle des Établissements Gaumont 1961
I due della legione straniera. Sicilia Cinematografica,Titanus,Ultra Film 1962
Marcia o crepa. (Legionens sista patrull)  Midega Film,Monachia Zeynfilm,Tempo Film 1962
Dragées au poivre. (Pepparkarameller) Les Films Number One 1963
L'insoumis. (Flykten. Dansk titel: Forræderen. Norsk titel: Desertøren) Cité Films 1964
Beau Geste. (Blodig sand) Universal Pictures 1966
La battaglia di Algeri. (Slaget om Alger. Dansk titel: Slaget om Algier) Casbah Film 1966
Lost Command. (Commandos. Dansk titel: Den tabte kommando) Red Lion 1966
Follow That Camel.  (Videotitel: Kolla! Nu tar vi främlingslegionen. Norsk titel: Fremmedlegionens skrekk) Peter Rogers Productions 1967
Adieu l'ami. (So long, kompis! Dansk titel: Farvel, min ven) Greenwich Film Productions 1968
Le tatoué. (Den tatuerade legionären. Dansk titel: Av - min ryg! Norsk titel: Unnskyld får jeg flå dem) Ascot,Cineraid,Les Films Copernic 1968

1970-1979

Jak rozpetalem druga wojne swiatowa. PRF "Zespol Filmowy" 1970
Two Mules for Sister Sara. (Sierra Torrida. Dansk titel: Han kom, han så, han skød ) Universal Pictures 1970
Il sergente Klems. (Sergeant Klems. Norsk titel: Sersjant Klems) Julia Film 1971
Zum Beispiel Josef (Norsk titel: Josef for exempel.) Deutsche Film (DEFA)1974
Hommes entre eux. (World-wide, English title. Men Between Themselves) Les Films de la Troïka 1976
Il deserto dei tartari. Cinema Due,Fildebroc,Les Films de l'Astrophore 1976
March or Die. (Marschera eller dö. Dansk titel: Fremmedlegionens helte. Norsk titel: Kjemp eller dø.) Sir Lew Grade,Associated General Films 1977
The Last Remake of Beau Geste. (Glöm inte kamelerna. Dansk titel: Hvem pukler kamelerne for? Universal Pictures 1977
Et vive la liberté! Belstar Productions 1978

1980-1989

La légion saute sur Kolwezi Société Nouvelle de Cinématographie (SNC), France Régions 3 (FR3), Bela Productions 1980
Beau Geste. (TV Mini-Series) BBC 1982
Les morfalous. (Norsk titel: Blodig Gull) Carthago Films S.a.r.l., Cerito Films, Soprofilms 1984
Carnets du Maroc I - Mémoire à rebours. (Documentary) National Film Board of Canada (NFB) 1984
Fort Saganne. Albina Productions 1984
Il segreto del Sahara. Miniserie. (Saharas hemlighet. Norsk titel: Saharas hemmelighet. Finsk titel: Saharan salaisuus)  RAI International 1988

1990-1999

A Man Called Sarge. Cannon Films 1990
Lionheart. (Dansk titel: Lion - the Streetfighter) Imperial Entertainment Corporation 1990
Invincible. Win’s Movie Production. Samico Film Production Co. Chinese Movies1992
Rogate dusze. (Documentary World-wide English title: Rugged Souls) ANT Studio,APF,Agencja Scenariuszowa1995
Savate. FM Entertainment International N.V.,Mark Damon Productions (MDP Worldwide) 1995
A három testör Afrikában.  (Hungary)  MAHIR 1996
Savior. Initial Entertainment Group (IEG)1998
Legionnaire. (Dansk titel: Fremmedlegionen)  Edward R. Pressman Film 1998
Beau travail. La Sept-Arte,S.M. Films,Tanaïs Productions 1999
Straight Shooter
Perathon Film-und Fernsehproduktions GmbH,Senator Film Produktion1999
The Mummy.
(Mumien) Universal Pictures,Alphaville Films 1999

2000-2023

Legion of Honor. Simon Films 2002
Flyboys. Electric Entertainment. Flyboys Films. Ingenious Film Partners. Skydance Media 2006
Le grand homme (The Great Man) Les Films Hatari,Le Studio Orlando,Bac Films 2014
War pigs. Trailer. Schuetzle Company Productions. VMI Worldwide 2015
Disco Boy European co-production: Films Grand Huit. Panache Productions. Dugong Films. Donten & Lacroix Films. La Compagnie Cinématographique. Stromboli Films 2023

Old Swedish posters

Under skilda fanor Universal Film Manufacturing Company 1922

Stumfilm Premiär i Sverige 1923 

Originaltitel: Under two flags.  80 min.
Universal Film Manufacturing Company
Skådespelare: Priscilla Dean (1896–1987) James Kirkwood (1875-1963)

 

/tricolorens-hjaltar.jpgTricolorens hjältar Paramount Pictures 1926
Stumfilm
Originaltitel: Beau Geste
USA år 1926, 120 min
Skådespelare:
Ronald Colman (1891–1958) - Michael ”Beau” Geste

 

I främlingslegionen. A.-B. First National Pictures (1927)affisch-i-framlingslegionen.jpg
Originaltitel: The Silent Lover (1926)
Huvudroll: Milton Sills (1882-1930)

 

 

 

 

/under-saharas-sol-poster.jpgUnder Saharas sol. Universal Pictures 1928
Originaltitel: The Foreign Legion
Stumfilm
Skådespelare:
Norman Kerry (1894-1956)
Lewis Stone (1879-1953)
Mary Nolan (1902-1948)
June Marlowe (1903-1984)
affisch-under-marockos-sol.jpg

Under Marockos sol. Fox film 1930
Originaltitel:Renegades 1930

Om fyra legionärer som blir förrådda av en kvinna. En spännande och romantisk storfilm med motiv från franska främlingslegionen.

Huvudroller: Warner Baxter (1889-1951) och Myrna Loy (1905-1993)

 

 

legionens-hjalte-film.jpgLegionens hjälte. 1929 

En glansfull film om spännande äventyr och bragder

Tysk stumfilm Originaltitel: Flucht in die fremdenlegion.

Ideal-Film GmbH, Berlin 1929

Huvudroller: Hans Stüwe (1901-1976) och Eva von Berne (1910-2010)

 

/filmaffisch-framlingslegionen.jpgFrämlingslegionen. 1931

Originaltitel "Beau Ideal".
RKO Radio Pictures 1931
Huvudroller: Ralph Forbes (1905-1951), Loretta Young (1913-2000)
Regi: Herbert Brenon (1880-1958)
Andra uppföljaren till 1926 års filmatisering av äventyrsromanen "Beau Geste". Den här gången får främlingslegionären Otis Madison ge sig ut på äventyr i sökandet efter barndomsvännen Geste.

Under skilda fanor 1936

Originaltitel: Under two flags
20th Century Fox 1936
Huvudroller: Ronald Colman (1891-1958), Claudette Colbert  (1903-1996) Regi: Frank Lloyd (1886-1960)

Svenska filmer-
Swedish movies

/valborgsmassoafton-film-1935.jpgValborgsmässoafton AB Svensk Filmindustri, Stockholm1935. Huvudroller: Lars Hanson, Victor Sjöström, Ingrid Bergman.

Direktör Johan Borg flyr till främlingslegionen då han riskerar att bli anklagad för ett mord som hans hustru begått.

 

/livet-gar-vidare-film-1941.jpgLivet går vidare. Terrafilms Produktions AB, Stockholm 1941. Huvudroller: Edvin Adolphson, Aino Taube.

Den svenske vägingenjören Mikael Bourg har i sjutton år tjänstgjort i franska armén i Afrika men drabbats av malaria och har nu återvänt till Sverige.

 

/kyssen-pa-kryssen-film-1950.jpgKyssen på kryssen. AB Svensk Filmindustri, Stockholm 1950. Huvudroller: Annalisa Ericson, Gunnar Björnstrand.

Under en filminspelning i Casablanca håller Lasse, Josef och Knutte, som tillhör filmteamet, på att bli arkebuserade som förrymda främlingslegionärer; de räddas till livet framför bössmynningarna av James, vars farbror är kommendant i legionen.

/pil.jpg

 

Svenskar-Utland-Utland2-Mer-Artiklar-Historik-Fiktion + Film-Tidskrifter-Kuriosa-Bibliografier-Bibliografier2-E-post/Gästbok

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)